Geplaagd door pijn- en hoge rug- en nekklachten kwam ik terecht bij een chiropractor. In de volksmond ook wel een ‘kraker’ genoemd. Ondanks de eenwording in de Europese Unie worden chiropractors in het ene land wel erkend en in de andere niet. In Nederland wordt het werk van chiropractors als ‘alternatief’ beschouwd. Een alternatief dat ik graag met twee handen wilde aangrijpen… In hoeverre zou het verschillen van fysiotherapie?

Chiropractor werkt vanuit zenuwstelsel

De grondlegger van de chiropractie is Daniel David Palmer (1844-1913). Hij ging ervan uit dat veel pijnklachten te verklaren zijn door processen binnen het zenuwstelsel. “Natuurlijk heeft de chiropractie zich sinds die tijd verder ontwikkeld maar nog steeds werken chiropractors vanuit het zenuwstelsel,” vertelt Kris Cambie, chiropractor en eigenaar van twee fysiotherapie-chiropractieprakrijken in Breda en Nijmegen.

Kraken heeft geen effect

“We kijken eerst waar blokkades in de wervelkolom zitten. Die wervel corrigeren we via manipulatie of de Cox-techniek. In sommige gevallen ‘kraakt’ het gewricht doordat er een vacuüm vrijkomt. Therapeutisch gezien heeft het kraken geen effect. Wat we proberen is het gewricht op gang te krijgen waardoor er receptoren actief worden. Die receptor geeft informatie aan de hersenen. Voor de chiropractor zijn de kleine hersenen het belangrijkst, zij zijn de dirigent van ons hele systeem. Als de receptor de kleine hersenen bereikt en er een respons terugkomt, hebben wij ons doel bereikt,” legt Cambie uit.

Cox-therapie

Ik werd in de praktijk in Nijmegen behandeld door Ansonet van Staden die opgeleid is in Zuid-Afrika en Zwitserland. Allereerst pakte ze twee ‘verbindweefselingen’ in mijn huid aan met bindweefselmassage. Een stevige behandeling waarbij me soms de tranen in de ogen schoten, maar die ervoor zorgde dat de pijn van een 9 naar een 5 ging.

Les van James Cox zelf

Daarnaast kreeg ik voor de pijn hoog in mijn rug en nek Cox-therapie ( waarbij je op een speciale tafel ligt die naar alle richtingen draait. De uitleg in dit filmpje laat precies zien hoe het werkt.

Eigenaar van de praktijk, Kris Cambie heeft les gehad van James Cox zelf. “Tijdens mijn studie in Gent kampte ik zelf met rugklachten. De baat die ik toen bij een chiropractor heb gehad, heeft me gemotiveerd om het zelf te worden en zo ben ik in Engeland terecht gekomen.”

Lopende encyclopedie

“James Cox’ knowhow is fenomenaal, het is een lopende encyclopedie. Door zijn passie voor chiropractie stijgt hij boven zijn beroep uit. Hij kreeg in Amerika dan ook veel geld om onderzoek te doen. Op die manier ontdekte hij welke technieken efficiënt zijn bij hernia- en stenoseklachten en heeft daar een protocol voor geschreven met de door hem ontwikkelde tafel,” vertelt Cambie.

Communicatie met hersenen activeren

‘Het belangrijkste is het weefsel op een rustige manier zoveel mogelijk te activeren’, vervolgt hij. ‘Je maakt de receptoren als het ware wakker. Naarmate we ouder worden, wordt alles minder; onze spierkracht, maar ook de informatievoorziening naar onze hersenen en de terugkoppeling. Wij proberen die communicatie weer zo actief mogelijk te maken.’

Chiropractor en fysiotherapeut

Kris Cambie. Foto: Chiro-fysio.nl

Behalve chiropractor is Cambie ook fysiotherapeut. “In de opleiding chiropractie na de fysiotherapie-opleiding krijg je ook les in bloedanalyse, het beoordelen van MRI’s en het gaat het dieper in op de neurologie. Maar de chiropractor kan niet zonder de fysiotherapeut en omgekeerd. Iedereen doet waar hij of zij goed in is; manipuleren is een kunst die veel ervaring vereist maar ook een goede fysiotherapeut leert door ervaring. We hebben elkaar nodig.”

Chiropractor heeft hier de boot gemist

In Nederland behoort chiropractie tot de alternatieve geneeswijzen en wordt niet altijd 100% vergoed. Cambie: “Maar in Zwitserland maken chiropractors volwaardig deel uit van het medisch team. Ze kunnen bloedanalyses, röntgenfoto’s en MRI’s aanvragen en direct overleggen met en doorverwijzen naar een andere specialist. Dat het hier nog steeds ‘alternatief’ heet, heeft ermee te maken dan toen de wet BIG in werking trad er nog maar weinig chiropractors waren. De chiropractie heeft toen helaas de boot gemist om erkend te worden. Maar wie weet…”

Meer alternatieven ….

Niet alleen vanwege haar eigen conditie maar ook uit interesse schrijft Marlies Mielekamp regelmatig over gezondheid. Zo maakte ze een serie over moleculaire voeding, schreef ze over diabetes en de notenallergie van haar kleinkind.