Vijf jaar geleden schreef Marlies Mielekamp al onderstaand waarschuwend verhaal over rode gist rijst. Vandaag werd bekend dat het grote Japanse bedrijf Kobayashi Pharmaceutical producten die rode gist rijst bevatten terughaalt uit de winkel. In Japan zijn onlangs 2 mensen gestorven en meer dan 100 in het ziekenhuis terecht gekomen, vermoedelijk door het -soms jarenlang- gebruik van dit cholesterol verlagende middel.

Ik lees de zin in Saar-magazine twee keer. Maar het staat er echt: “Slik bij je ontbijt een rode gist rijst-capsule.” Marianne Miltenburg vertelt in het artikel over het dieet dat ze ging volgen, toen bleek dat haar cholesterol te hoog was. Over het algemeen schrijft de huisarts in zo’n geval statines voor. Maar er zijn mensen die liever dan deze pillen te slikken hun leefstijl proberen aan te passen. Door meer te bewegen en een dieet te volgen. Om daarbij, zoals Marianne Miltenburg,  ‘natuurlijke statines’ als rode gist rijst te gaan gebruiken….Dat is misschien niet zo verstandig als je de werking ervan nader bestudeert.


Marianne Miltenburg in Saar-Magazine

Zuivelproducten als je ouder wordt

Op zich waren de adviezen die ze kreeg van een orthomoleculair voedingsdeskundige prima. Zoals: minder suiker en koolhydraten, meer groenten, minder rood vlees en meer vis. Je zou een vraagteken kunnen zetten bij het vervangen van alle zuivelproducten. Als je immers ouder bent, kunnen die helpen bij het voorkomen van osteoporose.

Rode gist rijst ontstaat door fermentatie. Foto: Flickr.com/kattebelletje.

Dezelfde bijwerkingen als statines

Ook met de supplementen die ze kreeg aangeraden, omega 3 visolie capsules en een vitamine B100 complex preparaat, was niets mis. Maar er stond een supplement dat je beslist NIET moet gebruiken als je tegen statines bent: rode gist rijst-capsules. Bijwerkingeninstituut Lareb waarschuwt tegen het gebruik van deze capsules die aanbevolen worden als ‘natuurlijke statines’. Rode gist rijst ontstaat door fermentatie van rijst waarbij de stof Monacoline K wordt gevormd, ook wel lovastatine genoemd. En daar zit de crux: rode gist rijst heeft dezelfde bijwerkingen als statines! Bovendien zou je minstens 10 mg Monacoline K moeten innemen en het blijkt dat de hoeveelheid in verschillende preparaten kan variëren en niet gestandaardiseerd is. Je zou dan dus beter voor een door de arts voorgeschreven statine kunnen kiezen. Dan weet je immers precies de hoeveelheid statines die je slikt.

Soms zelfs gif in rode gist rijst-capsules

In een Engelse publicatie meldt Lareb hoeveel en welke bijwerkingen van rode gist rijst zijn gemeld. Dat lijstje is niet misselijk… Zo klagen mensen onder andere over spierkrampen, spierpijn, spierkrachtverlies, buikpijn, overgeven, pijn op de borst en een vreemde kleur van hun urine. Deze bijwerkingen zie je ook bij statines die door de dokter worden voorgeschreven. Een serieuzere bijwerking die twee keer werd beschreven was alvleesklierontsteking (acute pancreatitis). Bij dat laatste vergeleken is een te hoog cholesterolgehalte kinderspel…

Laten staan als je geen statines wilt slikken…

Maar dat is niet het enige dat Lareb beschrijft; zij stuurden naar diëtisten een waarschuwing dat rode gist rijst-capsules door het gistingsproces soms de giftige stof citrinine (een mycotoxine) kunnen bevatten die zelfs lever- en nierschade kunnen veroorzaken.

Cholesterol omlaag door andere leefstijl

Je cholesterol omlaag brengen door je leefstijl te veranderen, zoals anders eten en meer bewegen, dat kan. Als je daar hulp bij nodig hebt, ga dan naar je huisarts of een diëtist. Maar loop snel bij de drogist die rode gist rijst-capsules voorbij als je geen statines wil slikken!