In de journalistiek hoor je veel verhalen, die je niet altijd kunt opschrijven. Omdat mensen niet onder hun eigen naam hun relaas op internet willen terugvinden of omdat de omstandigheden zich niet lenen voor een interview. Na vele jaren in het vak kan Brigitte Leferink heel wat vertellen. Dat doet ze de komende weken onder de titel ‘Mijn geheim’. Omdat sommige verhalen voor velen van ons wel heel herkenbaar zijn. . Zoals dat van Annelies. Sinds haar man Kees weet dat leefstijl van invloed kan zijn op het verloop van corona, is hij een gezondheidsfreak geworden. En draait zijn leven alleen nog maar om sporten.

Kees gooide roer om

“Ons leven bestond tot de coronapandemie uit een aaneenschakeling van sociale activiteiten. Verjaardagen, etentjes, op stap met de vrouwenvereniging en Kees ging één keer in de week biljarten. We genoten ervan en ook als we thuis waren namen we ’s avonds een glas wijn en een blokje kaas of een toastje erbij. We zijn met pensioen en het voelde als elke dag vakantie. Tot corona kwam. En het duidelijk werd dat op de IC vooral mensen met overgewicht lagen. Het zal je niet verbazen dat onze leefstijl ons ook wel aan te zien was, dus Kees gooide het roer om. Hij wilde absoluut geen corona krijgen.”

Sporten, sporten; Kees wil niets anders meer

“Als Kees zich iets voorneemt, is hij er met geen mogelijkheid vanaf te brengen. Opeens moest er alleen nog gezond gekookt worden. Geen sauzen en toetjes meer. Geen wijn ’s avonds, laat staan iets lekkers erbij. Een glas water, thee of koffie. Meer wilde hij niet. Ik deed mee. Uit solidariteit én omdat er bij mij ook wel wat kilo’s af mochten. Was het daar maar bij gebleven. Kees vond dat we ook in beweging moesten komen. Iedere middag een ommetje. Eerst 20 minuten, later werd het een steeds langere wandeling. Daarna kwamen er oefeningen bij, tegen stijve spieren. Meedoen met de ochtendgymnastiek Nederland in Beweging. Tijdens onze ommetjes doet hij rek- en strekoefeningen. Sinds dit voorjaar stapt hij ’s avonds na het eten op de fiets. Hij gaat twee keer in de week tennissen. Sporten, sporten, sporten. Kees wil niets anders meer.”

Tijdens ommetje rek- en strekoefeningen… Foto: Pixabay

Gezellige man is gezondheidsfreak geworden

“Ik hoopte dat het na de lock down iets beter zou worden. Na het ommetje een terras pakken. Weer eens met vrienden uit eten. Kees wil er niet van horen. Hij is een gezondheidsfreak geworden. Staat als een trotse pauw voor de spiegel zijn lijf te bewonderen en wil er geen gram meer bij. Natuurlijk ben ik ook blij dat ik letterlijk en figuurlijk wat lichter door het leven ga. Ik voel me beter. Maar zo drastisch alles afwijzen als Kees, nooit meer iets anders doen dan samen sporten, ik ben het spuugzat. Ik wil weer eens mijn tanden kunnen zetten in een appelpunt maar als ik denk aan de verwijtende blik van Kees… Waar is die gezellige man gebleven?”

Meer geheimen

Brigitte schreef eerder het verhaal op van een vrouw over de perikelen van daten in coronatijd. Grootouders vertelden haar het verhaal over hun kleinzoon die door de politie is opgepakt. Een spijtoptante deed het relaas over getrouwd zijn met een oudere man. En wat doe je als je man zich beter verzorgt dan jij jezelf? Haar geloof wankelt, onthulde non Josefien aan Brigitte.