De herfst is niet alleen geschikt voor bollen planten, het is ook hèt seizoen om bomen in de tuin te planten. ‘In de lente kán een boom aanslaan, in de herfst slaat hij aan’, heeft Stella Ruisch van tuinexperts geleerd. 7 tips over bomen in een stadstuin van een door schade en schande tikkeltje wijzer geworden groenliefhebber.

Over goudiep en sierpruim

Nergens anders is het zo duidelijk als in de natuur: de een zijn dood is de ander zijn brood. Zo zie ik dat een bonte specht op de bast van de stervende goudiep in mijn stadstuintje zit te hakken. Bijna een halve eeuw nu geniet ik van een tuin en ik weet nog hoe de goudiep als twijgje met kluit in mijn Panda arriveerde.

Stervende goudiep

Daarna werd hij groter en groter….Elke zomer zag ik waaraan de boom zijn naam verdiende als de geelgroene blaadjes de zon weerkaatsten. De buren waren niet zo blij met de komst van de boom. Want op het hoogtepunt van de zon, wierp hij tegelijkertijd een lange schaduw in hun tuin. Daarom kwam er een hovenier in ons leven om de goudiep zo te snoeien dat het burenleed dragelijk werd.

Gelukkig geen bijl in huis

Door die zelfde hovenier kwam er ook een andere boom in onze tuin. Een endje verderop van de goudiep staat een purperbladige sierpruim (prunus), die in het voorjaar kort maar mooi bloeit. “Hij wordt niet zo groot,” stelde hij me gerust. Maar ‘niet zo groot’ wordt door manlief anders beleefd. Gelukkig hebben we de bijl waarmee hij dreigt niet in huis.

Mijn 7 tips voor bomen in stadstuin: denk goed na

Dus denk goed na, voordat u zich laat verleiden door zo’n schattig boompje in het tuincentrum. Check de maximale lengte! Want eenmaal geplant en uit de kluiten gewassen geraakt, mag je een boom officieel niet meer zonder toestemming van de gemeente omhakken.

Een boom laat weinig planten toe

Een boom neemt ruimte in en vooral naaldbomen laten verder geen plantengroei onder de bomen toe. Houd daar rekening mee.

Riskeer geen burenruzie

Denk aan de schaduwzijde van de boom. U wilt toch geen burenruzie riskeren? Bij ons in de buurt hebben mensen een kersenboom geplant, die inmiddels zo groot is geworden, dat hij niet één maar vele stadspostzegels domineert.  Maar denk ook aan uw eigen tuinplezier: wilt u wel die natuurlijke parasol?

Samenstelling grond

Als voormalige flatbewoner heb ik er nooit bij stil gestaan dat de samenstelling van de grond ook moet kloppen bij de soort plant of boom die je erin zet. Dus check of reken erop dat je elk jaar tuinturf e.d. aan de grond moet toevoegen.

Niet wanhopig klein houden

Genieten van een boom maar ‘m klein houden, betekent rigoureus snoeien. Bij bijvoorbeeld fruitbomen kan dat heel goed. De vraag is of de soort die u gekozen heeft zich voor snoeien leent. Zo zie ik mensen met succes in de tuin geplante kerstbomen wanhopig proberen klein te houden. Doet me altijd denken aan de oude Chinese gewoonte om de voeten van meisjes in te binden. Au!

Bloei op tweejaarstakken

Maar ook fruitbomen snoeien dient met beleid te gebeuren. Houd er rekening mee, dat fruit over het algemeen pas aan tweejaarstakken hangt.

Meer leven in stadstuin met bomen

Heeft u een boom in de tuin, koester hem dan! Want met een boom komt er meteen meer leven. Kool- en pimpelmeesjes, musjes, tortel- en houtduiven, eksters; allemaal verpozen ze zich een tijdje op de takken.

De Duitse Peter Wohlleben schreef een boek over hoever het leven strekt van bomen.

Zelfs de goudiep trekt dus nog een specht. Overigens is hij door de hovenier gehalveerd om instortingsgevaar te voorkomen. We koesteren hem en denken erover om hem uiteindelijk tot een veilige voederplaats voor vogels te maken. Tips zijn van harte welkom!

Meer tips

Levenservaring zorgt ervoor dat 50plussers elkaar de beste tips kunnen geven. Marlies Mielekamp verzamelt er een aantal. Zo gaf ze al eerder tips om voetklachten te voorkomen en voor gezond haar. Maar ook hoe we ons huis een kleine make-over kunnen geven. Stella Ruisch houdt er ook van haar eigen amateur reisagent te zijn. Handige tips voor als we straks weer op reis kunnen en willen. Wiette van Klingeren schreef vorig jaar een serie inspirerende artikelen over de tuin onder het motto: tegel eruit groen erin.

Openingsfoto: stadstuin met sierpruim. Alle foto’s: ©Stella Ruisch