Nederland krijgt volgende week met laatste deel wereldprimeur

Aan de vooravond van de verschijning van het laatste deel van De Zeven Zussen heeft Lucinda Riley in Wendy Voois weer een nieuwe fan gevonden van de succesvolle reeks.

Geen bloemetje maar mij hoor je niet klagen

Zelden neemt mijn vriend bloemen voor me mee, maar – hoe blij ik ook kan worden van een mooi boeket – mij hoor je niet klagen. Integendeel: zijn manier van bloemen geven, is boeken voor me kopen. En hij heeft daar, eerlijk is eerlijk een hele goeie neus voor. Het zal een combinatie zijn van wat hem aantrekt in het ontwerp van de omslag en de tekst die ie scant op de achterflap. Maar kennelijk weet ie ondertussen ook gewoon wat voor soort verhalen ik graag lees.

Alles moet wijken

Nou verslind ik geen grote aantallen boeken achter elkaar – zoals mede MdV schrijfster Brigitte dat wel kan doen – maar als een verhaal eenmaal mijn aandacht heeft, lees ik het wel vaak in 2 of 3 dagen uit. En daar moet dan liefst alles voor wijken. Wat overigens verdacht veel lijkt op wat ik eerder eens heb opgebiecht: òf geen Verkade knappertje bij de thee òf meteen het hele pak naar binnen… maathouden is gewoon niet mijn sterkste kant.

Een paar maanden geleden pakte ik het eerste boek van de Zeven Zussen reeks van Lucinda Riley uit, want jawel… vriendlief laat de boeken als een kadootje verpakken. Dat geeft en krijgt natuurlijk ook wel zo leuk. Het succes van de Zussen was me al bekend en ik had natuurlijk ook Marlies’ geheim op Meerdanvijftig gelezen, dus ik begon met veel zin. Lekker op de bank met een groot glas thee. Zonder Knappertjes.

Zeven Zussen geen Bouquetreeks

En wat een heerlijke boeken om te lezen! Meervoud, u leest het goed. Na het eerste deel kreeg ik de serie namelijk al gauw één voor één (soms met twee tegelijk: Kerst bijvoorbeeld) aangevuld en heb ik alle zes delen zo goed als achter elkaar gelezen. Is het hoogstaande literatuur? Niet echt. Is dat erg? Helemaal niet! Lucinda Riley weet haar boeken werkelijk tot een hoger plan te tillen dan de Bouquetreeks waarvoor het door de literaire kenner wel eens is uitgemaakt. Terwijl alle delen van de serie tegelijkertijd in de Boeken Top 10 hebben gestaan! En daar zal menig schrijver dan weer stik jaloers op zijn.

Reeks boeken staat bij Wendy te wachten op zevende zusje…

Meegezogen in geschiedenis

De verhalen van de opeenvolgende zussen lezen vlot, het is mooi opgeschreven en ondanks het feit dat elk boek aardig wat bladzijden heeft, heb je niet het gevoel dat het langdradig wordt. Sterker nog: je wordt meegezogen in de geschiedenis van elke zus in kwestie en de zoektocht naar haar ‘wortels’. Na 2 delen was ik even bang dat elk boek een vast format zou volgen: zus gaat op zoek naar biologische ouder(s) en komt en passant ook de liefde van haar leven tegen. Maar gelukkig bleek dat in elk volgend deel toch een verrassende wending te nemen. Riley neemt de tijd om haar personages neer te zetten en heeft daadwerkelijk het land, waarin het verhaal zich afspeelt bezocht en daar historisch onderzoek gedaan. Waarmee de delen die zich in het verleden afspelen net zo geloofwaardig en soepel weglezen als het ‘hier en nu’ leven van de zussen.

Laatste deel uitgesteld tot 6 mei

In maart 2021 was de fan schare het zevende en tevens laatste deel van de bestsellerserie beloofd. Intussen is dat uitgesteld – Corona zal hier ongetwijfeld een rol hebben gespeeld – maar op 6 mei a.s. verschijnt dan toch ‘de zevende zus’ in Nederland en Vlaanderen. Xander Uitgevers uit Haarlem krijgt daarmee de wereldprimeur met het nieuwe boek van de Ierse schrijfster. Andere landen zullen pas later dit jaar publiceren.

Laatste deel van De Zeven Zussen verschijnt op 6 mei.

Het zoemt veronderstellingen over missende Zus

Ik ben echt enorm benieuwd wie de missende zus blijkt te zijn en of Pa Salt – de illustere vader die elk van zijn dochters eigenhandig en met een bijzondere reden geadopteerd heeft – ook daadwerkelijk overleden is. Of dat ie slechts naar de achtergrond verdwenen is om zijn dochters aan te sporen hun familiegeschiedenis te weten te komen. Maar wie zegt dat er niet iets heel anders aan de hand is? Op diverse blogs en fora zoemt het dan ook van de veronderstellingen. Om er zo snel mogelijk zelf achter te komen, heb ik mijn ontbrekende exemplaar alvast gereserveerd. Dan maar een keer zonder cadeaupapiertje eromheen.

Nog meer boeken lezen?

Wiette van Klingeren bracht ons tot het lezen van boeken van Colm Tóibin, omdat we net de prachtige verfilming van zijn boek ‘Brooklyn’ hadden gezien. Geen ‘Zeven Zussen’ maar de verwikkelingen van de familie Cazalets in de boeken van Elizabeth Jane Howard zijn ook verslavend, tipte ze. Of kijk nog eens naar de afwisselende boeken die Brigitte Leferink in 2020 de moeite waard vond.

Openingsfoto: Unsplash