fotografie: Kees Rooze

Na haar ontslag bij het tijdschrift ZIN zocht Misja Beijers (67) een andere invulling van haar leven. Ze fotografeerde al mannen en vrouwen met een eigen, unieke stijl van kleden die ze op straat tegenkwam voor haar blog MisjaB.nl. En ze besloot dat professioneler aan te pakken. Inmiddels staat in ZIN iedere maand iemand die Misja heeft gefotografeerd met een korte tekst. Dankzij haar uitgebreide gebruik van social media krijgt ze steeds meer opdrachten, ook uit het buitenland. Onlangs kwam haar boek Oog voor stijl uit.

De werkplek waar Misja’s modeblog MisjaB.nl wordt gemaakt.

Hemd van het Lijf ter inspiratie

Op onze website besteden we in de rubriek Hemd van het Lijf regelmatig aandacht aan de kledingstijl van leeftijdgenoten. We staan immers elke dag voor de kast en wat trekken we dan aan? Eerder gunden sieradenontwerpster Ineke Otte, defensiemedewerker Lyda Jongen en gepensioneerd activiteitenbegeleidster Josje van der Mee ons -ter inspiratie- een kijkje in hun kledingkast. Deze keer de smaak van modeblogger Misja Beijers.

Lievelings=streepjesshirt boven donkerblauwe broek van modehuis Pauw.

Mooi bleek helemaal niet zo duur te zijn

Wat trok je vandaag aan en waarom? “Ik keek vanochtend uit het raam en het weer viel me tegen. Toen besloot ik deze donkerblauwe broek van modehuis Pauw aan te doen met mijn lievelings-streepjesshirt. Ik heb het opgevrolijkt met deze ketting van Essentiel en mijn gele schoenen. Ik zag de ketting in de etalage in Antwerpen en dacht dat hij erg duur was. Hier in Haarlem ontdekte ik dat de ketting helemaal niet zo kostbaar was en toen heb ik hem gekocht.”

Dol op streepjesshirts

Welke kleding staat je het leukst? “Ik houd erg van een broek met een hoge taille. Omdat ik in verhouding lange benen heb, staan die broeken me ook goed. Verder ben ik dol op streepjesshirts; daarvan heb ik er veel. Ik houd niet zo van ruches en allerlei tierelantijnen, meer van een beetje sober. Ofschoon ik de laatste jaren wel iets uitbundiger ben geworden. Ik draag niet zo vaak jurken, eerder broeken en rokken omdat je daarbij meer kunt combineren. Ik draag de laatste jaren ook niet zo veel zwart meer, ben bewust wat meer kleur gaan dragen en dat bevalt me heel goed.”

Perfect blauw jasje voor Misja Beijers

Welk kledingstuk is jou het dierbaarst en doe je nooit weg? “Een tijd geleden heb ik op een veiling in Amsterdam van de voormalig directrice Joke Veeze van Akademie Vogue een zwart hes van Dries van Noten gekocht. Zij had een geweldige kledingkast met fantastische designer kleding, tassen en sieraden. Haar man besloot een jaar na haar dood veel te verkopen. Ik ging daar eigenlijk naar toe om bijzondere types te kunnen fotograferen voor mijn blog. Dat viel een beetje tegen maar ik zag de prachtigste dingen waaronder dus dat zwarte hes. Niet zo lang geleden heb ik in Haarlem bij Vintage Curators een blauw geruit jasje van Issey Miyake gekocht. De eigenares zag het in Napels en dacht dat het een perfect jasje voor mij zou zijn. Ik was meteen verkocht en ook dat is een dierbaar stuk.”

Kleding heeft een functie

Kleed je je nu anders dan vroeger? “In korte rokjes en doorzichtige blouses zal je me niet meer in zien. De laatste jaren kleed ik me iets opvallender en uitbundiger dan vroeger. Ik was van de sobere kleding en dacht: als fotograaf moet ik niet te opvallend zijn, meer op de achtergrond. Maar ooit was ik aan het fotograferen met een gestreepte broek en toen zei een man tegen me ‘wat heb jij een mooie broek aan’, toen dacht ik: het is toch handig om er goed uit te zien, ook al sta je op de achtergrond. Kleding heeft een functie.”

Gele vestjas gevonden in Antwerpse vintagewinkel.

Misja Beijers kiest in Antwerpen voor vintage

Kan je een winkel aanraden?Vintage Curators vind ik leuk, in Antwerpen heb je veel mooie vintage winkels zoals Labels Inc. aan de Nationalestraat en Rosier 41, dat is het adres en de naam van de winkel. COS en  Pauw vind ik ook geweldig, de laatste is wel duur, maar heeft tegenwoordig prachtige merken. Ook kleding van Anecdote vind ik mooi, van dat merk heb ik onlangs in Alkmaar in een vintage winkel een mooie, gele vestjas gekocht.”