Er wordt steeds minder voedsel verspild in Nederland maar toch werd er in 2019 nog 34 kilo per persoon weggegooid. Karin de Lange gooit zelden of nooit iets weg. Is er over van gisteren? Dan voegt ze daar verse ingrediënten aan toe. ‘Sjieke kliekjes’, noemt ze dat. Stella Ruisch neemt even het stokje van haar over en maakt met een overgebleven half bakje champignons een heerlijk campinggerecht.

Zo’n bakje champignons uit de supermarkt gaat in ons tweepersoons huishouden nooit in één keer op. Dus moet er altijd in de loop van de week nog een gerecht mee worden verzonnen. Ja, het kan altijd in een omelet maar leuker is dit campinggerecht. Ik kreeg dit vegetarische recept ooit van een collega kreeg en het is snel en gemakkelijk in één pan klaar te maken. Bij ons heet het vanwege de alliteratie: tahoe en taugé.

tahoe of tofu in blokjes basis voor veel lekkere vegetarische gerechten. Foto: United Soybean Board/Flickr.com

Nodig voor 2 personen:

  • 1 ons taugé (indien alleen voorverpakt verkrijgbaar, ook 125 gram in)
  • Blok tahoe
  • 1 prei
  • Rode paprika
  • Half bakje champignons
  • Een ui
  • 2 tenen knoflook
  • ketjap
  • Naar smaak een rood pepertje of een lepeltje sambal

recept:

Snijd de tahoe in plakken, wrijf ze in met peper, zout en ketjap. Snijd de plakken vervolgens in blokjes en haal ze door een losgeklopt ei. Bak de stukjes in de pan krokant en haal ze daarna uit de pan. Fruit vervolgens knoflook, ui, prei en champignons, de blokjes paprika en eventueel het klein gesneden rode pepertje. Voeg daarna de gebakken blokjes tahoe weer toe. De gewassen taugé gaat er vlak voor het opdienen bij, zodat ze hun ‘bite’ houden. Breng het campinggerecht op smaak met peper, zout en nog wat ketjap. Serveren met rijst naar keuze.

Meer dan sjieke kliekjes…

In Sjieke kliekjes tegen voedselverspilling legt Karin de Lange uit hoe ze tot haar eigen recepten komt, mét een recept voor moussaka. Het tweede is omelet met bosui en nori. Of maak deze couscous van wat u in de koelkast vindt. Een komkommersalade is ook een dankbaar rest-gerecht. Iets bewerkelijker maar ook lekker: bloemkool-walnotenlasagne. Stella Ruisch weet van het restant bietjes en asperges ook iets lekkers te maken. Eerder gaf ze ook een recept voor kleurrijk vegetarisch. Geïnteresseerd in vegetarische recepten? Wiette van Klingeren maakte vorig jaar een heerlijke vegan wortelcake als troost voor weer een corona-persconferentie.

Openingsfoto: kattebelletje/flickr.com