• Tien jaar lang deed Edith Litan (62) niet veel aan beweging. Wat fietsen, wandelen en heel soms zat ze weleens op de hometrainer. Een kruisbandoperatie had een einde gemaakt aan haar plezier in hockey.
hockey

Sinds een jaar of twee stapt Edith Litan weer met haar sporttas naar buiten.

Totdat ze 2 jaar geleden een bekende tegenkwam die zelf aan 60plus-hockey deed. En zijn vrouw aan 55plus. “Dat is ook wat voor jou!” zei hij tegen haar.” Ze raapte de hockeystick weer op en binnen een half jaar was ze voorzitter van de Nederlandse Dames Hockey Club ‘De 55plussers’.

Bewegen is goed voor ons. Helemaal voor vijftigplussers. En écht, we kunnen veel meer dan dat we denken. Dat bewijst onze rubriek In Beweging telkens weer. Deze keer het verhaal van Edith Litan over hockey, een familiesport voor alle generaties.

Hockey sport voor ouders, kinderen en kleinkinderen

“De NDHC is 8 jaar geleden opgericht door 3 fervente hockeysters. 60plus hockey bestond al langer voor heren. Waar we gevestigd zijn? Nergens! De 80 leden vinden elkaar door een bericht op internet, mail en telefoon. Er zijn zo’n 5 rayonhoofden die leden benaderen of ze zin hebben om mee te doen aan een onderlinge wedstrijd. We spelen een keer in de 2 weken als gast bij een hockeyclub. Door het hele land. Op elke club kom je wel bekenden tegen. Hockey is een sport voor ouders, kinderen en kleinkinderen.”

Jarenlang kon ik geen hockey zíen

“Sinds ik weer hockey ben ik een stuk fitter geworden. Ik merk het ook aan het werk in de tuin. Dat gaat me nu gemakkelijker af. En ik ben véél gelukkiger. Al die jaren dat ik niet kon hockeyen, wilde ik niet eens een veld zíen. Omdat ik zo teleurgesteld was. Gelukkig zijn de orthopedische opvattingen over sporten na een kruisbandoperatie inmiddels veranderd.”

Af en toe kraken er knieën

“We hockeyen gewoon volgens de regels van de Hockeybond, dus 2×35 minuten. Harde clashes kennen we niet, af en toe een blauwe plek dat is het enige wat je weleens oploopt. Er wordt met respect voor elkaar gehockeyd. Tja en af en toe speelt een rug op of kraken er knieën. Dan schiet er iemand de dugout in voor een ibuprofennetje.”

Ik zoek liever mijn grenzen op in hockey

hockey

Op elke hockeyclub kom je wel een bekende tegen!

“Afgelopen weekeinde was ik druk met een internationaal toernooi in Tilburg waaraan we meededen. Verder trainen we nu 1x in de maand extra, op een centrale locatie in Houten. Omdat de 55Plussers ook deelnemen aan het EK 60+ in Glasgow eind augustus. En ik mag mee! Een onafhankelijke technische commissie heeft ons beoordeeld en een team samengesteld. Ik kijk ernaar uit. Ik golf ook af en toe maar het is toch leuker om in hockey mijn grenzen op te zoeken, lekker hard rennen. Voorlopig heb ik de souplesse nog!”