Schönbrunn, Belvedère, Hofburg, Sisimuseum, Gustav Klimt, Hundertwasserhaus, Prater, Schnitzel, Tafelspitz, Goulash, Sacher Torte, Mozart en Strauss. Kortom, Gert en Betty Nonnekes waren in Wenen! Vijf dagen veel gezien en gedaan, lekker gegeten en geluisterd naar herkenbare muziek. Ze nemen je graag even mee.

Corsage

Een reisje naar de stad van Sisi. Een cadeautje voor de 65e verjaardag van Betty. Alle films heeft ze gezien. Meerdere malen zelfs. De oude en de nieuwe. Gisteren hebben we er samen toevallig eentje gekeken: ‘Corsage’ (2022). Mwahh, die viel wat tegen. Ging over het moment dat ze 40 werd en het jaar erna. Beetje vreemd en langdradig neergezet. Maar ja, zo’n film hoort er dan ook bij.

Trailer van een Corsage, een afwijkende versie van Sisi uit 2022

Wenen is meer dan Sisi

Ook al het andere moois in Wenen trok ons aan. Want de stad is natuurlijk meer dan Sisi. Ik vond een leuke aanbieding: vlucht, hotel en toegang tot het museum van Sisi. Hoe mooi kan het zijn? Maar daar wilde ik het niet bij laten. In Wenen, wil je sowieso naar Schönbrunn en je wilt naar een concert. Een beetje Mozart, een beetje Strauss. Die combinatie vond ik via GetYourGuide. Sterker nog, er zat ook een diner bij. Meteen tickets gekocht. Dit allemaal in november. Maar goed ook. Je denkt dat het in februari wel zal loslopen qua drukte. Mooi niet. Overal in de rij, soms al uitverkocht.

Hundertwasserhaus: zelfs de bestrating is niet recht

Terug naar het begin van de ‘vijfdaagse’. Na een goede vlucht arriveren we donderdag vroeg in de middag in ons uitstekende hotel BASSENA Prater-Messe.

Bezoek aan Hundertwasserhaus mag bij stedentrip niet ontbreken.

Die middag blijven we in de buurt. We gaan lunchen in een typisch Oostenrijks café. Beetje jaren ’60. Daarna de eerste bezienswaardigheden: het Hundertwasserhaus en het Kunst Haus met veel kunst van Hundertwasser. We raken in de stemming. Beide gezien hebbende, wandelen we naar het Prater. Een grote permanente kermis met het bekende reuzenrad. Geweldig om te zien. Mooi voor de foto’s… Voor het avondeten heb ik gereserveerd bij Zum Kaiser in het Prater. Ook zo’n echt Oostenrijks etablissement met Weense gerechten: Tafelspitz bijvoorbeeld. Heerlijk!

En dan is het tijd voor Sisi

Dag twee is voor een belangrijk deel Sisi. Maar eerst nog even in het Stadtpark langs de beelden van bekende componisten. Een gouden Strauss bijvoorbeeld. Daarna in de rij gestaan -ja zelfs daar- bij Café Sacher voor de typisch Weense lekkernij: Sachertorte. Het wachten waard!

Serviezen en bestek in de Hofburg.

De Hofburg met de keizerlijke appartementen, waar Kaizerin Sisi ’s winters met Kaizer Franz Joseph I verbleven, is prachtig. De zilvercollectie met veel bestek, tientallen serviezen, tafellinnen en tafeldecoraties is groot en indrukwekkend. Bij belangrijke ontvangsten en diners nog altijd in gebruik.

Zo hoort een schnitzel te zijn

Via het Mozarthaus naar het vooraf gereserveerde restaurant Figlmuller. Het beste restaurant voor een perfecte schnitzel, want dat wil je in Wenen toch eten… Niks aan gelogen. Hij ging ook ruim over de rand van het bord heen. De Grüner Veltliner maakte het af. Dat het daar goed is, bleek aan de 30 gasten die buiten in de rij stonden (alweer…).

De perfecte schnitzel.

Niet de goede tijd voor Schönbrunn

Dag drie: Schönbrunn! Overdag de tuinen. In de namiddag een audiotour in het Slot, gevolgd door een diner en een concert in de Orangerie. De tuinen halen het niet bij Versailles en Het Loo. Niet het juiste jaargetijde. Dat is waar. Alles kaal, geen mooie bloemenpracht en fonteinen die niet werken. De koffie, natuurlijk met gebak, in de Gloriette, hoog op de heuvel tegenover het Slot als afsluiter van de tuinen, was lekker.

Schönbrunn: mooier in het voorjaar.

Het concert aan het eind van de dag was mooi en herkenbaar. Voor de pauze Mozart en na de pauze Strauss. Een soort Nieuwjaarsconcert in het klein met tot slot ‘An der schönen blauen Donau’ en de ‘Radetzkymars’.

Veel belangstelling voor Gustav Klimt

We hebben nog twee dagen. Die besteden we aan Slot Belvedère, ‘Ober’ en ‘Unter’. Musea in optima forma. Veel  kunst van de bekende Oostenrijkse kunstenaar Gustav Klimt. Ook zijn bekendste schilderij: ‘De Kus’. Binnenkort hangen er twee kleine reproducties in onze woonkamer.

Belangstelling voor De Kus van Gustav Klimt.

Het regent behoorlijk. Toch een stukje wandelen langs de Karlskerk, de Musikverein (van het Nieuwjaarsconcert) en de Staatsopera. Met de reservering voor het Goulash-restaurant was iets mis gegaan. Jammer. Geen goulash maar toch lekker gegeten.

Grandeur in café Central.

Op de laatste dag hebben we nog een ochtendje te besteden. De vermoeidheid heeft toegeslagen in benen en voeten. Even nog de Stephansdom en een herdenkingsmonument van Sisi. En dan tóch nog Goulash Wiener Art. In zo’n typisch café met grandeur: Café Central. Wel even een half uurtje buiten in de rij maar de entourage met ook schilderijen van Franz Joseph I en Sisi is geweldig.

Alleen het plafond van Café Central is al indrukwekkend.

En de terugreis? Die was ook prima!

Meer stedentips

Natuurlijk vinden we Parijs ook een mooie stad! Lees het verhaal van Karin de Lange er maar op na. En ze gaf ook nog tips voor mooie musea in de lichtstad. Stella Ruisch week van het gebaande stedentrippad af en koos voor Warschau. Brigitte Leferink ging zelfs virtueel graag naar Londen, toen dat door het coronavirus niet kon. En Kees denkt nog met weemoed terug aan Rome. Maar er zijn ook zo veel ándere leuke steden in Europa, die de moeite waard zijn om te bezoeken. Alleen in Frankrijk al. Zo wandelde Gert Nonnekes door Nancy en reisde Karin de Lange naar Amiens. Stella heeft warme herinneringen aan winterse bezoeken in Edinburgh en Stockholm. Ook al zocht ze vorig jaar rond deze tijd Madrid op. En er is ook dichtbij nog veel te genieten van mooie steden, zoals Leuven en Münster. Nog meer over reizen lezen? Klik dan hier.

Openingsfoto: Betty en Gert Nonnekes genieten van een heerlijke goulash onder het wakend oog van Keizer Franz Joseph en zijn vrouw Elizabeth (Sisi). Alle foto’s:©Gert Nonnekes.