Het is donderdagavond in het winterseizoen. En dat betekent dat een flink aantal vijftigers en een paar dertigers tennissen in de omnisporthal in Amsterdam-Zuidoost.

In deze aflevering van de rubriek In Beweging: het tennisplezier van Roos, Lennert, Ellen, Connie, Anita, Frans, Ton, Stella, Tineke en Rob.

Ernaar uitkijken om op de baan te staan

“Onze donderdaggroep is voortgekomen uit de tossavond. Zo’n 6 jaar geleden stelde Anita voor om het zomerseizoen binnen voort te zetten. Ton en Frans tenniste al met Anita en zo hebben we voldoende mensen verzameld om een baan te huren. Inmiddels zijn we met zijn tienen voor twee banen. Dat zijn er twee te veel maar in de praktijk zijn er altijd wel uitvallers. Vandaag is Anita er bijvoorbeeld niet door griep en Ton mag even niet tennissen, omdat hij een nieuwe heup nodig heeft. Nee, die operatie laat hij niet alleen doen om nog te kunnen tennissen, bij elke beweging heeft hij pijn. Maar hij kijkt er nu al naar uit om weer op de baan te staan! En als het aantal oneven wordt, hebben we een aantal reserves die graag willen inspringen. ”

Serieus zonder fanatiek te zijn

“Qua niveau ontlopen we elkaar niet veel en dat maakt het leuk. Krijgen we nu een discussie of we altijd  willen winnen? Ellen doet het alleen om de beweging, zegt ze, het maakt haar niet uit of ze wint of verliest. Maar zie je haar vriend Rob lachen? Die weet wel beter. Nee, hoor, we zijn serieus zonder fanatiek te zijn; sommigen van ons hebben ook aan de competitie en de clubkampioenschappen meegedaan.”

Eerst voetballen, dan tennissen

“Tennis heeft het voordeel dat je het tot hoge leeftijd kan blijven doen. Alle mannen in ons groepje hebben een geschiedenis in het voetbal. Rob is zelfs met zijn hele team overgestapt op tennis. Ton, zeventiger, zegt dat hij nog lid is geweest van het jeugdelftal van FC Amsterdam, ja hoor, Ton! Humor hoort er hier zeker bij. Ellen heeft vroeger geturnd, Roos gezwommen, maar tennissen spreekt meer aan, want het is socialer.”

De o, zo belangrijke derde set…

“Je spreekt ons nu tijdens de o zo belangrijke derde set, die zich na afloop afspeelt in de kantine. We storten allemaal 5 euro in de pot voor een drankje en er is vaak iemand die dan nog wat lekkers erbij meeneemt. Je wilt dat we de zin afmaken ‘Tennissen betekent voor mij…?” Dan klinkt het als uit één keel: “Gezelligheid!”

Hoe houdt u zich in beweging? Heeft u een bijzondere sport of een bijzonder verhaal over de manier waarop u fit blijft? Vertel ons uw verhaal en schrijf naar stella@meerdanvijftig.nl