De Russen komen. Het is de eerste gedachte die -opgegroeid in de Koude Oorlog- bij me opkomt als de jongens aan het tafeltje in café De Mug in Middelburg vertellen waar ze vandaan komen.  In Middelburg is café De Mug onze vaste pleisterplaats. Ik kreeg er ooit een gitaar in mijn handen geduwd om  mee te spelen met een jamsession. En als dat dan ook nog wordt gecombineerd met een heerlijk eigen gebrouwen biertje…dan heb je voorgoed mijn hart gestolen. We tracteren de jonge Russische gasten dus op een Mugje. Ze zullen het wel slapjes vinden als ze gewend zijn aan wodka. Maar ze laten het zich goed smaken en het gesprek is geanimeerd.

Kees Rooze en zijn partner kozen drie weken in juni en juli om een fietsvakantie in Nederland te houden. Maar ook voor hen als doorgewinterde fietsliefhebbers bleek het eigen land vol met verrassingen. Dit is deel 3 van hun avontuur.

Bier verbroedert

Een van de Russen werkt voor het Amerikaanse organisatie- en adviesbureau McKinsey in Polen. Ze hebben wiskunde en economie gestudeerd en zijn nu op een rondreis door Europa. Het kunnen natuurlijk spionnen zijn maar bier verbroedert, dus we snappen dat er twee kanten aan het wereldnieuws zijn. En een bezoek aan Middelburg kan alleen maar onschuldig toerisme zijn, toch?

Als zelfs ducttape niet meer helpt

Wij zijn er omdat we het plakken van ducttape zat zijn. De dag ervoor heeft onze tent het begeven. Blij in Biggekerke te zijn aangekomen, wilden we geroutineerd de tent opzetten. Maar een van de dunne aluminium stokken brak. Geen nood, want we hadden ducttape!  Voorzichtig staken we de geplakte stok erin maar de breuk was zo scherp dat hij dwars door de tape en het tentdoek ging. Weer een stuk ducttape was nodig om nu de bovenkant te plakken. Als een slappe vaatdoek hing de tent op de gare stok. Gelukkig was het in Middelburg koopzondag. Meteen maar 2 nieuwe voortassen en een achterband gekocht, want daar hielp geen meter tape meer aan. En die aankoop moet gevierd worden met een biertje in De Mug.

Niet ongezellig tussen praatgrage Zeeuwen

Middelburg e.o.
Uiteindelijk breekt de zon weer door tussen de wolken boven de Westerschelde,

Na een week te zijn bijgekomen in Biggekerke, Middelburg en het strand van Domburg, vertrekken we op een zonnige zondag naar Kattendijke. Bij het dorpje steken we Zuid-Beveland over naar de Westerschelde. Onderweg hebben we een spectaculair uitzicht op naderende buien.  Net op tijd kunnen we schuilen in een soort praathuis met uitzicht. Deze keer geen biertje maar we inhaleren mee met een aanwezige pijproker. Voor de vorm had hij nog wel gevraagd of er bezwaren waren. Niet ongezellig zo, tussen praatgrage Zeeuwen. Maar als de bui voorbij is, voelt een teug frisse zeelucht als een verademing. Met een laatste blik op de Zeeuwse dorpjes zetten we koers naar Bergen op Zoom.

Meer lezen over de fietstocht van Kees Rooze

Lees ook de andere delen van Zomer in Zuid-Nederland van deze vierdelige serie. De start van de fietstocht door regen en (tegen)wind. Waarom Kees Rooze graag naar Zeeland fietst, waar hij weer ‘Keeske’ wordt. . En al die ontmoetingen onderweg maken het fietsen voor Kees zo aantrekkelijk.

Alle foto’s: ©Kees Rooze