Aan het begin van de zomer fietste en wandelde Brigitte Leferink met een groepje vrouwen in de omgeving van Veghel. Een weekendje weg. Een andere omgeving dan het polderlandschap in Zuid-Holland, waar ze woont. Het landschap in de Meierij deed haar denken aan het coulisselandschap van Twente, de regio waar ze opgroeide.

Een groter contrast bestaat bijna niet: de lelijkheid van het industrieterrein van Veghel en het natuurschoon rondom de stad. Dat industrieterrein zie je al van verre als je rijdend langs de Zuid-Willemsvaart deze Brabantse plaats nadert. Je kunt je bijna niet voorstellen dat Veghel een eeuw geleden nog bekend stond als De Parel van de Meierij. De Tweede Wereldoorlog heeft daar een einde aan gemaakt. De binnenstad heeft zwaar te lijden gehad van bombardementen. De opengevallen plekken tussen de historische panden zijn opgevuld met naoorlogse karakterloze bouw. Toch bruist het centrum van levendigheid en is het een prima uitvalsbasis voor fiets- en wandeltochten in de omgeving.

1000-jarig kasteel startpunt wandeling Meierij

We starten onze tweedaagse op het terras van De Barones, onderdeel van kasteel Heeswijk in Heeswijk-Dinther. Een mooie plek in de Meierij van waar je uitzicht heb op het kasteel. En deze zonnige junidag ook op een grasveld waar een huwelijk voltrokken wordt. Het bijna duizendjarige kasteel is een geliefde trouwlokatie én startpunt van onze wandeltocht. Onze zeventien kilometer lange wandeling voert ons over bospaden, door het dorp, langs weilanden en het gekanaliseerde riviertje de Aa. Een afwisselend landschap met in het dorp Heeswijk-Dinther verschillende plekken om iets te eten en/of te drinken. Bijvoorbeeld bij de abdij van Berne. Deze abdij ligt op het Kloosterpad dat vijftig kloosters en abdijen met elkaar verbindt. In vijftien etappes kun je dit pad lopen. Leuk idee voor een andere keer. Onderweg worden we regelmatig herinnerd aan de Tweede Wereldoorlog. Stolpersteine en airborne herdenkingsmonumenten zijn stille getuigen van de vernietiging die is aangericht.

Kasteel Heeswijk. Foto: Rogiro/Flickr.com

Na fietszadel testen we stoelen op een terras….

Met wat stijve spieren stap ik de volgende ochtend op de fiets. Gelukkig gebruiken we daarbij andere spieren. Zo’n vijftig kilometer trappen we weg. Opnieuw langs Heeswijk-Dinther (even afstappen bij de uitkijktoren), Dongen, Maaskantje, Boxtel… het prachtige Brabantse land van de Meierij. Onderweg staan voldoende bankjes om ook buiten de dorpen even te pauzeren. Lekker in de schaduw onder een boom. Op vrijdag hoorden we nog af en toe de vliegtuigen van vliegbasis Volkel, op zaterdag horen we alleen de vogels. Als een stel tieners fietsen we op rustige stukken met zijn drieën naast elkaar, op andere stukken is er een smal fietspaadje langs de weg waar je alleen maar achter elkaar kunt rijden. Na het inleveren van de fietsen testen we de verschillende stoelen van de cafés op de Markt in Veghel. Onze billen kiezen de beste uit en daarin ploffen we neer. We blijven uren zitten.

De Markt in Veghel. Foto: Karin Jongkind.

Meer lezen over mooi Brabant

De Meierij is maar één van de mooie bestemmingen in Brabant. Zo maakte Stella Ruisch een mooie wandeling bij de Wouwse Plantage. Beleefde ze het jaarlijke culinaire en muzikale festival ProefMei in Bergen op Zoom. En ging ze mee vis vangen op de Oosterschelde. Kees Rooze genoot van een weekeindje Deurne. En wie van beelden houdt, komt in Helmond aan zijn trekken.

Openingsfoto: Uitzicht op de Kilsdonkse molen bij Heeswijk Dinther. Foto: Lucas Oort/Unsplash