Brigitte Leferink werd dit voorjaar zestig jaar en greep deze mijlpaal aan om een stedentrip naar Madrid te maken met haar (schoon)kinderen. Brigitte was er al eerder, de anderen nog niet. Het werd een weekend waarin ze met elkaar optrokken, maar ook af en toe afzonderlijk van elkaar op pad gingen. Want Madrid heeft voor alle leeftijden en interesses wat te bieden.

Tip 1: een rondrit met de Tuktuk

Een privégids die je in 1, 2, 3 of 4 uur door de wijken van Madrid loodst op een stille elektrische tuktuk. Een mooi begin van een bezoek aan de stad. Je krijgt een goed beeld van de verschillende wijken, komt op plekjes waar de hop-on-hop-offbus niet kan komen en het is een stuk ontspannener dan heuveltje op heuveltje af met de fiets de Spaanse hoofdstad doorkruisen.

Wij boekten niet vooraf maar hielden een tuktuk aan bij de Mercado de San Miguel (een aanrader voor wie van lekker, prachtig uitziend voedsel houdt). Ze rijden daar af en aan in verschillende uitvoeringen en van verschillende firma’s. Je kunt ter plekke beslissen hoe lang je je rond wilt laten rijden.

Tip 2: Ole Ola show

Flamenco zoals je nog niet eerder hebt gezien. Onder het genot van een drankje en heerlijke tapas (ook keuze uit een vegan menu) of alleen drankjes geniet je van een avondvullende show met moderne flamencodans en muziek. Hier geen traditionele strokenjurken (ja, op het eind toch nog even) en mannen met hoed, maar dansers en muzikanten in hedendaagse kleding. De show wordt in het Spaans en Engels aan elkaar gepraat.

Tip 3: Plaza Mayor

Een groot rechthoekig plein van 129 bij 94 meter omsloten door woonhuizen van 4 verdiepingen met 237 balkons met uitzicht op het plein. Aan de randen zijn overdekte galerijen met winkels en restaurants. Op de Plaza Mayor kun je vanaf de vroege ochtend tot de late avond terecht voor een hapje en een drankje en live entertainment. Vanaf een van de terrassen mensen kijken: toeristen, straatartiesten en straatmuzikanten en Spaanse locals. Je verveelt je geen minuut.

Tip 4: Botanische tuin

Voor de Real Jardin Botanico moet je de portemonnee trekken (een paar euro) maar het is de moeite waard. Je vindt er meer dan 5.500 planten en bomen uit de hele wereld. Er is een speciale hoek met bonsaibomen. In alle seizoenen is er wat te zien in dit park waarin ook verschillende standbeelden staan. Aan de buitenkant van de botanische tuin, aan de zuidzijde, is een muur van boekenstalletjes.

Tip 5: Doe alles te voet

Madrid heeft een goed metronetwerk, maar je ziet het meest als je alles te voet doet. Een handig hulpmiddel voordat je je stedentrip naar Madrid gaat maken, is de reisgids Time to momo Madrid. Hierin staan 6 rondwandelingen door alle wijken van de stad met suggesties voor musea, markten, festivals en evenementen, restaurants en andere dingen die de moeite waard zijn. Er staat zelfs bij elke wandeling op welke dag van de week je het best op pad kunt gaan. Het boekje heeft een uitneembare stadsplattegrond en als extra toegift een app met wandelroutes.  

Meer lezen over Spanje en Europese steden

Lees voordat je een stedentrip Madrid boekt ook het artikel Madrid, een wereldstad om te ontspannen van Stella Ruisch, die in 2022 een bezoek bracht aan de Spaanse hoofdstad. Een andere kant van Spanje zie je op het eiland Mallorca of in Alicante, waar Marlies Mielekamp stappen telde. Ze rekte een paar jaar geleden de zomer aan de Costa Blanca, terwijl Kees Rooze warmloopt voor Andalusië.

Liever naar een andere stad? We tippen Wenen en Warschau of dichter bij huis Middelburg en Helmond.

Openingsfoto: Plaza Mayor in Madrid. Foto: Pixabay