Hoe langer we thuis ‘opgesloten’ zitten, hoe groter het verlangen naar een reis over de grens wordt, zo lijkt het. Een nieuwe variant van het coronavirus maakt een oversteek naar Engeland nog lastiger maar de wens om te reizen groter. De afgelopen twee jaar bracht ik in januari een weekend in Londen door. Ik moest daar zijn voor het uitreiken van een beurs aan jonge vrouwen en ik knoopte daar beide keren een paar dagen privé bezoek aan vast. Dit jaar moet ik het doen met herinneringen, bladeren door reisboeken en museumbezoek via de computer. Reist u mee?

Londen in ‘vogelvlucht’.

Hoogtepunten British Museum

Vanuit je stoel in Nederland de hoogtepunten van het British Museum in Londen zien. Niet zo indrukwekkend als zelf slenteren door de talloze zalen maar een goed alternatief om bijvoorbeeld de Steen van Rosetta, het standbeeld van Toetanchamon of de centrale hal te bekijken. Op de site van het museum is een speciale pagina ingericht met allerlei manieren om het museum vanuit huis te bekijken. Bezoek de verschillende galerieën en bekijk de 360 graden beelden. Je kunt het zo beter zien dan wanneer je met duizenden bezoekers tegelijk door het museum dwaalt.

‘Posh’ winkelen

Vergeet populaire winkelstraten met de bekende ketens. Neem in plaats daarvan  de tijd om Marylebone High Street helemaal af te lopen, van Blandfordstreet tot  Marylebone Road en langs de andere kant van de straat weer terug. Er zijn veel fijne winkels en genoeg pleisterplaatsen voor een hapje en drankje om even uit te rusten en te genieten van je aankopen. Bij mooi weer buiten op een bankje in Marylebone Gardens. De straat wordt wel het ‘verborgen wonder van West End’ genoemd. Luisteraars van de BBC kozen de straat in 2002 tot beste straat van Londen. Je kunt de wandeling ook online maken: loop mee via Youtube.

Loop even door Marylebone High Street….

Daunt Books

Een van de juweeltjes aan deze beroemde straat is de – volgens zeggen – oudste speciaal voor boeken ingerichte winkel ter wereld, op Marylebone High Street nummer 83-84. Het pand dateert uit 1912 en is prachtig ingericht met eikenhouten galerijen. Daunt Books is gespecialiseerd in reisboeken maar er is ook een ruime sortering boeken in andere genres. Een walhalla voor boekenliefhebbers. Een trap naar beneden voert naar de kelder met een grote leestafel en een paar stoelen waar je omringd door boeken ongestoord kunt lezen. Een steile trap van de begane grond naar boven leidt naar een omloop waar je elkaar nauwelijks kunt passeren. Maar je kan er wel uitgebreid snuffelen in de lange rij kasten. Je vindt er altijd iets van je gading. Het is onmogelijk de winkel te verlaten zonder iets te hebben gekocht, al is het maar een mooie kaart of fraai inpakpapier.

Neem alvast een kijkje bij Daunt.

Londen door de ogen van vrouwen

Een van mijn aankopen bij Daunt Books was Women’s London – a tour guide to great lives. Behalve verhalen en anekdotes over Londense suffragettes en wetenschappers, royals, schrijvers en artiesten bevat dit rijk geïllustreerde boek wandelingen die zelf aan de hand van plattegronden kunt maken langs plekken waar vrouwen hun stempel op hebben gedrukt. Straten die naar vrouwen zijn genoemd, huizen waar ze geboren zijn, gewoond of gewerkt hebben en standbeelden; ze staan allemaal aangegeven. Lees het boek thuis als voorbereiding op een bezoek aan Londen en kies als je op reis gaat de meest aansprekende wandeling. Kijktip: de film Suffragette.

Kom alvast in de stemming om de vrouwelijke kant van Londen te zien.

Royal Albert Hall

Ik heb geen lijst van dingen die ik ooit nog eens zou willen doen maar als ik die had dan zou het bijwonen van The Last Night of the Proms in een van meest beroemde concertzalen: the Royal Albert Hall in Londen, erop staan. De concertzaal werd in 1871 geopend door koningin Victoria en genoemd naar haar echtgenoot Albert. Het meest bekend zijn de zomerconcerten, de Proms, die er voor een groot publiek worden gehouden en op de tweede zaterdag in september worden afgesloten met The Last Night of the Proms. De beelden ervan laten een muzikaal feest zien met in gala of gewone kleren gestoken gasten die hun outfit completeren met gekke hoeden en Engelse vlaggen. Die uit volle borst meezingen met Rule Britannia,  Land of Hope and Glory, Jerusalem en God save the Queen. Een geweldig spektakel.

Een voorproefje van Last Night of the Proms.

Recepten voor thuis

Om helemaal in de stemming te komen: vijf recepten om thuis de Engelse keuken te proeven. Zoals een English breakfast, Fish and Chips, Yorkshire pudding van Jamie Oliver, Shepherd’s pie en Eton mess.

Fish and Chips; Engelser kan bijna niet. Foto: Chongodog/Pixabay

Meer bezoeken vanuit je stoel?

Lees dan Brigitte’s artikelen over Keulen, Wuppertal en designmuseum Cube. Ook Wiette geeft tips voor een virtueel bezoek aan het museum. Doe hetzelfde eens bij theater en dans, tipt Karin.

Openingsfoto: Abi Ismail/Unsplash