Wat stelden de lezers van Meerdanvijftig.nl het op prijs dat ik een artikel schreef over het gebruik van roomboter! Erik Asma zag zich bevestigd in zijn jarenlange voorkeur voor boter. Het artikel hoorde tot de best gelezen verhalen afgelopen maand. Voeding houdt ons bezig. En terecht, vinden de deskundigen. Maar het bleek dat veel lezers ook nog met interessante vragen worstelden. Apotheker en orthomoleculair arts Gert Schuitemaker beantwoordt ze in twee delen. Deze keer brood, melk en mijn moeders gezonde voeding.

Voor sommigen is spelt beter

Is speltbrood gezonder dan brood van gewone tarwe?
“Onze tegenwoordige tarwe wordt gekweekt in een monocultuur en dat zorgt voor gluten die door velen minder goed verdragen worden. Spelt is een oudere tarwesoort, met minder harde gluten, voor sommige mensen is dat beter. Maar heb je echt een glutenallergie dan zal je ook met de vertering van speltbrood moeite hebben. Je kunt dan beter kiezen voor producten gemaakt van boekweit- of rijstemeel.”

 

Nare herinnering aan warme schoolmelk

Saskia schreef een leuke instemmende mail over melk. De focus in Nederland op zuivel is erg overdreven, vindt Gert Schuitemaker.
‘Ik smeer al jaren alleen roomboter, prachtig bloedbeeld elke keer. Ik drink ook geen melk, lust het niet en nare herinneringen aan de flesjes schoolmelk op de verwarming in de winter,”schrijft Saskia.  “Ik brak mijn voet (57 jaar toen) en kreeg een osteogram, mijn botten waren zo goed als die van een vrouw van 30!  Melk is dus ook overschat en dat roep ik al jaren. Het is de baby(borst) voeding van het jong van een koe en zie eens hoe groot die kalveren worden in een jaar, dat kan toch niet goed zijn voor een mens?’

 

Ik realiseer me hoe gezond we vroeger aten

 

Niet alleen de lezer is door deze artikelenreeks op de hoogte gebracht van de nieuwste inzichten op voedingsgebied, ook ik leerde er als schrijfster veel van! En ik realiseerde me dat hoe mijn moeder vroeger kookte erg gezond was:

In ons grote gezin gingen er als groente wel drie toppen andijvie door haar vingers en kilo’s boerenkool. Alles zo van het land en iedereen begrijpt vast hoeveel werk dat was… Zo’n twee keer per week aten we een gerecht met peulvruchten en als we vlees aten was dat hooguit 110 gram per persoon. Daarnaast hadden we elke winter een grote kist goudrenetten in de kelder staan waarvan we zoveel mochten eten als we wilden. In de zomer aten we zomerfruit zoals kruisbessen en aalbessen uit eigen tuin. ‘Snacken’ en snoepen was er niet bij en we dronken water of melk. Zet dat eens af tegen ons huidige eetpatroon met voorgesneden groente, te veel vlees, talrijke snacks en suikerhoudende frisdranken!

Foto: Flickr/Jarkko Laine