Vanaf nu 12 weken lang aandacht voor 12 provincies

Voor velen is Nederland deze zomer vakantieland. En waarom ook niet? De uitspraak ‘het regent hier altijd’ gaat ook niet meer op. De komende 12 weken laat Meerdanvijftig.nl de zon schijnen in evenveel provincies. Een verrassende kijk op Nederland. Marlies Mielekamp trapt af met een rondje Zeeland!

Al verschillende keren waren man en ik in Zeeland. Dit jaar gaan we er nog vaker heen omdat we sinds kort een caravan hebben staan op een boerencamping in Serooskerke. Tijd voor een fietstocht langs verschillende tips die we kregen van kennissen die vaak op Walcheren kamperen en onze overburen op de camping.

Prachtige collectie wol

Vanuit Serooskerke fietsen we eerst naar Oostkapelle, een net iets groter plaatsje dan Serooskerke met leuke winkeltjes zoals atelier Bernardien een wol- en kledingwinkel waar ik als haakverslaafde natuurlijk even naar binnen moet. Wat een prachtige collectie wol ligt daar en de bediening is ook erg aardig. Daarna stoppen we even voor een heerlijk Italiaans ijsje bij cafetaria De Babbelaar.

Wilde bloemen plukken

We fietsen verder naar Aagtekerke en zoeken daar theetuin De Koektrommel op. Voor mij als theeleut heerlijk dat ze er tientallen soorten thee hebben. Man neemt er een heerlijk stuk appeltaart bij met veel appels en weinig deeg, precies zoals hij het graag heeft. Helaas is er voor mij die dag geen glutenvrij gebak, maar als ik in het vervolg bel voordat ik kom, zorgen ze daar ook voor. Bij het afscheid koop ik een rvs theezeefje om één kop thee te zetten. Duur (9,95 euro) maar ongelooflijk handig

Bloemenweelde bij Pluktuin Hof Hazenberg

Een stukje fietsen daarvandaan lig Pluktuin Hof Hazenberg, een tip van onze overburen op de camping die zelf een prachtig boeket voor hun caravan hadden staan. Na de nodige voorzorgsmaatregelen zoals handen schoonmaken met gel en handschoenen aandoen, stap ik de tuin in en geniet van de weelde aan bloemen. Na een mandje vol wilde bloemen te hebben geplukt, vervolgen we onze weg naar Grijpskerk waar we bij de eveneens getipte Hoogelandse Zuivelhoeve een half flesje Hoogelandse vanillevla kopen. En inderdaad blijkt het achter heerlijke, romige gele vla.

Op een bankje aan het Veerse Meer

Vanaf de zuivelhoeve is het maar 2 kilometer naar Middelburg, we zagen de Lange Jan al van verre, dus ook even naar Zeelands hoofdstad gefietst. Vorige keren bezochten we al verschillende bezienswaardigheden in deze monumentale stad met tal van historische gebouwen. Deze donderdag is er een markt en we slenteren langs een diversiteit aan kraampjes waarbij ik me niet kan inhouden en twee gebloemde lappen stof koop voor een tuniek die ik binnenkort ga maken.

Voor de lange Jan is het ook op anderhalve meter afstand van elkaar nog goed toeven.

We fietsen nu een langer stuk van zo’n 10 kilometer door prachtig polderlandschap van Middelburg naar Veere. Ook in dit stadje waren we eerder, toen bezochten we onder andere de Grote Kerk, het stadhuis en de Schotse Huizen. Dit keer gaan we op een bankje aan het Veerse Meer zitten en eten er onze meegebrachte boterhammen met koffie terwijl we genieten van het uitzicht.

rondje Zeeland
Het stadhuis van Veere

rondje Zeeland
Uitzicht op het Veerse Meer. Foto’s : ©Marlies Mielekamp

Na een half uur stappen we weer op de fiets terug naar het beginpunt: onze caravan. Daar genieten we na van ons rondje Zeeland met de benen omhoog van een lekker kopje thee,

Vijf andere tips voor een rondje Zeeland:

  • Mis je toch je jaarlijkse vakantie aan de Méditerranée? Bezoek dan de Middellandse Zeetuin in Buttinge en je waant je even in het buitenland.
  • Vanaf Walcheren kun je een rondje Zeeland doen door eilandhoppen. Fiets naar Vlissingen en neem daar de veerpont naar Breskens.
  • Nog leuker? Fiets langs de kust naar Sluis en wandel door dit pittoreske stadje vlakbij de Belgische grens.
  • Benieuwd hoe bijen precies honing maken? Dat kan je achter glas zien bij Imkerij Poppendamme, ze verkopen er ook de lekkerste honing, onze favoriet: koolzaadhoning.
  • Een keer de andere kant op? Vanaf 22 juni kan je  Deltapark Neeltje Jans weer bezoeken. Je vindt er veel informatie over de Deltawerken vindt, maar ook voor kinderen is het leuk door de verschillende attracties.

Nog meer lezen over Zeeland? Eerder verschenen op Meerdanvijftig.nl:

Openingsfoto van zonsondergang op Walcheren: ©Kees Rooze