Elke week geven we op Meerdanvijftig.nl een tip om op het scherm naar te kijken. Wendy Voois kan het wel van de daken schreeuwen: Haar favoriete programma allertijden is weer op de buis: Masterchef Australië 2021!

Masterchef Australië is wereldwijd een fenomeen

Het is al weer de 13e serie van Masterchef Australië, de talentenjacht voor amateurkoks . En ik heb bij zeker meer dan de helft van alle afleveringen iedere avond aan de buis gekluisterd gezeten. Voor de degene die niet weten waar ik het over heb: Masterchef is niet zomaar een kookwedstrijd maar wereldwijd een fenomeen geworden. Hobbykoks – gewone mensen maar met een talent voor koken – strijden om de titel Masterchef, de bijkomende eer en ook nog eens een kwart miljoen Australische dollars aan prijzengeld om hun culinaire droom te realiseren.

60 heerlijke afleveringen bol van emoties en eten

Over een periode van zo’n 3 maanden vallen de deelnemers één voor één af. Dat is na diverse rondes met o.a. kookopdrachten, smaaktests en masterclasses. Het zijn meer dan 60 (!) heerlijke afleveringen die bol staan van eten en alle emoties die met eten gepaard gaan. Het commentaar van de jury na (en hun gezichtsuitdrukkingen tijdens) het proeven van de gerechten wordt met zoveel passie en overheerlijke woorden uitgesproken dat je het vanaf de bank haast kan ruiken, bijna mee-eet.

Zo lekker, dat je bijna zelf het gevoel krijgt mee te eten…

Even schrikken voor de fans

Dit seizoen is het tweede van de jury in deze samenstelling. Het bestaat uit de winnaar van seizoen 4, chef-kok Andy Allen, kookboekredacteur Melissa Leong en voormalig chef-kok Jock Zonfrillo. Dat was vorig seizoen wel even schrikken voor alle die hard fans van Masterchef: juryleden George Calombaris, Matt Preston en Gary Mehigan waren 11 seizoenen lang hét gezicht van de show en waren ontegenzeggelijk de liefste jury uit de televisiegeschiedenis. Helaas zijn ze niet uit de onderhandelingen voor de navolgende seizoenen gekomen. Iets met te weinig geld, vermoed ik.

Maar ook deze nieuwe jury zit er niet om de dromen van de kandidaten de grond in te boren, maar om hen advies, moed en zelfvertrouwen te geven. Als een van de deelnemers het veld moet ruimen, zijn het dan ook niet alleen de kandidaten die met de tranen in hun ogen staan.

Uitgelopen eierdooier kan verschil maken

Bloedstollend spannend is het om te zien dat ze voor uitdagingen komen te staan waar zelfs een ervaren chefkok nog nachtmerries van zou krijgen. Zo moeten de kandidaten o.a. gerechten namaken van wereldberoemde chefs als Nigella Lawson, chocolatier Kirsten Tiballs of Italiaans (3 sterren) restauranthouder Massimo Bottura. Gerechten waar ze minimaal de tijd voor krijgen, terwijl de betreffende keukenbrigade van de koks er maanden over heeft gedaan om de bereiding onder de knie te krijgen. En daarbij kan het al dan niet uitlopen van een eierdooier het verschil maken tussen winst of verlies.

Watertandend kijken

De timing van het nieuwe seizoen had niet beter kunnen zijn: ik ben net gestart met een dieet om de tijdens Corona en het vele werken bij gegeten kilo’s eraf te krijgen. De gemaakte gerechten spatten dit seizoen dus nog smakelijker van het scherm en nog meer dan anders ben ik watertandend en in ademloze bewondering aan het kijken. Ik ben bang dat ik het de komende avonden moet doen met 200 ml. groentebouillon met-niet-al-te-veel smaak. Weer ’s wat anders dan Jamie Oliver’s comfort food versie van Mac & Cheese.

Masterchef Australië gaat over meer dan koken alleen

Maar wat is nou eigenlijk de magie van het programma? Als je van eten koken houdt, kijk je ongetwijfeld al veel naar kookprogramma’s, maar Masterchef gaat over veel meer dan eten alleen. Amateurkoks uit alle windstreken staan gebroederlijk zij aan zij te koken, ongeacht afkomst, religie of seksuele voorkeur. En wie denkt dat het winnen van de wedstrijd voor spanningen zorgt binnen de groep, zit er behoorlijk naast. De kandidaten helpen elkaar altijd, ook als het betekent dat ze hierdoor zelf in de problemen komen.

Jaloersmakende prachtige televisie

Volg je dromen, er is geen groter cliché maar het geldt voor elk van de deelnemers. En zelden werd dit uitgekauwde uitgangspunt zo verbeeld dat je je kunt inleven als in deze kookwedstrijd. De kandidaten variëren van huisvrouwen en advocaten tot studenten en bouwvakkers. En allemaal hebben ze op een dag besloten het roer om te gooien en hun culinaire droom na te jagen: jaloersmakend prachtige televisie!

Masterchef Australië is iedere doordeweekse avond te zien om 19.25u op Net5.

Meer smullen

Eerder schreven we ook over dat ándere eetprogramma: Heel Holland Bakt. Zelf aan de slag? Dan is misschien het artikel van Wiette van Klingeren een aanrader voor Vegan Wortelcake. Of pak uit met de Sachertaart van de moeder van Ellen Groenveld. Brigitte Leferink schrijft regelmatig over kookboeken. Zo recenseerde ze ook het heerlijke boek van Yvette van Boven. Voor wie eerst thuis nog wil oefenen.

Openingsfoto: still uit trailer van Masterchef Australië.