Elke week geven we op Meerdanvijftig.nl een tip om naar te kijken. Deze keer tippen we een héle detectivemaand. Ooit begonnen als alternatief voor wie niet naar het EK (en WK) voetbal wil kijken, is de KRO-NCRV Detectivemaand met de Crime Nacht op 14 juni een begrip geworden. Stella Ruisch trapt af met de bekroonde vierdelige televisieserie The Sixt Commandment.

Televisie die aansluit bij werkelijkheid

Ik ben geen voetbalhater maar ik houd wel van spannende televisieseries! Dus ik verheug me bijvoorbeeld op het tweede seizoen van The Capture, dat zaterdag 15 juni begint en waarvan het eerste seizoen enorme indruk maakte. Vooral door de geloofwaardige manier waarmee mensen inmiddels op -vooral de Engelse- straten worden gevolgd door camera’s. The Sixt Commandment sluit zo ook aan bij wat er in de werkelijkheid voorkomt. Goedwillende mensen die doelwit worden van een profiteur.

Sarah Phelps

Maar wacht eens even! Dit is niet alleen maar ‘had waar kunnen zijn’…Elke aflevering maakt duidelijk dat de serie is gebaseerd op wat ook echt is voorgevallen in het Engelse Maids Moreton, Buckinghamshire begin deze eeuw. Scenarioschrijfster Sarah Phelps heeft er op basis van reconstructie, interviews én interpretatie uitermate boeiende televisie van gemaakt. Al eerder zette ze haar handtekening onder gewaardeerde series als de Dublin Murders (Te zien bij DisneyPlus) en The witness for the prosecution (gebaseerd op een verhaal van Agatha Christi).

The Sixt Commandment, het zesde gebod

De titel ‘The Sixt Commandment’ verwijst naar het 6de gebod in de bijbel: ‘Gij zult niet doden’ en dat is de vraag die in 4 episodes wordt gesteld aan de jonge kerkvoogd Ben Field. Heeft hij de twee eenzame, gepensioneerde inwoners van Maids Moreton, Peter Farquhar en Anne Moore-Martin in hun laatste maanden bijgestaan of is hij juist verantwoordelijk voor hun dood?

De televisieserie kreeg nominaties en diverse prijzen, waarvan de belangriijkste afgelopen jaar de BAFTA-onderscheiding voor beste televisiedrama. Ook de acteurs die Peter Farquhar (Timothy Spall) en Ann Moore-Martin (Anne Reid) en Ben Field (Éanna Hardwicke) speelden, vielen in de prijzen.

Trailer van de televisieserie The Sixt Commandment.

Hoogtepunt Crime Nacht

De lat ligt dus hoog voor de resterende weken van de detectivemaand, die op 14 juni zijn hoogtepunt heeft met de Crime Nacht, waarin kijkers hebben gestemd op de serie van hun voorkeur. Kijk voor het programma op de website van KRO-NCRV. The Sixt Commandment is nog gedeeltelijk terug te zien via NPOStart, in zijn geheel op NPOPlus.

Meer KIjk Eens

Voor wie een NPOPlus-abonnement heeft, vallen de meeste crime-series nog steeds terug te zien. Bijvoorbeeld alle seizoenen van de bij veel meerdanvijftigers favoriete politiedetective Vera. En het eerste seizoen van The Capture. Of de Zweede politieserie The Sandhamn murders. De komende weken kunt u bij BBCFirst weer aanhaken bij de televisieseizoenen van Agatha Christie’s Miss Marple.

Openingsfoto: Ben Field tussen zijn 2 slachtoffers Peter Farquhar en Ann Moore-Moore Martin in de serie The Sixt Commandment.