Elke week geven we op Meerdanvijftig.nl een tip om op het scherm naar te kijken. Deze week: snel kijken om niets te missen van het derde seizoen De geniale vriendin op NPO2. Een aantrekkelijke Italiaanse mix van vriendschap, romantiek en de ontwikkelingen in de verhouding tussen man en vrouw.

Lang uitgekeken naar een televisieserie als deze

Te laat drong het tot me door dat het derde seizoen van De geniale vriendin op de Belgische zender Canvas werd uitgezonden. Maar niet getreurd: ongetwijfeld zou hij binnenkort ook in Nederland worden uitgezonden. En ja, hoor, afgelopen vrijdag 17 juni was het zover, op NPO2 om 23.16 u.! Lang geleden dat ik uitgekeken heb naar een televisieserie zoals deze. Maar het is dan ook een geniaal gemaakte serie!

Drie zussen, drie liefhebbers van ‘De geniale vriendin’

Dat ik op tijd achter de uitzending van De geniale vriendin kwam, heb ik te danken aan mijn zussen, die net als ik liefhebbers van de serie zijn. ‘Romantiek, vriendschap, het opgroeien op de straat in Napels en dat alles in een prachtig, Italiaans, televisiedecor,’ verklaart mijn middelste zus het succes. De oudste geeft zich niet zo gemakkelijk gewonnen. “Het heeft natuurlijk een hoog soapgehalte. Maar als het dat alleen was, zou het me niet zo kunnen boeien,” vertelt ze. “Het derde seizoen speelt in de jaren zeventig en je ziet de verhouding tussen man en vrouw veranderen. Dát verhaal interesseert me.”

Grootste filmset van Europa

Ik herken in hun motivatie een deel van mijn eigen redenen om te kijken. Daarnaast raakten wij thuis ook onder de indruk van het decor waarin de serie speelt. Met oog voor detail zijn de jaren vijftig, zestig en zeventig in het Italiaanse Caserta (op een uurtje rijden van Napels) tot leven geroepen. “Met 30.000 vierkante meter de grootste filmset van Europa, volgens de setdesigner Giancarlo Basili”, lees ik in de gids van de VPRO, de omroep die de serie uitzendt. Even verder ligt de echte wijk Luzzatti, waar schrijfster Elena Ferrante de meisjes Lenú en Lila laat opgroeien.

Een kijkje achter de schermen van seizoen 3 voor wie Engels en Engelse titels kan volgen…

Elene Ferrante schreef 4 boeken over ‘De geniale vriendin’

Die Elena Ferrante is trouwens een mysterieuze figuur. Op wat gesprekken met haar uitgevers na, geeft ze geen interviews. Haar boeken kunnen zonder auteur, als ze eenmaal zijn verschenen, is haar standpunt. Er is veel gespeculeerd over de werkelijke identiteit van de schrijfster. Vooral omdat ze de invloedrijkste van haar generatie wordt genoemd in Italië. Naar eigen zeggen is ze in 1943 geboren in Napels, een jaar eerder als de vriendinnen Lenù en Lila. De 2 spelen de hoofdrol in 4 van haar 12 in Nederland uitgegeven boeken. Dus wie geen geduld heeft om te wachten op het vierde seizoen, kan overstappen naar lezen. Ook de moeite waard, vermeldt de middelste zus.

De trailer van het derde seizoen van ‘De geniale vriendin’.

Meer lezen over mooie televisieseries

Nog zo’n iconische serie vond Stella Ruisch The Crown. En het na 8 jaar wachten onlangs op Netflix uitgebrachte Borgen Ze zijn qua inhoud totaal niet te vergelijken met De geniale vriendin maar met evenveel liefde voor het onderwerp en het medium uitgebracht. Dus hoort in dit rijtje ook zeker Downton Abbey thuis of in een heel ander genre: Peaky Blinders. Nieuwsgierig geworden naar nog meer tips van Kijk Eens! ? Klik dan hier.

Openingsfoto: still uit de officiële trailer van het derde seizoen.