Het 5de deel van De Cazalets ligt in de boekwinkels. Op grote stapels, op een prominente plek; want ik ben niet de enige liefhebber van de familiekroniek die vol ongeduld op de vertaling van dit slotdeel heeft gewacht.

Drie generaties Cazalet

De vijfdelige serie werd geschreven door Elizabeth Jane Howard (1923-2014) en is los gebaseerd op haar eigen familie. De kroniek volgt het leven van drie generaties Cazalet; een gefortuneerde Engelse familie met een houthandel in Londen. De serie gaat van start met het eerste deel –Lichte Jaren– in 1937 aan de vooravond van de Tweede Wereldoorlog. De daaropvolgende delen zijn getiteld Aftellen, Verwarring en Bevrijding.

Welbeschouwd
Elizabeth Jane Howard, circa 1956. Foto: Uitgeverij Atlas Contact

Familiebedrijf

Aan het hoofd van de familie Cazalet staan William en Kitty, die zich hebben teruggetrokken op het familielandgoed ‘Home Place’ in Sussex. Hun twee oudste zoons, Hugh en Edward, leiden samen het  familiebedrijf, terwijl, ongetrouwde, dochter Rachel, voor hun ouders zorgt. De vierde zoon, Rupert, heeft de ambitie om kunstenaar te worden.

Tegen de achtergrond van Wereldoorlog

Cazalets
In de eerste vier delen leren we de familieleden steeds beter kennen.

In de eerste vier delen, die zich uitstrekken tot 1947, hebben we de verschillende leden van de familie Cazalet steeds beter leren kennen tegen de achtergrond van een wereldoorlog die tradities en gewoonten snel doet veranderen. De kleindochters Polly, Louise en Clary hebben een belangrijke rol in de serie. Ze veranderen, in deze oorlogsjaren, van meisjes in jonge vrouwen met ambities, die soms maar moeilijk te verwezenlijken zijn.

We leven opnieuw mee in 5de deel van de Cazalets

In dit vijfde deel, –Veranderingen-dat begint in 1956 en eindigt in 1958, leven we opnieuw mee met de leden van de familie Cazalet. Er speelt natuurlijk van alles tussen de diverse familieleden.

“Alle gelukkige gezinnen lijken op elkaar, ieder ongelukkig gezin is ongelukkig op z’n eigen manier.”, schreef Tolstoj in 1877 als openingszin van zijn beroemde Anna Karenina, en dat gaat ook in dit geval op.

Met veel verve beschreven

Want ook de familie Cazalet kent ongelukkige momenten. Sterfgevallen, scheidingen, verstoorde relaties, geldproblemen en kleine en grote irritaties tussen de verschillende leden worden opnieuw door Howard met veel verve beschreven. Direct bij de start van dit vijfde deel overlijdt Kitty Cazalet, het geliefde, oudste lid van de familie.

“‘Ik haal wat water voor u, lieverd.’ Maar de karaf was leeg. Rachel vond een fles bronwater in de badkamer, maar toen ze ermee terugkwam, was haar moeder dood.“


Een nieuw tijdperk breekt aan waarin beslissingen moeten worden genomen over het voortbestaan van het familielandgoed in Sussex en over de zieltogende houthandel.

Subtiele gesprekjes

Howard is een meester in het beschrijven van de gesprekken die de familieleden voeren.

“’Wat betekent “ziezo”?’ ‘Het betekent dat ik het met je eens ben.’ ‘Dat dacht ik al. Ik wilde het alleen even zeker weten.’”

Zo luidt bijvoorbeeld het gesprek dat Hugh en zijn vrouw Jemima voeren over een eventuele gezinsuitbreiding. Met dergelijke subtiele gesprekjes, die de karakters van de personen treffend weergeven, vertelt schrijfster Elizabeth Jane Howard over de loop der gebeurtenissen.

5de deel van de Cazalets waardig slotakkoord

In dit vijfde deel–dat ik opnieuw geboeid uitlees -vinden de leden van de familie Cazalet hun bestemming, al worden de meeste beslissingen meer door het toeval dan door bewust genomen keuzes bepaald. En daarmee is Veranderingen het waardige slotakkoord van een prachtige serie. Ik zal de Cazalets ontzettend missen!

De boeken van Elizabeth Jane Howard worden uitgegeven door Uitgeverij Atlas Contact. Op de site van de uitgever is het eerste hoofdstuk te lezen.

Meer boekentips van Wiette

De familiekroniek van de Cazalets is niet de enige tip van Wiette van Klingeren. Lees ook lekker lezen in de lente, De vrijheid bevochten in boeken en Spannende boeken.