Elke week geven we op Meerdanvijftig.nl een tip om op het scherm naar te kijken. Deze week is de bioscoopfilm Feast in première gegaan. Een experimentele film van kunstenaar Tim Leyendekker die probeert een antwoord te geven op de vraag; heeft seks met liefde, macht of allebei te maken?

Pittige discussie

Feast is bij uitstek een film om met meerdere mensen te bekijken en vervolgens met hen na te bespreken. Waarschuwing: dat kan een pittige discussie worden!

Onderwerp van de film is de geruchtmakende rechtszaak die onder de noemer ‘de Groninger HIV-zaak’ bekend is geworden. Meer dan tien mannen bleken tijdens seksfeesten gedrogeerd en daarna met HIV-bloed geïnjecteerd te zijn. Uiteindelijk werden de 2 initiatiefnemers van de feesten daarvoor veroordeeld. Mijn aandacht was getrokken. Want soms vind ik de lusten van anderen verbijsterend en intrigerend. Of het nu om swingers gaat of deze Groningse homoseksuelen met een voorkeur voor ruige seks betreft.

Grensoverschrijdende seksfeesten

Geen gemakkelijke gegeven dat Tim Leyendekker heeft gekozen in Feast. Want hadden de mannen waarvan sommigen een gezin hadden, zelf niet om besmetting met ziektes gevraagd door zich naar deze feesten te begeven. Van tevoren was immers duidelijk dat deze grensoverschrijdend zouden zijn? Tim Leyendekker grijpt samen met scenarist Gerardjan Rijnders  naar de filosoof Plato om in 7 hoofdstukken steeds een andere invalshoek te kiezen om naar de gebeurtenissen te kijken.

Prikkelende opvatting biologe

Na de introductie met een ‘opsomming’ van in beslag genomen goederen, vervolgt Feast met een toneelmatige verklaring van de 3 hoofdrolspelers. En aangezien het geen gemakkelijke tekst is die acteurs uitspreken, vergt het nogal wat van de concentratie van de kijkers. Het meest prikkelende stuk bevindt zich in de tweede helft van de film, waarin een biologe uitlegt wat een plant ervaart, als deze wordt geïnjecteerd met een virus.

Feast: experimenteren werd grens overschrijden

Ook de veroordeelden zelf komen in de film aan het woord. Zo wordt het duidelijk dat het experimenteren met seks steeds verder ging tot het té ver ging. Aan het eind van de film spreken politieagenten en een hulpverleenster een slachtoffer op zijn keuze om naar zo’n seksfeest te gaan. Waarom hebben we toch zo’n hang naar experimenteren? Is de nieuwsgierigheid naar nieuwe ervaringen zo groot?

Trailer van Feast dat in Nederland wordt uitgebracht door Windmill Film.

Volgende keer naar een romkom…

Tim Leyendekker eindigt Feast met het beeld van een eenzame, stille man in een zwembroekje op een handdoek. Langzaam vult het zandstrand waarop hij ligt zich met steeds meer mensen. Mijn blik blijft hangen op twee meiden in zwemkleding die met elkaar liggen te praten. Ja, volgende keer voor de afwisseling maar naar een gezellige en voor iedereen begrijpelijke, romkom!

Meer lezen over documentaires

In plaats van een romkom kun je natuurlijk ook nog eens naar een documentaire kijken van de veel te vroeg overleden Hedi Honigmann. Deze week werd bekend dat de begenadigde filmmaakster aan MS en kanker is overleden. Karin de Lange was onder de indruk van de documentaire 100Up van Hedy Honigmann. Eerder schreef Wiette al over Hedi’s ontroerende Buddy. Maar er zijn nog meer mooie documentaires het zien waard. Zoals Le regard de Charles Aznavour of Lourdes. Een bijzondere beleving ervaart de kijker in ‘Berg’.

Openingsfoto: scène uit het eerste deel van Feast.