Een verkeerd begrepen tekst in ‘Teach your children’ vam Crosby, Stills, Nash & Young, deed Karin de Lange aan haar vader denken. Pas toen viel haar op hoeveel popnummers aan vaders worden gewijd. Ze verzamelde er een paar ter gelegenheid van Vaderdag.

Hoe kijken we naar vaders?

Hoe lang vieren we eigenlijk al Vaderdag? Nog geen eeuw, kom ik tot de ontdekking. Vaderdag vieren we sinds 1939 en sinds 1948 op de derde zondag van juni, net als in de VS. Daar komt ook het oorspronkelijke idee vandaan. Een vrouw, Sonora Louise Smart Dodd, wilde haar vader in het zonnetje zette. Na de dood van haar moeder verrichtte hij dezelfde taken en dus, vond ze, hadden vaders net als moeders het recht om eens per jaar te worden geëerd.

Vaderdag is net als Moederdag een succes geworden. Eerlijk toegegeven: enerzijds wil ik niet meedoen aan de commerciële gekte, anderzijds wil ik ook niet worden overgeslagen. En stiekem geldt dat vast ook voor stoere vaders…..Hoe kijken we eigenlijk naar vaders? Die gedachte kwam bij me op door een verkeerd begrepen liedje.

Kinderen zijn hinderen

Kinderen staan dromen in de weg. Zo zei mijn moeder het altijd: “Kinderen zijn hinderen.” Dàt bedoelde Crosby, Stills, Nash &Young met hun hit ‘Teach your children‘ van Crosby, Stills, Nash & Young. Ik verstond echter niet ‘Their fathers hell will slowly go by’ maar “Their fathers help will slowly go by’. Dat sprak me aan. Wanneer kinderen opgroeien, hebben ze je hulp, de hulp van vaders, op den duur niet meer nodig. Helaas bleek de tekst anders: niet vaders ‘hulp’, maar vaders ‘hel’ zou eindigen.

Ineens leek er gehint te worden op het feit dat opvoeden van kinderen de hel is voor je dromen……..Waar ik dus dacht aan de betekenis van vaders voor de kinderen, ging het over de betekenis van kinderen voor vaders. Halverwege draait het liedje om. Kinderen moeten hun ouders opvoeden en hun dromen aan hen doorgeven. Dat maakt de band tussen ouder en kind wederzijds in dit liedje. Hoe herkenbaar. Mijn kinderen vormden vaak een spiegel voor mijn eigen jeugd.

De papa in het liedje van Crosby, Stills, Nash & Young zag zijn dromen vervliegen.

Het nummer was dus gericht aan kinderen en niet aan vaders. Welke nummers zouden er over vaders gaan, vroeg ik me af.

Anders dan papa

Papa is in de meeste liedjes de toetssteen voor de zanger. Hij is volwassen en kijkt terug op zijn jeugd. Zoals Doe Maar in hun lied dat ‘Pa’ heet. Daarin is de wil van papa wet. Papa vertelt wat je moet doen; haren kammen, sjaal om, tanden poetsen, doe je jas dicht. In al die geboden zit zorg. Zorg dat je geen kou vat, zorg dat je tanden goed blijven. Dat is het refrein, maar de coupletten spreken over strijd en teleurstelling. Niet zijn zoals je vader wilde dat je werd…..Een roep om geaccepteerd te worden. Maar het begin heeft het over een vriendelijke vader, milder, door de ouderdom.

Doe Maar bezingt in ‘Pa’ de teleurstelling dat je niet bent geworden, wat je vader wilde.

Net als papa

Stef Blok heeft het mooiste liedje gezongen over zijn vader, Papa’. Hij ziet zijn vader in zichzelf terug. Sterker, hij hoort de toon van zijn vader in zijn eigen stem, nu hij ouder is geworden. Uit de tekst spreekt een sterke band met zijn vader. Ook hier gaat het wel over anders zijn, maar meer over het gemeen hebben van bepaalde trekken. Dat is al iets meer dan Doe Maar zag in vader.

Stef Blok heeft sterkere band met vader dan Doe Maar.

Desondanks liefde

Na de teksten van zoons als de leden van Doe Maar en de zoons die Crosby, Stills, Nash and Young en Stef Blok waren, nu de tekst van een dochter: Sara/Sam Bettens van de band K’s Choice. Haar lied heet ‘Dad’ en bezingt een vader die ze vaak niet begrijpt. Ze reageert averechts op hem en begrijpt zijn bezorgdheid niet. Maar zij beseft nu dat ze haar vader teleur stelde en pijn deed, hoewel ze zich dat toen niet realiseerde. Ondanks deze misverstanden over en weer gaat het over van elkaar houden. Onuitgesproken, want niet niet de juiste woorden ervoor kunnen vinden.

Ondanks misverstanden over en weer, gaat ‘Dad’ van K’s Choice over liefhebben.

Papa in liedjes

Al die liedjes staan stil bij de betekenis die je vader heeft, nu en in je jeugd. Over zijn betekenis als je zelf vader bent en ook hoe je later door je eigen kinderen herinnerd wil worden. En hoe ze later misschien zelf vader zullen zijn….

Wil je meer liedjes over vaders luisteren, ga dan naar het Platform Vaderschap waar een playlist met 40 liedjes met vader als onderwerp te vinden is

Meer lezen over Vaderdag

Vorig jaar hield Stella Ruisch een hemels gesprek met haar vader op Vaderdag. Brigitte paste intuïtief schrijven toe met een verhaal over haar vader. Ellen Groenveld haalde herinneringen op aan de boeken die ze met haar vader kocht. En dan is er nog de fiets van haar vader, die Stella Ruisch koestert.