De helft van de mensen boven de 50 krijgt te maken met een (te) hoge bloeddruk. Boven de 75 zelfs driekwart, schrijft William Cortvriendt  in HP/De Tijd. De arts, onderzoeker en auteur van de bestseller ‘Hoe word je 100’ constateert daarin wat wij hier op deze plek de afgelopen weken ook al hebben opgetekend uit de mond van diverse deskundigen. Heel veel ouderdomskwalen draaien simpelweg om gezond eten.

“Verminder koolhydraten, ruil ze in voor groenten, noten, fruit en eieren en eet witvlees als gevogelte en vis “, is ook het advies van William Cortvriendt. Daarmee verlaag je je bloeddruk op een natuurlijke manier. Ook al waarschuwt hij nooit je reguliere geneesmiddelen aan de kant te schuiven, zonder daarvan de huisarts in kennis te stellen.

Lezers stellen interessante vragen

Gelukkig is bij veel mensen het kwartje over goede voeding gevallen, want de artikelen op Meerdanvijftig.nl o.a. over het nut van magnesium en eerherstel van roomboter behoren tot de best gelezen onderwerpen. Tegelijkertijd riepen ze interessante, lezersvragen op. De antwoorden daarop van apotheker en orthomoleculair deskundige Gert Schuitemaker willen we u niet onthouden.

 

Verkalkte bloedvaten weer elastisch

Om sterke botten te krijgen heb je naast vitamine D3 ook vitamine K2 nodig, stelde Rini Hendrickx.

“Complimenten, deze mevrouw is goed op de hoogte! Uit een onderzoek van de Universiteit van Maastricht bleek dat vitamine K2 belangrijk is voor de stevigheid van botten, maar ook voor de bloedvaten. Het voorkomt niet alleen aderverkalking, maar maakt zelfs al verstijfde bloedvaten weer elastisch! In Japan krijgen mensen veel vitamine K2 binnen doordat ze het sojaproduct natto eten. Jammer genoeg komt in onze voeding vitamine K2 slechts minimaal voor, daarom zal je een supplement moeten slikken.”

Huidige eetpatroon biedt onvoldoende

Vroeger kregen mensen makkelijk 500 mg magnesium binnen, tegenwoordig slechts 200 mg, schreef Ina Diesel.
Ger Schuitemaker: “Nou, 500 mg is wel erg veel. Maar het is ontegenzeggelijk waar dat mensen met het huidige eetpatroon te weinig magnesium binnen krijgen. Extra bijslikken, zou ik zeggen!”

Onzin dat slikken van multivitaminen, stelde Lucienne Bonaire, allemaal geld uit de zak klopperij. We worden al jaren oud zonder supplementen.

Ger Schuitemaker: “Dan moet die mevrouw zich wel realiseren dat volgens een rapport van de Gezondheidsraad slechts 2 procent van de Nederlanders volgens de Schijf van Vijf eet. En ook al eet je volgens de Schijf van Vijf dan ontbreekt het toch aan bepaalde voedingsstoffen, stelde het Voedingscentrum. We zijn zo gewend aan chronische klachten als we ouder worden, maar we moeten ons realiseren dat we botontkalking en spierkrachtverlies kunnen voorkomen, of op zijn minst uitstellen, door bijvoorbeeld vitamine D3 te slikken en voldoende eiwitten te eten.”

Eerder te weinig dan te veel

Bovendien is er gevaar van overdosering, reageerde Caroline van den Borne.
Gert Schuitemaker: “Neem van mij aan dat je eerder last hebt van onderdosering dan overdosering. Zoals ik al eerder vertelde geeft vitamine B6 soms kans op overdosering, maar slik je minder dan 10 mg per dag dan is er niets aan de hand.”

Foto: Flickr/Craig Allen