Brigitte Leferink schrijft al jaren voor Meerdanvijftig. Ze schreef een boek en brengt anderen het plezier van schrijven bij via schrijfcafés, workshops en trainingen. Om zelf geïnspireerd te blijven en iets nieuws te leren, volgde ze enkele cursussen die werken volgens het principe ‘intuïtief schrijven’. Deze aanpak leidde natuurlijk weer tot nieuw aanbod. En daarvan wil ze lezers laten meegenieten met een cursus.

Ontdek via intuïtief schrijven wat er in je leeft

Zonder diep nadenken woorden uit je pen laten vloeien. Daar komt intuïtief schrijven kort gezegd op neer. Aan de hand van opdrachten, vragen, foto’s en met behulp van verschillende schrijfvormen ontdek je wat er in je leeft. Diepe gedachten maar ook oppervlakkigheden. Het ene woord lokt het andere uit. Zinnen rijgen zich aaneen. Soms weet je niet waar het naar toe gaat maar toch… Zonder te letten op logica ontdek je dat er wel logica in zit.

Bij intuïtief schrijven ben je heel erg in het moment, in het nu.

Luisteren naar je pen

Mijn eerste kennismaking met intuïtief schrijven was via een workshop van een halve dag. Eerst maar eens proberen of het wat voor me was. ‘Luisteren naar je pen’ klonk me wat zweverig in de oren. Ik kon me er weinig bij voorstellen. Maar wat een fijne verrassing was het. Niet wikken en wegen tot de mooiste zin op papier staat. Niet letten op schrijffouten maar gewoon doorgaan. Je pen laten noteren wat er in je opkomt. En ondertussen leerde ik veel over mezelf. Ik maakte alle opdrachten in een mooi notitieboek. Inmiddels heb ik veel pagina’s vol geschreven. Plakte er foto’s en kaarten bij. Er staan tekeningen in en dialogen, herkenbaar aan de twee verschillende kleuren voor de verschillende ‘sprekers’.

Woorden geven aan gevoelens en gedachten

Schrijven heeft een heilzame werking. Dat merkte ik een paar jaar na mijn scheiding, toen ik alle vreemde, verwarrende, grappige en rare dingen ik meemaakte opschreef en er uiteindelijk een boekje van maakte. Tijdens het schrijven had ik geen tijd om te prakkiseren over alledaagse beslommeringen. Ik gaf woorden aan gevoelens en gedachten en kon die daarna loslaten. Gedoe van me afschrijven.  Maar ook mooie herinneringen vastleggen, zodat ik er later nog eens van kon genieten. Het werkte bevrijdend, helend en helpend. Ik ben niet de enige met deze ervaring.

Gedoe kun je van je afschrijven, mooie herinneringen leg je schrijvend vast. Foto: Pixabay

(Intuïtief) schrijven maakt gelukkig

Uit onderzoek blijkt dat schrijven met pen en papier een positieve invloed heeft op het geheugen. Schrijven maakt gelukkig en is goed voor de nachtrust. Schrijven heeft een gunstige werking op humeur, stress en depressie. ‘Na het schrijven voel ik me net als na een massage’, hoorde ik pas. Ik had het niet mooier kunnen zeggen.

Speciaal aanbod intuïtief schrijven met 10% korting

Om anderen zo’n fijne ervaring te geven, ontwikkelde Brigitte Leferink ‘52 Weken schrijven – Tijd voor jezelf’. Aan de hand van verschillende opdrachten en vragen maak je in deze cursus intuïtief schrijven kennis met diverse schrijfvormen die daarbij passen. De opdrachten horen bij het seizoen, belangrijke gebeurtenissen, bijzondere dagen maar vooral bij jou zelf.

52 keer ontvang je een mail. Je kunt ervoor kiezen om de weekopdrachten in één keer achter elkaar te maken of ze in delen over de week verspreiden.

Het enige dat je nodig hebt is pen en papier en een rustige plek voor jezelf. Iedereen kan het. Je hoeft er niet mooi voor te kunnen schrijven, geen grote woordenschat te hebben. Taalfouten of slordig geschreven letters zijn geen probleem. Het gaat erom dat je op papier krijgt wat op dat moment in je opkomt. Zonder nadenken, gewoon aan de slag.

De normale prijs voor ‘52 Weken schrijven – Tijd voor jezelf‘ is € 99,00. Voor Meerdanvijftig is er een speciale korting: je betaalt slechts € 89,00 voor een heel jaar schrijfplezier.

Wil je meedoen aan de cursus intuïtief schrijven? Maak dan € 89,00 over op bankrekeningnummer NL46 INGB 0008 4783 50 t.n.v. B. Leferink onder vermelding van 52 weken schrijven, je naam en e-mailadres. Je ontvangt daarna 52 weken lang de Tijd voor jezelf-mail met creatieve schrijfopdrachten.

Liever eerst even kijken of het wat voor je is? Klik dan hier en ontvang gratis een voorbeeld.

Meer lezen

Brigitte Leferink gaf al eerder aan dat ze de in de coronajaren opgedane ervaring met intuïtief schrijven een vervolg wilde geven. Stella Ruisch schreef eerder ‘Wie schrijft -met een pen- die blijft.’

Openingsfoto: Pixabay