De komende week wordt dan eindelijk het eerste vaccin gegeven in Veghel. Het startsein om te dromen dat reizen weer tot de mogelijkheden gaat horen in het nieuwe jaar. Misschien niet meteen zo lang en ver; net over de grens ligt Keulen. Ideaal voor een stedentrip van een paar dagen. Brigitte Leferink neemt ons alvast virtueel mee.

Op zo’n tweeënhalf uur rijden van Utrecht ligt de mooie Duitse stad Keulen. Een stad van contrasten, dat zie je als je vanaf de Kennedy Ufer een blik werpt over de Rijn naar de binnenstad werpt. Historische en moderne gebouwen staan naast elkaar. Zonder coronavirus zwieren hier normaal mensen aan het Reuzenrad pal naast de glazen gevels van het Schokoladen Museum. Boven alles uit steken de torenspitsen van de Dom. De stad lokt.

De Dom

Keulen heeft veel kerken, maar de Dom steekt er letterlijk en figuurlijk bovenuit. De gotische kerk staat op de werelderfgoedlijst van Unesco en is met de meer dan 157 meter hoge torens de op één na hoogste kerk in Duitsland en de derde in de wereld. De gevels zijn prachtig met beelden versierd, de trappen nodigen op een zonnige dag uit te gaan zitten en het interieur beneemt je de adem, alleen al door de circa 10.000 m2 meter glazen vensters. Een paar dagen Keulen zijn niet compleet zonder een bezoek aan dit meer dan imposante bouwwerk, daarom met stip op één!

Het indrukwekkende interieur van de Keulse Dom. Foto: Michael Gaida/Pixabay.

Het Schokoladenmuseum

Het best bezochte museum van Keulen is het Schokoladenmuseum. Of je nu één of een paar dagen Keulen doet, hier moet je naar binnen. Het museum ligt op de punt van een schiereiland in de Rijn. Voor chocoladeliefhebbers is het een walhalla want je leert hier niet alleen alles over de geschiedenis, productie en handel maar krijgt ook de gelegenheid te proeven. In de museumwinkel is bovendien van alles te koop: fraaie chocoladefiguren, gevulde bonbons en plakken chocolade.

Chocolademuseum in Keulen.

Is er wat meer tijd, boek dan van tevoren (individueel of met een groep) een speciale proeverij van de lekkerste chocolade (van de wereld, zegt het museum) of een wijn- & chocoladeproeverij om te ontdekken welke smaken elkaar versterken.

Lekker luchtje

Kölnisch Wasser, Eau de Cologne. Een drup op een zakdoekje in de tas van oma. Wie is niet groot geworden met een luchtje uit Keulen? De oudste parfumfabriek ter wereld, Farina gegenüber, staat in Keulen. Hij werd opgericht in 1709. De geschiedenis ervan wordt uitgebreid uit de doeken gedaan in het Duftmuseum. Meer bekend is wellicht de grote concurrent: 4711, dat aan het eind van de achttiende eeuw het licht zag. Doen: in het Dufthaus Glockengasse 4711 tijdens een workshop je eigen eau de cologne samenstellen. 

Wie kent dit logo niet? Foto: H. und F. Richter/Pixabay

Kölsch

Kölsch van de tap. Foto: Andreas Móltgen

De dorstige bezoeker komt aan zijn trekken in een van de talloze Brauhäuser van Keulen. In deze huisbrouwerijen wordt het Kölsch gebrouwen. Licht bier dat zo uit het vat geschonken wordt in een zogenaamde Stange, een glas van 0,2 liter. Bij dit bier hoort een stevige maaltijd zoals Eisbein, Bratwurst of Himmel un Äd (Duitse versie van hete bliksem) De belangrijkste ingrediënten zijn aardappelen en appels, aangevuld met bloedworst. Wie de verschillen tussen de verschillende huisbrouwerijen wil proeven én meer achtergrondinformatie wil, kan onder leiding van een gids een Kölsche Brauhaustour doen.

Op ontdekkingstocht met een gids

Op eigen houtje en in je eigen tempo een stad ontdekken is heerlijk. Je kunt op elke straathoek zelf bepalen of je links, rechts of rechtdoor gaat. Een reisgids in de hand of een blik op je mobiele telefoon voor meer informatie. Een alternatief is een stadstour onder leiding van een gids. Je kunt een privégids huren voor je eigen gezelschap of aansluiten bij een open tour. Neem je de benenwagen of laat je je rondrijden in een riksja? Kies je voor een bustocht of bekijk je Keulen vanaf het water?  De keuze is reuze. Er is zelfs een speciale Lachexpedition!

Geniet alvast virtueel…..

En ook…

Hierboven staan verschillende hoogtepunten voor een bezoek aan Keulen maar ook niet te missen zijn de oude binnenstad, het Florapark en de botanische tuin, het Museum für Ostasiatische Kunst en een wandeling langs de zeven bruggen.

Keulen voor fietsliefhebbers

Plak een paar dagen aan de stedentrip Keulen vast en verken de omgeving per fiets. De Erft-Radweg voert je 110 kilometer lang van de bron van de rivier de Erft bij Nettersheim tot aan de monding in de Rijn bij Neuss. Deze rivier loopt door het gebied met de meeste waterburchten van Duitsland. Onderweg zie je de stenen getuigen uit de Romeinse tijd, stevige burchten uit de riddertijd, pronkerige kastelen uit de hoogtijdagen van de adel en indrukwekkende hoogstandjes van moderne kunst en techniek.

Omgeving van Keulen verkennen per fiets….in een seizoen waarvan je ook kunt dromen. Foto: Rhein Erft Tourismus

Meer ideeën voor stedentrips

Meer lezen over stedentrips in binnen- en buitenland? Brigitte schreef eerder over Parijs, Stella geeft tips voor Edinburgh, Stockholm maar ook Utrecht, Marlies bezocht Leeuwarden en Kees steekt de loftrompet over Rome.