De vakantieperiode van mensen-zonder-kinderen is aangebroken. Een tennismaatje kondigt aan de volgende dag naar het Italiaanse Bari te vliegen. ‘Ga je naar Puglia?’ vraagt Stella Ruisch, die mooie herinneringen heeft aan een vakantieweekje bijna 5 jaar geleden in Puglia en Basilicata. Een wat minder bekende streek in de hak van de laars van Italië op de kaart. En het verkennen méér dan waard.

De bergen van Basilicata

Als bewoonster van een vlak land is er niets fascinerender dan een uitzicht over bergen. Dus hier sta ik, terwijl de schemering invalt, kijkend naar het eeuwenoude landschap van Basilicata. Een regio even buiten Puglia, waarvan ik tot gisteren nog nooit had gehoord. Net zoals de vogels onder de indruk van de plek, want er heerst volstrekte stilte.

Links zie ik een dorpje dat half op, half tegen de bergwand is aangeplakt, zoals de meeste bewoonde plekken hier. Smalle straatjes en weggetjes met rechts alleen een muurtje dat de auto scheidt van een duizelingwekkende kloof. Zweet op  het voorhoofd van de automobilist uit het vlakke Nederland die als de auto eenmaal staat geparkeerd pas bij de eerste caffè in de plaatselijke bar weer tekst heeft.

Ruig en romantisch

‘Nee, zeg, d’r staan hier ook nog echte muilezels!’ De verbeelding hoe het leven hier ruig maar o zo romantisch een eeuw of langer geleden eruit gezien moet hebben, slaat onmiddellijk toe. Jammer dat de bewoners met schotelantennes, de laatste mode aan het lijf, het affiche van Juventus aan de muur daaraan niet willen meewerken!

Toeristische trulli van Puglia

Gisteren konden we in Alberobello bij wijze van spreken over de hoofden van de toeristen lopen. Tussen de trulli, de  schattige kegelvormige huisjes, waar iedereen voor komt. Toch even stil staan bij de schrijnende armoede waarin de bewoners een eeuw geleden verkeerden. Nu is het wachten op je beurt om een foto te kunnen maken en is de trulli een overvraagde plek geworden om te overnachten.

Trulli in Alberobello (Puglia).

We moeten naar Matera

Een andere ‘moet-je-gezien-hebben plek in Puglia en Basilicata is Matera. In de rotswand van de kloof waaraan de stad ligt, zijn vanaf de prehistorie talloze grotwoningen gemaakt. In die zogenaamde sassi woonden in de jaren vijftig van de vorige eeuw nog zo’n 15.000 mensen. Tot dat de autoriteiten besloten dat de onhygiënische toestanden dat niet langer toelieten. De kathedraal op het uiterste puntje van de kloof boezemt zelfs niet religieuzen ontzag in. 

Matera is inmiddels ondergebracht bij Unesco Werelderfgoed.
Bezichtiging van een van de vele grotten hoort erbij.

Niet zo verwonderlijk dat Mel Gibson in 2004 Matera uitzocht voor zijn zeer realistische verfilming van The Passion of Christ. Even verderop streek hij met zijn filmploeg ook neer bij Craco, een stad die net als Matera een nieuwe en een oude versie kent. Hier was de oorzaak aardverschuivingen die het oude centrum onbewoonbaar maakte. Wij mogen in groepjes nog even achter de dichtgetimmerde deuren en ramen gluren, zodat mijn verbeelding opnieuw op hol slaat. 

Muilezels kom je in Puglia en Basilicata overal tegen….
…ook op de verschoven straten van Craco.

Castel del Monte

Castel del Monte in Puglia vormt ook zo’n filmdecor. Het is het jachtslot van Frederik II Barbarossa. Loop er net zoals wij omheen maar laat de -dure- museumkaartjes achterwege. Want daarvoor mochten wij in 2018j alleen wat door lege ruimtes en een kleine wisseltentoonstelling lopen. 

Castel del Monte: een plaatje.

Trofie met cichorei

Zouden Maria en Peppino nog steeds hun eeuwenoude herberg bestieren in Trevigno? Want ons verblijf daar was het onbetwiste hoogtepunt van een weekje Puglia. Want tja, als je in Italië bent, is het eten vanzelfsprekend een belangrijk onderdeel. En Maria en Peppino kookten de sterren van de hemel in Basilicata. Met heerlijke regionale gerechten zoals haar trofie met cichorei. Tevergeefs gezocht naar deze ‘vergeten’ groente in Nederland, nooit gevonden. Had ik die nu toch maar meegenomen bij die groenteman, vlak voordat we op het vliegtuig terug stapte! Dus de lezer begrijpt: ik wil nog een keer naar Puglia en Basilicata terug….

Meer lezen over Italië

Kees Rooze werd stil van Rome. Stella Ruisch beleefde spannende nachten in Sicilië. Napels beleef je door te kijken naar de prachtige serie De geniale vriendin. Of kijk samen met vriendinnen met een glas rosé naar Book Club, the Next Chapter en geniet van Venetië en Toscane.

Openingsfoto: Castelmezzano is een mooi vertrekpunt voor een bergwandeling. Alle foto’s: ©Stella Ruisch