Net een nieuwe update van Windows 10 geïnstalleerd op mijn computer en daardoor hoef ik wéér minder te schrijven. Als ik wil, vult Microsoft mijn formulieren alvast in met de gegevens die ik invoer. Maar lieve mensen van Microsoft, ik wil graag zélf bepalen wat ik waar schrijf. Want wie schrijft die blijft, luidt het spreekwoord immers? En ik vind schrijven zo leuk, dat ik het zelfs nog regelmatig met een ouderwetse pen op papier doe!

Windows 10 maakt schrijven nog gemakkelijker maar wel minder leuk…

Kruistocht voor behoud handschrift

Dat moet als muziek in de oren klinken van het Platform Handschriftontwikkeling. Sinds 2016 , houden ze, zoals ze het op hun eigen site noemen, een ‘kruistocht’ voor het behouden van ons handschrift, en dus het leren schrijven op school. Een discussie over nut en noodzaak hiervan wordt sinds de komst van Ipadscholen en tablets in de schoolklas gevoerd. Het platform heeft deze zomer een kleine overwinning geboekt. Het Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland heeft ons handschrift op de lijst gezet als cultureel erfgoed.

Fysiotherapeuten mengen zich in discussie over het belang van leren schrijven.

Agenda uitgegroeid tot dagboek

Mijn handschrift heeft zich verbeterd door het advies van mijn echtgenoot, die jaren eerder dan ik zzp’er is geworden.  ‘Je moet een agenda gaan bijhouden’, adviseerde hij me. Nuttig voor het bijhouden van afspraken,  kilometerboekhouding etc. Zou ik natuurlijk in Outlook kunnen doen maar ik vind het ‘gewoon’ prettiger om het in een prettig aanvoelende en een pagina per dag-dikke, papieren exemplaar te doen. Want van afspraken bijhouden is mijn agenda uitgegroeid tot een soort slordig bijgehouden dagboek.

Schrijven goed voor mentale gezondheid

Leuk om de activiteiten van afgelopen week (of weken…) bij te houden en met terugwerkende kracht een beeld te krijgen, waarmee ik mijn dagen vul. Af en toe sluipt er een emotionele waarneming in. Dat schijnt juist weer goed te zijn voor de mentale gezondheid. Therapeuten raden het mensen met gedrags- of eetproblemen zelfs aan om een dagboek bij te houden. Zo kunnen ze teruglezend patronen herkennen. Bovendien schijnt schrijven met een pen ook nog eens een ontspannende bezigheid te zijn. Dus ouderwets schrijven op papier is óók goed voor mensen die sinds afgelopen week dankzij het NOS-journaal denken dat ze levensloopstress hebben….

Schrijven, een ontspannende bezigheid én goed voor je mentale gezondheid. Foto: Flickr.com/Marco Raaphorst

Geen dure pen….

Voor mij is schrijven misschien therapie maar in ieder geval mijn vak en vooral mijn passie. Dus leek het mijn geliefde leuk om me in het begin van onze relatie een dure pen cadeau te geven. Zo duur, dat ik hem nooit naar afspraken heb durven mee te nemen. Zeker niet, omdat ik eerdere dure pennen heb laten liggen, uit mijn kladblok bij interviews heb laten vallen en op mysterieuze wijze uit de krochten van mijn tas heb laten verdwijnen.

‘Honestly stolen’ bedrukte pennen leuke herinnering

Gelukkig staan daar veel gekregen, of ‘honestly stolen’  bedrukte pennen van bedrijven en hotels tegenover. En eerlijk gezegd gebruik ik die net zo lief als die ene dure, ongelooflijk mooie Zwitserse pen. Ik koester herinneringen, zodat ik bijvoorbeeld lang de afgekauwde Bic-pen van een te vroeg gestorven collega heb bewaard. Maar eerlijk gezegd doe ik dat ook met allerlei bedrukte pennen.

Bedrukte pen, leuk cadeau én een leuke herinnering.

“O, deze is van dat hotel waar we toen zo’n leuk weekeinde hebben meegemaakt,” denk ik dan. ‘Wat grappig, dat moet nog een pen zijn van mijn dochter, want dit is een bemiddelingsbureau en ze heeft ooit een studentenkamer gezocht. Mijn dochter en schoonzoon hebben zelfs ter gelegenheid van hun huwelijk speciaal de pen waarmee ze hebben getekend, laten bedrukken.  Ahh,” zucht ik vertederd als ik een van die bedrukte pennen met herinnering voor het boodschappenlijstje pak. En weet je wat het leuke is? Ze schrijven vaak nog lekker ook!

Meer nieuws van Meerdanvijftig.nl:? Lees ook het verhaal Wij waren getuige van de maanlanding, ‘Muzikaal eerbetoon aan de Kever‘, ‘Roken nog steeds serieuze bedreiging van onze gezondheid‘ of ‘Geen selfie maken op rampplek’.