Mijn zoon woont in Brussel en dat geeft ons genoeg aanleiding regelmatig naar de Belgische hoofdstad af te reizen. Jammer dat eerst aanslagen en nu weer demonstraties voor negatief nieuws zorgen. Hoewel wat minder toeristen op de Grote Markt alleen maar aangenaam is. Maar inmiddels heb ik ook het Brussel buiten de Grote Markt leren kennen en dat is zeker de moeite waard.

De Keuze van Kees

Elke maand kiest Kees Rooze 4 foto’s uit zijn rijke fotobestand. Ter inspiratie voor meerdanvijftigers die hun blik willen verleggen! Zo liet hij zien hoe mooi de herfst kan zijn en keek hij op verrassende plekken omhoog!

De veelzijdigheid van het Poelaertplein

De laatste keer dat ik in Brussel was, heb ik in de omgeving van het Poelaertplein uren gespendeerd. Ik vermaakte me met fotograferen en mensen kijken. Er staat altijd een wagen die wafels verkoopt en ik kon de verleiding dan ook niet weerstaan. Brussel is in meerdere opzichten een heerlijke stad en als je van wandelen houdt zijn de hoogtepunten voor het grootste gedeelte te voet te bereiken.

Paleis van Justitie eeuwigheid in de steigers

Bij het Poelaertplein staat ook het imposante gebouw van het Paleis van Justitie, toen het eind 19de eeuw werd gebouwd was het met zijn imposante koepel en 26000 vierkante meter het grootste gebouw van Europa en stak het de St. Pieter in Rome naar de kroon. Geen wonder dat het wel een eeuwigheid lijkt te duren voordat de renovatie klaar is van het gebouw dat in 2018 precies 135 jaar oud is. De bewoners van de Marollen waren overigens woedend toen voor de bouw van het Paleis een deel van hun woonwijk werd gesloopt. Gelukkig is de sfeer van de Marollen inmiddels weer gezellig. En nog te proeven door bij het Paleis met de lift naar beneden te gaan.

Uitzicht op het Atomium

Vanaf het Poelaertplein maakte ik deze foto met het Atomium erop. Het kunstwerk, een levensgrote afbeelding van een ijzerkristal, zag ik als kind van acht jaar voor het eerst toen we met het gezin in de jaren ’60 naar Brussel gingen. Vanuit Antwerpen over de A12 zie je het aan de rechterkant opdoemen. Mijn vader wees ons erop en vertelde met trots dat hij daar in 1958 naar de wereldtentoonstelling was geweest. In die jaren gold een reis naar het buitenland als een bijzonder avontuur. Nog steeds is het Atomium een fotogeniek ontwerp oorspronkelijk gemaakt van aluminium maar 11 jaar geleden vervangen door inox-staal. Het Atomium is naast Manneken Pis en de Grote Markt uitgegroeid tot het gezicht van Brussel. Ik neem me voor om een keer naar de bovenste bol te klimmen, dat schijnt ook een uniek uitzicht te bieden.

Fietsen in Brussel

Per fiets door de Belgische hoofdstad is leuk, zolang je naar beneden gaat. Dat kun je aan de prachtige gele fietsen zien. Die staan namelijk onderaan de heuvels geparkeerd. Net zoals zoveel Europese steden heeft Brussel een fietsenplan maar dat maakt het nog steeds tot een fietsstad. Zelf bewaar ik een levendige herinnering aan de kennismaking met de Brusselse kasseien. Dat was achterop de fiets bij vrienden toen we van het metrostation naar het Atomium fietsten. Onze zoon kent na jaren Brussel inmiddels zijn pappenheimers. Automobilisten zijn nog steeds niet gewend aan fietsers. Dus wie zich op een tweewieler waagt: helm op en licht overdag! En dan ook nog goed uitkijken voor een paar ontbrekende kasseien of een gat in het asfalt….

De Kunstberg en Het Paleis van Schone Kunsten ‘ Bozar ’

Niet dat ik de Grote Markt niet mooi vind maar als je vaker in Brussel komt, ga je niet iedere keer naar dit drukke plein. Zo tegen de avond is het even verderop bij het Paleis van Schone Kunsten ‘Bozar’ (een verbastering van het Franse Beaux Arts) en de Kunstberg wél heerlijk toeven. Je kunt er genieten van het panoramisch schouwspel en het prachtige art deco Muziekinstrumentenmuseum. Op de bovenste verdieping vind je een horeca gelegenheid én een terras met uitzicht. Brussel verveelt mij nog steeds niet. Wat is er nu leuker om elke keer weer een ander restaurant te ontdekken? Zo ontdekten we in de buurt van de Kunstberg ‘Victor Bozar Café’ en behalve de inrichting was ook het eten er voortreffelijk.