‘Zero waste’, dat lukt Stella Ruisch niet maar het streven naar zo min mogelijk afval krijgt wel nieuwe inspiratie door de tweet van collega Brigitte Leferink: de komende dagen staan in het teken van de Week zonder Afval.

Niemand zegt dat milieubewust leven gemakkelijk is

Afgelopen zondag koos manlief juist  uit om te mopperen over ons gft-afvalbakje met composteerbaar plastic zakje. “Ik doe het niet meer, hoor. Voortaan leeg je dat ding zelf maar. Het stinkt, er loopt allemaal vocht uit, het is vies.” Niemand zegt dat het gemakkelijk is maar ik heb het er graag voor over. “Gás, kostbaar biogas wordt ervan gemaakt,” probeer ik mijn directe omgeving te motiveren.

Te beginnen bij het pak melk

Notabene merkte mijn echtgenoot zelf op, dat het nu wel duidelijk wordt hoeveel plastic ons huishouden binnenkomt. Ook al zie ik wel initiatieven in de supermarkt om het gebruik van plastic terug te dringen. Te beginnen bij de pakken melk die weer ouderwets met uitvouwbare kartonnen opening worden aangeboden. Handig dat plastic dopje, waardoor het pak kan worden neergelegd in de koelkast maar echt nódig is het niet.

Week zonder afval biedt nieuwe motivatie

Boodschappen doen we met eigen boodschappentassen en we hebben ook herbruikbare netjes voor de groente. Helaas vergeten we die ook wel eens….Voordat ik er erg in heb, heeft de marktkoopman volkomen overbodig de mandarijnen in een plastic zak geknoopt. Soms kies ik ervoor om de zakken weer te legen en op tijd ‘Nee, dankuwel,’ te zeggen maar als ik dan een blik vol onbegrip als reactie krijg, voel ik me een tikje overdreven milieubewust. Zeker als de klanten voor en na me gewoon wel alles in plastic accepteren. Dan krijg ik het gevoel dat ik tegen de stroom plastic in aan het roeien ben. Maar in de Week zonder Afval zal ik er nog eens scherp op letten.

De inspirerende tweet van Brigitte.

Plastic in de mangrovebossen

“Je denkt toch niet dat ze in Azië zo met het milieu bezig zijn,” ontmoedigt mijn partner de initiatieven, waaraan hij overigens tot zondag wel loyaal meedeed. En roept meteen de herinnering op aan de plastic zakken die we jaren geleden bij een boottocht in Indonesië in de mangrovebossen zagen hangen.

Leuk tweedehands

Toch blijf ik hardnekkig mijn best doen. Nooit geweten dat het vervaardigen van textiel zo milieuvervuilend was! Dus ben ik wel terughoudender in het kopen van nieuwe kleren geworden. En als ik dan toch kooplust krijg, dan niet zo gauw nieuw. Een makkie, want inmiddels zijn er ongelooflijk veel leuke tweedehands kledingwinkels geopend.

Milieubewustzijn stopt bij haargrens

Mijn schoonzusje gaf me een paar maanden geleden een shampoo’bar’ cadeau, in goed Nederlands een stuk zeep waarmee je je haar kan wassen. Dat scheelt ook weer plastic. In de krant werd in een artikel haarfijn uitgesponnen of dat nu wel of niet goed voor het milieu is. Want papier is zwaarder en kost dus meer benzine en Co2-uitstoot voor het vervoer…. Vergeleken bij een fles shampoo van herbruikbaar plastic bleek de milieuwinst minimaal. Erg fijn voelt het wassen niet aan. Ook al is het resultaat naar tevredenheid, ik voelde aan mijn haar dat de grens van mijn milieubewustzijn was bereikt. Maar dat gft-bakje geef ik niet op, hoor. Zeker niet in de Week zonder Afval.

Voor meer informatie over de Week zonder afval kun je terecht bij Milieu Centraal, de stichting die sinds 1998 praktische adviezen geeft over milieubesparing. Zo worden er deze week bijvoorbeeld speciale tours gehouden waarin uitgelegd waar en hoe je zonder verpakking boodschappen kan doen.

Meer lezen over milieubewust zijn?

Vorig jaar gaf Karin de Lange tips voor het terug brengen van afval thuis. Karin de Lange helpt ons niet alleen met deze tips. Ze schrijft ook samen met Brigitte Leferink en Stella Ruisch een serie hoe je van wat er overblijft aan eten ‘sjieke’ kliekjes kan maken. Ze tipte ook de serie ‘De vuilnisman’ (nog steeds terug te zien op NPOStart), waarin Teun van der Keuken op zoek ging naar de stand van onze afvalverwerking. Brigitte Leferink schreef eerder Duurzame Dinsdag. Marlies Mielekamp zette in de winter voor het milieu de verwarming een graadje lager.

Openingsfoto: Jasmin Sessler/Unsplash