Er wordt steeds minder voedsel verspild in Nederland maar toch werd er in 2019 nog 34 kilo per persoon weggegooid. Karin de Lange gooit zelden of nooit iets weg. Is er over van gisteren? Dan voegt ze daar verse ingrediënten aan toe. ‘Sjieke kliekjes’, noemt ze dat. Deze weken zullen van haar op de social media van Meerdanvijftig.nl recepten verschijnen van deze sjieke kliekjes. Zoals voor linzensoep waarvoor ze het restant van pastinaak en zoete aardappel kon gebruiken.

Moeilijk in te schatten hoeveel pastinaak en zoete aardappel er nodig is voor ons vieren als de twee kleinzoontjes meeëten. Voor hen maak ik er puree van, die ik aanvul met gestampte broccoli of fijngesneden andijvie met (vegetarisch) gehakt en geraspte kaas. Soms snipper ik er ook een gekookt eitje door. Gaat erin als koek. Of vromer, als Gods woord in een ouderling. Maar vaak houd ik zo wat puree over. In dit geval gebruik ik die als basis voor linzensoep. Een lekker feest van oranje, rood en geel en een snippertje groen voor het oog!

Nodig voor linzensoep met paprika en pastinaak

  • Twee scheplepels zoete aardappel/pastinaakpuree
  • Liter bouillon (kippe-, groente- of runderbouillon)
  • Anderhalve eetlepel eetlepel tuinkruidenbouillon (of in het geval van kippe- of runderbouillon één eetlepel)
  • Twee scheplepels rode linzen
  • Eén rode paprika in kleine stukjes
  • Blikje mais
  • verse peterselie

Breng in een grote pan een liter water aan de kook of volg de voorschriften op de pot bouillon. Voeg vervolgens de tuinkruidenbouillon toe. Doe de pastinaak/zoete aardappelpuree in een grote pan. Giet met een soeplepel een schep bouillon bij de puree en roer goed door. Herhaal tot alle bouillon gemengd is met de puree. Eventueel minder of meer toevoegen om de soep dikker of dunner te laten. Je voegt nu de rode linzen en de paprika toe. Breng aan de kook en laat tien minuten sudderen. Voeg nu het blikje mais toe en laat vijf minuten meewarmen. Roer voor het opdienen de fijngesneden peterselie erdoor. Met stokbrood en kruidenboter is deze linzensoep een echt lekkere zaterdagavondmaaltijd!

Meer sjieke kliekjes…

In Sjieke kliekjes tegen voedselverspilling legt Karin de Lange uit hoe ze tot haar eigen recepten komt, mét een recept voor moussaka. Het tweede was omelet met bosui en nori. Of maak deze couscous van wat u in de koelkast vindt. Een komkommersalade is ook een dankbaar rest-gerecht.Eerder gaf ze ook een recept voor kleurrijk vegetarisch. Geïnteresseerd in vegetarische recepten? Wiette van Klingeren maakte vorig jaar een heerlijke vegan wortelcake als troost voor weer een corona-persconferentie.