Liefde voor de Achterhoek brengt ons naar Ruurlo. En dat komt goed uit. Want sinds Valentijnsdag vorig jaar is daar een 5 kilometer lange wandelroute uitgestippeld in het teken van de liefde. Het initiatief komt door corona nu pas goed uit de startblokken maar inmiddels zijn er al 10 kunstwerken (loveseats) langs de route geplaatst. Een boekwerkje met informatie voor de bezoeker is nog in ontwikkeling. Om de wandelaar op het Liefdespad aan te zetten tot nadenken over zijn gevoelens.
Loveseat in regenboogkleuren
Het niet-commerciële idee van plaatselijke ondernemer Bert van Zijtveld is direct omarmd door een flink aantal organisaties. Ook al is niet iedereen er even goed over te spreken. In de lokale pers wordt gemopperd over de laatste en tiende aanwinst, een vrolijk werk van kunstenaar Hans van Bentem op het station van Ruurlo, dat niet voor niets in alle kleuren van de regenboog is opgezet. De donateur is Trainbow Prorail, het netwerk dat meer diversiteit op het spoor moet stimuleren. “Was de bank die hier stond niet goed meer?” werd er zich wat zuinigjes afgevraagd.
Gelukkig hoeven wij ons als gast in Ruurlo niet bezig te houden met het huishoudboekje van de gemeente en dus kunnen we onbekommerd genieten van de wandeling die niet overal even duidelijk staat aangegeven maar die daardoor wel onze speurzin prikkelt.
We vinden Museum More op ons Liefdespad
We starten op de hoek van de Stationsstraat en de Vordenseweg en bewonderen eerst het kasteel dat bij Ruurlo hoort. Het is inmiddels een tweelingvestiging van museum More geworden. Het herbergt samen met het museum More in het verderop gelegen Gorssel de collectie realistische kunst van DSB-Bankier Scheringa. Het staat nog op ons te doen-lijstje maar op het moment van ons bezoek zijn de musea nog gesloten. En bovendien, leent het zonnetje zich dus meer voor de speelse buitenkunst van het Liefdespad.
Wat ongemakkelijk zitten in een kunstwerk
Net als we constateren dat de route wel lang de Vordenseweg aanhoudt worden we linksaf gewezen en treffen we onze eerste ‘loveseat’ aan. Niet helemaal op ons gemak en een beetje lacherig proberen we ‘m even uit. Nee dan nodigt de loveseat vlakbij restaurant De Heikamp meer uit tot plaats nemen. Hoewel twee gewone stoeltjes aan een tafeltje met een drankje op het terras van de uitspanning ook lonken.
We kuieren, het pad leent zich bij uitstek voor een dergelijke ouderwets wandeltempo, langs het klimbos, waar we de jonge durfals zich met doodsverachting tussen de bomen zien slingeren. Gelukkig zijn ze goed gezekerd aan allerlei veiligheidskabels. De vogels hebben er zin in en bezorgen ons een stralend humeur en een glimlach bij elk kunstwerk dat we tegenkomen.
We laten ons niet kennen bij de ‘High Tea-tafel’ van Daan den Houter en klimmen met onze toch ietwat stram geworden 60plus ledematen naar de bovenste zitbank. En die overwinning bezegelen we met een omhelzing. Maar écht romantisch is de simpele bank gemaakt door Jurgen Bey van drie sierlijke stoelleuningen op een boomstam. Niet alleen vanwege de stijl maar ook vanwege de ligging aan de Baakse Beek.
Vlak daarna lopen we weer Ruurlo binnen, waar we afsluiten met een drankje in het gezellige centrum. Het Liefdespad is dus een route waaraan nog steeds wordt gewerkt, concluderen we. Maar is dat in de échte liefde ook niet zo?
Nog meer mooie wandelingen
Niet alleen het Liefdespad nodigt uit voor een wandeling. Ook de Wouwse Plantage in West-Brabant biedt een prachtige omgeving. Of trek de stoute schoenen aan en verken de Renderklippen op de Veluwe. Marlies Mielekamp nam ons mee door haar stad Nijmegen, die dankzij de versoepeling nóg leuker is geworden voor een dagje uit.
Recente reacties