Wat een heerlijke zomer! Elke dag begint met koffiedrinken in de tuin en eindigt met de hond uitlaten, terwijl de duisternis nog niet is ingevallen. En dan is er óók nog veel culturele buitenactiviteit – extra feestelijk wanneer de zon schijnt.

Op zoek naar De Stijl in Bergeijk

culturele buitenactiviteit

Eenvoudig en meteen herkenbaar De Stijl in Bergeijk. Foto: Erik Swierstra

In een zonovergoten Bergeijk ging ik op ‘Rietveldsafari’, een aanrader!
Bergeijk heeft zichzelf dit jaar uitgeroepen tot ‘de Rietveldgemeente’. De Brabantse plaats sluit hiermee aan op het landelijke themajaar ‘100 Jaar De Stijl – Van Mondriaan to Dutch Design’. Architect Gerrit Rietveld, nauw verbonden aan de kunstenaarsbeweging ‘De Stijl’ ontwierp in de jaren vijftig nogal wat unieke objecten in Bergeijk. Er zijn twee woonhuizen, een klok en een abri te bewonderen. Maar vooral het karakteristieke fabrieksgebouw van Weverij ‘de Ploeg’ (van de bekende Ploegstoffen) is een bezoek waard.

Fabriek De Ploeg in park van Mien Ruys

De weverij werd in 1958 in gebruik genomen en is het enige industriële gebouw dat Rietveld ontwerpen heeft. De opvallende zaagtandgevel met diagonaal kleurenpatroon verwijst duidelijk naar ‘De Stijl’-beweging. De halfronde sheddaken, met op het noorden gerichte ramen, zorgden voor een zo gunstig mogelijke lichtinval.

Culturele buitenactiviteit

Fabrieksgebouw De Ploeg is onlangs tot rijksmonument verklaard. Foto: Erik Swierstra

 

Onontbeerlijk in een weverij. De directie van de Ploeg wilde dat de arbeiders in een groene omgeving werkten. Daarom is de fabriek gebouwd in een groot park, ontworpen door de bekende landschapsarchitecte Mien Ruys (1904-1999).

Doen, deze culturele buitenactiviteit!

Zowel het fabrieksgebouw als het park zijn tot Rijksmonument verklaard en onlangs gerestaureerd. Een bezoekerscentrum, een expositie, een Rietveldsafari en ‘De Stijlparade’; Bergeijk staat deze zomer bol van de activiteiten. Ik zeg: ”Gáán!”

De Stijl in beeldhouwkunst op ARTZUID

Eerder bezocht ik in Amsterdam ARTZUID. Het is de vijfde editie van de, gratis toegankelijke, beeldententoonstelling op de Amsterdamse Apollo- en Minervalaan. Dit jaar is de tentoonstelling samengesteld door Rudi Fuchs, voormalig directeur van het Stedelijk Museum. Met een selectie van negentig beelden laat hij zien wat de invloed was van ‘De Stijl’ op de naoorlogse Nederlandse beeldhouwkunst.

Genoten ondanks de regen

De weergoden waren mij dit keer níet gunstig gestemd. De regen kwam met bakken uit de hemel en de flinke storm deed mijn paraplu steeds omslaan. Desondanks heb ik van deze culturele buitenactiviteit genoten; van de fraaie beelden én van de uitleg van de gids van de Vrije Academie die met ons langs de beelden wandelde. De zeven felgekleurde palen van Esther Tielemans en de knalblauwe koffiepot met tien tuiten van Klaas Gubbels staken schitterend af tegen zwarte onweerslucht. Dat verzoende mij een beetje met het slechte weer.

Bij voorkeur als het droog is

ARTZUID is nog (gratis) te bezoeken tot en met 17 september. Opnieuw zeg ik: ”Gáán! Maar vooral als het droog is…”