“De grootte van de penis heeft niets te maken met de seksuele bevrediging van de vrouw. Size does not matter!” benadrukt de befaamde Amerikaanse seksuologe dr. Ruth nadrukkelijk tijdens  één van de interviews die zijn opgenomen in de boeiende documentaire ‘Ask dr. Ruth‘ die vanaf vandaag, 15 augustus in de Nederlandse bioscopen te zien is.

Met jaloers makend gemak

Dr. Ruth neemt werkelijk geen blad voor de mond, deze energieke vrouw, die inmiddels al 91 jaar oud is. Al sinds de vroege jaren tachtig spreekt ze met een jaloersmakend gemak over seks in verschillende Amerikaanse radio- en televisieprogramma’s. Ze beschouwt het  als haar persoonlijke missie om “preutsheid en onbegrip uit de slaapkamer te halen.”

Energiek op haar 91ste neemt dr. Ruth nog steeds geen blad voor de mond.

Het ideale huwelijksleven

Dr. Ruth werd als Ruth KarolaWestheimer in 1928 in Frankfurt geboren als enig kind van een liefdevol, joods, echtpaar. In haar ouderlijk huis, vertelt ze in de documentaire, lag op de bovenste plank van de boekenkast een boek: Het ideale huwelijksleven.  “Ik keek in dat boek als er niemand thuis was. Er stonden allerlei seksuele posities in afgebeeld”, vertelt ze gniffelend. “Dus dat doen mijn ouders, zei ik tegen mezelf.”  Om er later aan toe te voegen: “Hoewel mijn ouders niet de mogelijkheid hebben gehad om mij later te kennen, hebben ze mij dus wel gemaakt tot de persoon die ik tegenwoordig ben!”

Uit handen gebleven van de nazi’s

Als de kleine Ruth tien jaar oud is, wordt ze door haar ouders naar Zwitserland gestuurd om te helpen in een weeshuis als kindermeisje en hulp in de huishouding. Op deze manier weten ze haar uit de handen van het steeds gewelddadiger wordende naziregime te houden. Haar ouders en andere familieleden heeft zij nooit meer teruggezien

Dr. Ruth: “Toen ik het Vrijheidsbeeld zag, wist ik dat ik thuis was.”

Het vrijheidsbeeld betekende thuis komen

De documentaire van regisseur Ryan White vertelt het levensverhaal van deze opmerkelijke vrouw. Hoe ze op haar 17e in Palestina ging wonen, en daar zwaar gewond in het ziekenhuis terecht kwam. Over haar studie aan de Parijse Sorbonne en de oversteek met de boot Liberty naar Amerika. ‘Toen ik het wonder zag, het Vrijheidsbeeld, wist ik dat ik thuis was’,

Meer dan 500 radio- en tv-shows

Vanaf het begin van de jaren tachtig raakt Dr. Ruth bekend als baanbrekende sekstherapeute bij een miljoenenpubliek. Deze ‘Grandma Freud’, zoals ze plagenderwijs werd genoemd, maakte maar liefs 500 radio- en televisieshows en schreef meer dan veertig boeken. Zo maakte ze, in het preutse Amerika, niet alleen seks maar ook abortus, homoseksualiteit, aids, abortus en het vrouwelijk orgasme bespreekbaar.

Ask dr. Ruth afwisselende documentaire

De documentaire toont de levendige Dr. Ruth, in haar New Yorkse flat en op verschillende locaties die belangrijk waren in haar leven. Beelden van televisieoptredens, oude familiefilms en foto’s en fraaie animatiefilms van haar jeugdherinneringen wisselen elkaar af.

Beelden van televisieoptredens, familiefilms, foto’s en animatiefilms wisselen elkaar af in Ask dr. Ruth.

Hilarische speech bij 90ste verjaardag

In de documentaire komen ook haar kinderen en kleinkinderen aan het woord. Haar kleinzoon vertelt, in een hilarische speech tijdens het feest dat georganiseerd wordt voor haar 90e verjaardag: “Iedereen die mijn grootmoeder kent, weet dat zij niet met haar kleinkinderen over seks spreekt. De enige uitzondering hierop was de lezing die zij tijdens het vierde vierde schooljaar op mijn middelbare school hield. Sindsdien leef ik undercover.”

Met 1,40 meter o, zo grote vrouw

Ask dr. Ruth is een fascinerend portret geworden van een kleine, (1m.40) maar o, zo grote vrouw. Size really does not matter!

Ik bewonder het gemak waarmee dr. Ruth over seks spreekt. Zelf vind ik het -altijd nog- een lastig  gespreksonderwerp. Zelfs met vriendinnen. ‘Je kunt het ook voordoen’, zou het advies van Dr.Ruth zijn. Maar dat is níet het enige waarvan ik onder de indruk ben. Buiten haar advies, is het ook haar strijdlust, haar humor, haar energieke levenslust en de manier waarop ze nog volop in het leven staat en de liefde en zorg voor de mensen die haar omringen zijn inspirerend. Ask Dr. Ruth……een prachtige documentaire over een onvergetelijke vrouw.  

Ask dr. Ruth’ (VS, 2019,100 min. Regie Ryan White) wordt in Nederland uitgebracht door Cherry Pickers.

Boeken van dr. Ruth in Nederland

Een aantal boeken van Dr. Ruth zijn in Nederlandse vertaling verschenen, zoals ‘Seks voor Dummies’, ‘Je eerste liefde’, ‘Gids voor de getrouwde man en vrouw’ en ‘De kleine seks voor Dummies’, waarvan er een aantal nog bij Bol.com zijn te krijgen.

Nog meer kijkplezier met de tips van Wiette van Klingeren. Lees ook: 5x spannende series kijken na de knal, Ruben Brandt en Franse film om weg te dromen.