Regelmatig maakt Gert Nonnekes samen met zijn vrouw Betty en jongste zoon Elmer wandelingen van zo’n 15-20 km. Afgelopen zondag in Utrèg. Dit keer met een ‘meeloper’ in deze Urban Walk Utrecht 2022. Een goede kennis van Gert uit de tijd waarin voor beiden het waterpolo een belangrijke rol vervulde.

De weersvoorspellingen waren ronduit slecht. Regen van tien tot vijf. Het viel mee. Twee kleine buitjes maar. De titel werd daarom niet: ‘(Urban) Walking in the Rain’

Hulde aan de ‘meeloper’

Mijn ‘meeloper’ was speler in de hoofdklasse en ik als scheidsrechter regelmatig zijn ‘tegenstander’. Maar altijd een paar biertjes na afloop en nu nog steeds contact! Ritske van Wijk -what’s in a name hier in Utrecht- heeft op mijn tempo de 20 km meegelopen! Voor hem als fervent lange afstand wandelaar vermoeiender dan voor mij. Onderweg lekker kletsen en vooral veel lachen. De humor ligt (of loopt…) op straat, niet waar?

Wie kent ‘t niet

Je weet wel, Utrecht: Hoog Catharijne, Jaarbeurs, Dom en Oudegracht. Dan houdt het over het algemeen een beetje op. Ik kom er vaak, maar voor mij als De Directiechauffeur op vaste bezoek- of ophaaladressen. We zijn er zelfs een paar gepasseerd.

De vermaarde Oudegracht.

Rond half tien gaan we op het Jaarbeursplein onder de startboog door met een lekker rood appeltje van de organisatie. Over het spoor heen naar het centrum van de stad. Allemaal panden met een NS verleden of heden. NS-hoofdconducteur Ritske weet er af en toe wat over te vertellen. Naast de info op de Urban Walk-borden (met QR-code). Daar staan er veel van op de route. Het geeft de wandeling een extra dimensie.

Bijzondere locaties

Door de binnenstad richting de Domtoren. Die staat al een tijdje in de steigers. Dan een heel leuk stukje. We lopen dóór ‘Huize Molenaar’ heen. Een eeuwenoud huis met dito kamers. Via de achtertuin vervolgen we de route. Volgens zeggen is het van de best bewaarde culinaire geheimen van Utrecht. Onthouden dus deze horeca-gelegenheid!

Zo leer je nog wat in het Sonnenborgh Museum.

Langs de zeven steegjes, leuke kleine straatjes met lieflijke kleine huisjes, en de Nicolaikerk naar een bijzondere bezienswaardigheid: het Sonnenborgh Museum & Sterrenwacht. We gaan naar binnen en zien op het bestrate dak de Meridiaan van Utrecht. De denkbeeldige lijn over de aarde tussen de Noord- en de Zuidpool. Met deze lijn werd van 1853 tot 1920 de tijd gemeten. Passeerde de zon de Meridiaan dan was het 12.00 uur. Zo leer je ook nog wat!

…en nog veel meer tijdens Urban Walk in Utrecht

We lopen door parken, drinken koffie en luisteren naar de verhalen over de Maliebaan, de moskee en een voormalige manege. In het prachtige voormalige gebouw van de Posterijen en Telegrafie aan de Neude (nu bibliotheek) krijgen we een Snelle Jelle. Die doen we maar even in onze zak… We hebben net een heerlijke oliebol op.

Het oude gebouw van de Posterijen en Telegrafie is nu een bibliotheek.
Regenbui na het passeren van houtzaagmolen ‘De Ster’.

We lopen langs houtzaagmolen ‘De Ster’ en krijgen dan een flinke bui. Pfff, nog een natte 5 km te gaan, via sluizen in het Merwedekanaal, oude stalen ophaalbruggen en een ouderwetse draaibrug: de Muntbrug,. Die naam doet het al vermoeden, we zijn bij het voormalige gebouw van ’s Rijks Munt. Nooit geweten dat het hier is. In de straattegels om de zoveel meter de voor of achterkant van de cent, de stuiver, het dubbeltje, een kwartje, een gulden of een rijksdaalder. Leuk idee!

Ruim vijf uur na de start loop ik met Ritske onder de finishboog van de Urban Walk Utrecht door. Mijn vrouw Betty en zoon Elmer zo’n drie kwartier eerder. Met veel voldoening nemen we een biertje met een bittergarnituurtje. Het smaakt naar meer! Het wandelen bedoel ik…Op naar een volgende (lange) wandeltocht.

Ook zin gekregen? Kijk op wandeldate.nl voor een agenda van georganiseerde wandelroutes.

Meer lezen over wandelen

Eerder nam Gert ons al mee voor de City Walk Amsterdam maar ook door het mooie historische dorp Sloten en naar het historisch beladen Westerbork. Wandelen in het donker deed hij ook, tijdens de Midzomernachtloop. Nederland verder te voet verkennen? Vorig jaar beleefden we de lente bij de Veluwse Renderklippen. We beproefden het Liefdespad bij Ruurlo. Grensoverschrijdend wandelen deden we bij de Vaalserberg. En we genoten van het bijzondere landschap van de Wouwse Plantage. Kees Rooze trad in het voetspoor van de oermens bij de Pietersberg. In ons rondje door Nederland bezochten we ook Utrecht als spil van ons land.

Openingsfoto: ’s Rijksmunt in Utrecht met onze aloude gulden, kwartje en dubbeltje. Alle foto’s: ©Gert Nonnekes