In de journalistiek hoor je veel verhalen, die je niet altijd kunt opschrijven. Omdat mensen niet onder hun eigen naam hun relaas op internet willen terugvinden of omdat de omstandigheden zich niet lenen voor een interview. Na vele jaren in het vak kan Brigitte Leferink heel wat vertellen. Dat doet ze onder de titel ‘Mijn geheim’. Omdat sommige verhalen voor velen van ons wel heel herkenbaar zijn. Of onze nieuwsgierigheid opwekken. Zoals dat van Joyce. Haar zoon heeft geen tijd voor ouders.

Er blijft voor ons geen tijd over…

“Van mijn man mag ik er niet over klagen, hij denkt dat onze zoon dan helemaal niet meer thuiskomt, maar ik vind het onderhand echt irritant dat Mike geen tijd voor ons heeft.’ Joyce klinkt verontwaardigd. ‘Ik weet dat Mike een druk leven heeft. Een fulltime baan, sporten, lid van een serviceclub, in een denktank van een politieke partij, het kost allemaal tijd, en voor ons, zijn ouders blijft er maar weinig over. We wonen in dezelfde stad maar als we hem één keer per maand zien is het vaak.”

mijn geheim

Continu op zijn telefoon

“Het voelt alsof wij het sluitstuk zijn. Een verplicht nummer waaraan hij niet kan ontkomen. Als hij binnenkomt houdt hij bij wijze van spreken het liefst zijn jas aan. Continu kijkt hij op zijn telefoon of er nog dringende berichten binnenkomen en als hij zijn blik even van het scherm kan losrukken zie je zijn linkerpols bewegen om het horloge te kunnen zien. Hij heeft altijd haast. Eén kop koffie of één biertje, even vragen hoe het met ons gaat en hup, door naar de volgende afspraak. Alleen op onze verjaardagen is hij er iets langer.”

Weken van tevoren een gaatje in agenda

“Op deze manier maken we geen onderdeel meer uit van zijn leven. En hij niet van het onze. Als we bij hem op bezoek willen kost het weken om een gaatje in zijn agenda te vinden. Ik stel wel eens voor om samen naar een film of het theater te gaan. Of een keer uit eten. Iets doen waardoor we wat meer tijd in elkaars gezelschap doorbrengen. Maar agenda-technisch is dat lastig. Zo zegt hij.”

We staan aan de zijkant

“Natuurlijk krijgen je kinderen hun eigen leven. Ik snap best dat hij liever met vrienden op pad gaat dan met ons een weekend weg. Hij hoeft ook niet elke week op de stoep te staan, maar echt contact als hij er is, dat is toch niet teveel gevraagd? Als we vragen hoe het met hem gaat zegt hij altijd ‘goed’ en dat het druk is. Nooit eens een echt verhaal terwijl hij toch genoeg beleeft als je naar zijn volle agenda kijkt. Wij zijn echt geïnteresseerd in zijn doen en laten, maar staan aan de zijkant. Hij heeft geen tijd voor ouders. We hangen aan de laatste mem, zeg ik wel eens. Ik weet niet hoe we dat kunnen veranderen.”

Meer geheimen

Samantha is heimelijk verliefd op haar collega, voor Walter is er juist een wereld open gegaan sinds hij een vrouw heeft leren kennen. Carla onthulde aan Brigitte dat ze zo opziet tegen het jaarlijkse uitje met haar moeder. Diane maakt zich druk over de wintersportvakantie. Is het normaal dat haar man Harry en zij altijd voor de kinderen betalen? Een spijtoptante deed het relaas over getrouwd zijn met een oudere man. En hoe voelt het als je man zich beter verzorgt dan jij jezelf? Het geloof van Non Josefien wankelt. En wat als je man door het coronavirus een gezondheidsfreak is geworden? Rode oortjes krijg je van het verhaal van Gerda en Henk die per vergissing swingers werden. Nilüfer houdt veel van haar man maar wil niet terug naar Turkije. Meer geheimen lezen? Klik dan hier.

openingsfoto: Pixabay