Er wordt minder voedsel verspild in Nederland maar toch wordt er jaarlijks nog bijna 34 kilo per persoon weggegooid. Karin de Lange gooit zelden of nooit iets weg. Is er over van gisteren? Dan voegt ze daar verse ingrediënten aan toe. ‘Sjieke kliekjes’, noemt ze dat. Maakte ze vorige keer iets lekkers van cantharellen, deze keer wordt het een ander herfstgerecht: kastanjecrème. Gemaakt van de ‘restjes’ uit de natuur.

Karin de Lange is geveld door een -gelukkig verder onschuldig virus. En aangezien haar sjieke kliekjes vers van de pers zijn, lukt het haar deze week niet er een aan te leveren. Gelukkig mag ik mij tot een van haar volgelingen rekenen. Dus deze week  tips wat je met je overgebleven bietjes, een restje gekookte aardappels en een half zakje gemengde sla kan doen: maak er een heerlijk zomerse haringbietensalade of een bietencarpaccio  van!

Begon ik ooit mijn kookcarrière met de aanschaf van gekookte bietjes in plastic geperst bij de supermarkt. Tegenwoordig koop ik ze ongekookt op de markt of bij de groenteman. Vroeger weerhield me de lange kooktijd daarvan. Maar inmiddels heb ik ontdekt dat het gewoon een kwestie van plannen is. Overigens bieten koken is bij mij langzaam maar zeker veranderd in bieten poffen in de oven. Dat scheelt ook tijd, want vooral oude bieten (buiten de periode juni-oktober) moeten wel 2 uur pruttelen. Maar het scheelt ook smaak: gepofte biet uit de oven heeft een zoetere, geconcentreerder smaak als-ie een uur op 200 graden in de oven heeft gestaan.

De haringbietensalade maak ik uit mijn hoofd, de bietencarpaccio heb ik uit de Allerhande van Albert Heijn gehaald.

Haringbietensalade

Haringbietensalade is bekend tot in het buitenland….Op Flickr.com vond ik deze foto van Caprilemon die de salade garneert met dille.

Nodig voor twee personen:

 • 2 (nieuwe) zoute haringen
 • Een heel grote of twee middelgrote rode bieten
 • 2 hardgekookte eieren
 • 2 á 3 gemiddeld grote gekookte aardappelen (liefst kruimig)
 • Een halve friszoete, zachte appel
 • 3 grote augurken
 • Mayonaise, peper, zout, peterselie
 • Evt. gemengde of gewone sla.

De bereiding is simpel: houd een hardgekookt ei en een augurk apart voor de garnering. Hak en snij de overige ingrediënten fijn en stamp die met een ouderwetse stamper door elkaar. Voeg mayoinaise toe, zodat de massa smeuïg wordt. Voeg naar smaak peper, zout en fijngehakte of gedroogde peterselie toe. Heb je nog een restje sla? Leg die onder in de schaal en drapeer de salade erboven op. Snijd de augurk in schijfjes maar laat de onderkant aan elkaar, snijd het ei in plakken en garneer de salade ermee. Heerlijk met warm weer of als je geen zin hebt om te koken. Lekker met knapperig stokbrood en deze zomer met een mooi glas witte wijn of rosé buiten!

Bietencarpaccio met pistachepesto

Je kan zien dat de bieten enigszins verkleurd zijn maar mijn dochter vond de carpaccio toch een plaatje…

Nodig voor twee personen:

 • 1 rauwe rode biet
 • 1 gele biet
 • 1 chioggia biet
 • 30 gr. gepelde pistachenoten (ongeroosterd en ongezouten!!)
 • Een halve citroen
 • Een half teentje knoflook
 • 10 gr. verse peterselie
 • 5 el milde olijfolie
 • 2,5 el appelcider of een andere zoetige azijn
 • Een handje gemengde sla
 • Zeezout
 • Mandoline of keukenmachine om fijn te snijden.

Bereiding:

Dit recept is gebaseerd op de bietencarpaccio uit de kersteditie van Allerhande, zie hier. Ik heb hem her en der wat aangepast. Zo staat er in het recept misticanza salade (nooit eerder van gehoord!), die is goed te vervangen voor een andere gemengde salade of gewoon wat je in huis hebt. Appelcider azijn stond ook niet tussen het handjevol in mijn kast. Maar de vijgen-vanille variatie, die ik wel had smaakte ook prima.

Drie soorten bieten staat leuk maar maak ze snel klaar. Want als je ze een tijdje laat liggen dan verkleuren ze, ontdekte ik en dat is jammer! Ook had ik een stukje van één chioggiabiet afgesneden voor de garnering maar daardoor werd de biet in de oven aan de afgesneden kant zwart en moest ik dus vrij veel wegsnijden. Afzien van die leuke roodwitte reepjes als garnering of rekening mee houden, dus in de hoeveelheden.

Overigens hoef je niet alle drie soorten in huis te halen (chioggia en gele biet is niet gemakkelijk verkrijgbaar) om toch een lekkere carpaccio te maken. Met alleen rode bieten smaakt de carpaccio net zo lekker. Dus ook met die laatste in de koelkast! Vooral de combinatie met de pistachepesto is echt een aanrader. Ik heb de hoeveelheden voor 4 personen aangehouden in het recept, zo lekker. Dus als je precies wilt zijn: alles door twee delen….

Meer sjieke kliekjes…

In Sjieke kliekjes tegen voedselverspilling legt Karin de Lange uit hoe ze tot haar eigen recepten komt, mét een recept voor moussaka. Het tweede was omelet met bosui en nori. Of maak deze couscous van wat u in de koelkast vindt. Een komkommersalade is ook een dankbaar rest-gerecht. Net zoals haar linzensoep. Eerder gaf ze ook een recept voor kleurrijk vegetarisch. Geïnteresseerd in vegetarische recepten? Wiette van Klingeren maakte vorig jaar een heerlijke vegan wortelcake als troost voor weer een corona-persconferentie.

Openingsfoto: Emma Jane Hobden/Unsplash