Binnen de redactie van Meerdanvijftig zijn we verdeeld. Sommigen zijn fervent aanhangers van IkPas en zetten hun alcoholgebruik een maand op pauze, anderen vinden het flauwekul. Net als vorig jaar doen Marlies en Brigitte weer mee aan IkPas 2021. Wendy is wel bekend met het initiatief, maar voelt zich niet erg geroepen om mee te doen. Samen schrijven ze over hun motivatie en ervaring. Waarom vrouwen een glas wijn drinken als troost.

Glas wijn als troost….met iets erbij

Marlies: “In de nieuwsbrief van 4 januari van IkPas lees ik over de redenen waarom vrouwen drinken. Zij blijken dat onder andere vaker dan mannen te doen als reactie op negatieve situaties. Dat geldt ook voor mij; in corona-tijd vond ik het vaak zo saai dat ik degene  was die tegen vijven voorstelde een glas wijn te drinken met ‘iets’ erbij. Vooral na de zoveelste persconferentie met negatief nieuws merkte ik dat ik ontspanning zocht in alcohol. Vandaar dat zowel man als ik er in het laatste half jaar van 2020 zomaar vier kilo bij kregen. Corona-kilos…Die willen we er nu graag afkrijgen. Door mee te doen aan IkPas maar ook door minder te snoepen en gezond te eten. Ik ben benieuwd of het gaat lukken om eind januari geen last meer te hebben van de tailleband in mijn broeken…”

Na IkPas geen last meer van tailleband broeken….Foto: Pixabay

IkPas voor notoire drinkers

Brigitte: “Jongens toch, is het zo erg met jullie?”. Een voorbeeld van de reacties die ik krijg op mijn deelname aan IkPas. Veel mensen denken dat je een notoire drinker moet zijn om mee te doen aan IkPas. In mijn geval valt dat reuze mee. Ik drink in ieder geval al geen alcohol als ik in mijn eentje ben (en dat is door het coronavirus nu veel vaker dan eerst), ook niet in het weekend. Als ik bij anderen ben, moet ik me matigen omdat ik nog thuis moet zien te komen. De eerste keer dat ik mijn alcoholgebruik een maand op pauze zette, zag ik het vooral als een uitdaging: lukt het me 30 dagen geen druppel te drinken. Nu ik weet dat ik dat makkelijk kan, is de belangrijkste reden voor mij een reset van mijn lichaam. Mijn organen even rust gunnen. Ik pak gelijk mijn eetgewoonten aan. Dat gaat nog gemakkelijker. Want dat stukje kaas, toastje of plakje worst pak ik eerder bij een glas wijn dan bij een glas water of een kop thee.”

Gelukkig waren er nieuwjaars-bubbels

Wendy: “Met Oudjaar had ik er geen moeite mee gehad als IkPas al was begonnen, stel dat ik had meegedaan. Na aardig wat dagen met lekker eten, gemakkelijk eten en hapjes eten was ook de alcoholinname fors toegenomen. Op 31 december, zo tegen 23:00u vond ik het dan ook wel best geweest voor 2020 en had ik me graag ingeschreven voor 30 dagen geen alcohol. Het is wat Brigitte al zei: alcohol zet gemakkelijk aan tot meer eten (en vice versa!). Stukje kaas, toastje met paté, paar olijven… Allemaal lekker maar met een glas mineraalwater toch al gauw een stuk minder aantrekkelijk.

Nieuwjaarsbubbels….proost! Foto: Louise Lyshoj/Unsplash

Maar ik voel zeker ook mee met wat Marlies had gelezen: vrouwen drinken eerder als reactie op negatieve situaties; een glas wijn als troost. Ik was op Nieuwjaarsdag dan ook maar wat blij met de champagne die vriendlief en ik opengetrokken hadden, toen we achter de computer klaar zaten voor de online gelukkig-nieuwjaar-toost met de familie. Het blijkt maar weer dat niet iedereen even bekwaam is in het ‘Zoomen’ en zodoende ontstond er af en toe een behoorlijk ongemakkelijke stilte of was er juist sprake van een tenenkrommende verspreking. Gelukkig waren daar de nieuwjaars-bubbels: proost!

Lees ook IkPas2021: doe je wel/niet mee.