Ik heb een halve plank kookboeken. Dat is een schamel beetje vergeleken bij sommigen. Recepten klakkeloos volgen, irriteert mij. Ik mis altijd twee ingrediënten die ervoor nodig zijn. En ik ben niet het type dat dan naar de winkel holt. Dus als het niet kan zoals het moet, dan moet het maar zoals het kan. En zo ontstond van de week dit kleurrijk vegetarisch gerecht.

Simpele gerechten werken het beste

Nieuwe combinaties van ingrediënten uit recepten blijven in mijn hoofd hangen en die meng ik dan met ‘goud van oud’. Na pakweg veertig jaar gezinsmaaltijden zit er heel wat in mijn hoofd en slaag ik erin zonder een recept bij de hand eigen gerechten te maken. Ik kijk ook steevast vlak voor het eten, wat ik ga maken en kies dan vaak iets dat niet meer lang goed is of er het langst ligt. Zo voorkom ik dat ik eten moet weggooien. Meestal kook ik dus uit mijn hoofd. Wel zo gemakkelijk. Dat leidde afgelopen week tot aardappelpuree met verse peterselie uit mijn eigen tuin en een samengestelde chili (zonder vlees) met ratatouille. Voor de eiwitten, die wij als ouderen extra nodig hebben, een omelet met kaas. Bonen vormen trouwens ook een prima bron van eiwitten.

Voor wie wel graag houvast heeft aan een recept, hieronder mijn spontaan en door huisgenoot als geslaagd beoordeelde hoofdgerecht: kleurrijk vegetarisch.

Chili met ratatouille

Hieronder volgen de benodigdheden voor het recept en hoe je het klaar kan maken. Onthoud dat je ook altijd voor andere groenten kunt kiezen, zoals broccoli, prei of wortel. Je kunt het aantal groenten ook uitbreiden of met andere kruiden werken. Leef je maar uit!

kleurrijk vegetarisch
aubergine of courgette kunnen ook vervangen worden door andere groeten. Foto: Pixabay/Andy M.

Nodig voor 4 personen:

  • 1 aubergine
  • 1 gele en 1 groene courgette
  • 2 teentjes knoflook
  • 2 tomaten
  • 2 eetlepels olijfolie,
  • pakje tomatenpassata
  • 1 blik rode nier- of andere bonen
  • 1blikje mais.

Bereiding

Aubergine in stukken snijden (met schil). Roosteren zonder olie in de wok. Blijf roeren tot het kleurt. Dan de gele en groene courgette snijden. De knoflook boven de aubergine uitpersen. Dan de oljfolie toevoegen. Goed om roeren. De courgette ook in de wok gooien. Roeren en vijf minuten laten sudderen op laag vuur. Ondertussen de tomaten snijden en toevoegen na de vijf minuten sudderen. Weer roeren en de tomatenpassata ( of tomatenblokjes of tomatenpuree wat er maar voorhanden is). Dan weer vijf minuten sudderen. Nu de rode nierbonen (of andere bonen) en mais erbij. Nu niet meer laten koken en vijf minuten de bonen mee laten warmen. En voilà, kleurrijk vegetarisch. Klaar is Karin!

Meer lezen over koken en voeding? Eerder verschenen op Meerdanvijftig.nl: