In oktober deed Gert Nonnekes met zijn vrouw Betty en jongste zoon Elmer mee aan de PinkRibbon Dam-tot-Dam-loop. Daarna wandelde hij door Utrecht en zorgde daarmee dat er geld in het laatje kwam van het MS-fonds. Steeds vaker kun je wandelen voor het goede doel. Er is zelfs een agenda te vinden op Wandeldate.nl. waar je op thema kan kiezen. Deze keer liep Gert in het voetspoor van een van de grootste Nederlanders aller tijden, Johan Cruyff. En, hoe kan het anders, legde zo 14 kilometer af voor de foundation van de voetballer.

Tegenwind

Een paar weken terug hebben Betty en Elmer samen een wandeling gedaan. Eentje die voor mij niet haalbaar is: De ’30 van Zandvoort’. Hoewel ze de 30 kilometer niet hebben gelopen. Dat werd een beetje teveel. Ze kozen voor de 18 km met daaraan voorafgaande een ronde over het circuit van 4 km. Waarom ik die niet doe? Teveel zand, teveel klimmen. Dat ‘trekt’ mijn heup niet…Dit keer al helemaal niet door de enorme wind. Op het strand nog mee maar in de duinen tegen. Een zware maar supermooie tocht. Daar waren Betty en Elmer het óók over eens.

Langs het strand wandelen met de wind in het gezicht tijdens de ’30 van Zandvoort’.

De Cruyff Legacy 14k Walk wandelen voor het goede doel

Heb ik dan helemaal niets gedaan? Nou, zeker wel! Ik ben gaan wandelen voor een Goed Doel zelfs: De Cruyff Legacy 14k Walk voor de Johan Cruyff Foundation. Een evenement waarbij het inzamelen van donaties voor de Foundation het hoofddoel is. Enthousiasmeer familie, vrienden, kennissen en relaties om een donatie te doen. Dat werd voor mij een onverwacht succes! Ruim 60 donaties voor een totaalbedrag van 1.428 euro. Ik behoorde daarmee tot de topinzamelaars met meer dan 1.000 euro. Dat leverde mij nog wat extra aandacht op. Naam groot op de schermen en op de Wall of Fame. Daarnaast mag ik me verheugen op twee kaartjes voor de Johan Cruijff Schaal op 30 juli (Ik hoop wel dat Ajax dan de Beker wint). Het was dus niet voor niets. Met dank aan mijn donateurs! Het totaalbedrag na afloop? Een half miljoen!

Rommelige organisatie

De wandeling van 14 km was leuk maar wat rommelig qua organisatie. Onduidelijk waar de start was. Het eerste stuk in de Johan Cruijff ArenA niet uitgepijld. Maar eenmaal buiten was het super. Het weer zat mee, hoewel wat frisjes. Via Duivendrecht en het terrein van de voormalige gevangenis -daar wordt nog steeds flink aan Amsterdam gebouwd- richting de Omval en via de Weesperzijde langs de Weespertrekvaart naar de wijk waar Cruijff groot is geworden: Betondorp in de Watergraafsmeer.

Gezelligheid troef bij de stempelpost, veel lopers die het geboortehuis van Johan fotografeerden. Ik ook natuurlijk! Het ‘uitstapje’ naar de Johan Cruijffbrug, de voormalige middenstip van stadion De Meer en de muurschildering heb ik gemist. Laat ik het zo zeggen, ik heb geen pijlen gezien… Maar goed de wandeling was voor mij dit keer lang genoeg zo.

Voor het geboortehuis van Johan Cruyff.
Bij de Weespertrekvaart verrijst de nieuwe Amsterdamse wijk Amstelkwartier.

Toch altijd wel emotioneel bij de finish

De snelweg onderdoor, stukje door Diemen en via de hoogbouw van de Venserpolder weer terug naar de ArenA.
Met nog precies een kilometer te gaan even een bedankje inspreken voor de donateurs. Misschien doen ze het volgend jaar wel weer, als ik ga wandelen voor het goede doel. De laatste meters in het stadion. Ontvangst eerst door de speaker die me wat moeilijk vond lopen…. Kort gesprekje en weer door. Applaus van de vrijwilligers omdat ik zoveel had ingezameld en de wandeling met m’n slecht heup heb volbracht. Verrassing bij het uitdelen van de herinneringsmedaille: Betty, Elmer én zijn kinderen Thijs en Lars vangen me op. Ik ben moe, toch altijd wel wat emotioneel, maar voldaan!

Hoe de dagen daarna waren? Pfff, laat dat maar even zitten….

Meer lezen over wandelen

Eerder nam Gert ons al mee op een wandeling door Utrecht, Haarlem en het mooie historische dorp Sloten maar ook naar het historisch beladen Westerbork. Wandelen in het donker deed hij ook tijdens de Midzomernachtloop. Nederland verder te voet verkennen? Vorig jaar beleefden we de lente bij de Veluwse Renderklippen. We beproefden het Liefdespad bij Ruurlo. Grensoverschrijdend wandelen deden we bij de Vaalserberg. En we genoten van het bijzondere landschap van de Wouwse Plantage. Kees Rooze trad in het voetspoor van de oermens bij de Pietersberg.

Foto’s: Gert Nonnekes e.a.