Mijn man begrijpt het niet maar ik schrijf je deze brief omdat ik een zwak voor je heb, Danny Blind. Dat heeft niet alleen te maken met de doedels die ik als pubermeisje op de middelbare school tekende. Je lijkt op de eindeloze sliert mannengezichten die ik in mijn schrift en multomap tekende, allemaal voorzien van zo’n baardje. Inmiddels weet ik dat het er leuk uitziet maar bij het zoenen behoorlijk kan schuren.

Afscheidspagina op Facebook

2016-09-03Ik hou van je, omdat jij het kapseizende schip van het Nederlands Elftal niet verlaat. Terwijl ik vorig jaar in een Amsterdams restaurant aan het tafeltje naast ons grote roerganger Guus Hiddink al hoorde zuchten over de huidige lichting voetballers. Hij kneep er op een imagotechnisch slim moment tussenuit. Zodat jij nu met de gebakken peren zit. Want als het elftal wint, dan winnen wij, maar als het elftal verliest, dan verlies jij. Op Facebook is je afscheidspagina al gemaakt.

Voetbal moet het van vrouwen hebben

Misschien verbaast het je dat een vrouw zo betrokken is bij voetbal maar ik ben natuurlijk allang niet meer de enige. De KNVB schrijft zwarte cijfers met name door de aanwas van meisjes. Niet van puberjongens, want die blijven steeds vaker thuis om FIFA te spelen op een computerschermpje. Misschien heb ik iets met magistraal verliezen, want ik ben voetbal gaan volgen vanaf 1974. Ik was voor het eerst alleen met vakantie en keek met een stel vriendinnen, in Garderen gelegerde dienstplichtige jongens en een krat pils toe hoe we verloren van de Duitsers. Laat het een troost zijn: je kan dus ook een held worden zonder kampioenschap, Danny.

Aangenaam om naar te kijken

Sindsdien vind ik niet alleen het spelletje leuk maar heb ik met andere vrouwen ontdekt dat voetballers ook aangenaam zijn om naar te kijken. En dan heb ik het niet over hun kapsels; wat is de trend nu, een kuif met ingeschoren patronen aan de zijkant of een knotje? Maar over die prachtige sixpacks, die goed gebouwde -iets teveel getatoeëerde lichamen. Die zie je als er wordt gescoord en ze het shirt over hun hoofd trekken. Dat is speciaal voor ons, want waarom zou je anders je hoofd verstoppen in een zweterig voetbalshirt? Ik zit er op te wachten maar helaas gebeurt het bij het Nederlands elftal niet meer zo vaak.

Ik vind je heldhaftig, Danny Blind

En toch behoud jij je droge humor en zit je morgenavond gewoon op de bank. Terwijl je met je leermeester Van Gaal naar Engeland had kunnen vluchten. Dat vind ik heldhaftig. En niet alleen ik, ook andere vrouwen. Je bent al voorgedragen als Meerdanvijftiger 2016! Morgenavond zit ik weer voor de buis om naar jou en de jongens te kijken in de kwalificatiewedstrijd Nederland-Zweden. Stiekem droom ik er van, dat je niet langzaam onderuitzakt en op je lip hoeft te bijten. Wel dat je opspringt, omdat Klaassen of Janssen heeft gescoord. En dat ik tranen zie in die prachtige ogen van je, als ze deze belangrijke wedstrijd hebben gewonnen. Dan weet ik zéker dat ik smelt. Hoe luidt die wapenspreuk van je Zeeuwse geboortegrond ook al weer?  Ik worstel en kom boven!

Toitoitoi morgen, Stella