Mijn liefde voor film en kunst komen samen in de kunstzinnige animatiefilm Ruben Brandt Collector die vandaag, 18 juli, in première gaat in verschillende bioscopen. De Hongaarse regisseur Milorad Krstic (1952) heeft van Ruben Brandt een heel mooie maar ook een bijzonder spannende film gemaakt. Een aanrader voor elke kunst- maar ook filmliefhebber.

Kunst is de sleutel tot alle kwalen

In de film van Milorad Krstic leren we Ruben Brandt kennen als ‘de beste zielenknijper voor artistieke zielen’. In zijn PolyArt Clinic geneest hij zijn patiënten met beeldhouwen, toneelspel en schilderen als therapie. Immers: ‘Kunst is de sleutel naar alle kwalen van de geest.’

Beroemdheden vallen Ruben Brandt aan

Ruben Brandt wordt gekweld door nachtmerries die schitterend in beeld worden gebracht.

Na het overlijden van zijn vader wordt Ruben Brandt zelf gekweld door angstaanjagende nachtmerries. Daarin vallen personages van beroemde schilderijen hem aan. De Infanta Margarita van het schilderij van Velàzquez bijt hem tijdens een treinreis gruwelijk in zijn arm. De Venus van Botticelli neemt hem in een wurggreep en sleept de benauwde psychotherapeut mee naar de onpeilbare diepte van de oceaan. Het zijn hallucinaties waarvan Brandt vreest dat het de vroege tekenen zijn van acute schizofrenie.

Patiënten helpen Ruben meesterwerken stelen

Ruben krijgt hulp van zijn patiënten….

Hij hoopt op genezing door de meesterwerken, die hem aanvallen, te stelen.  ‘Om je problemen te overwinnen, moet je ze in bezit nemen’, is zijn stellige overtuiging. Zijn patiënten, een circusacrobate die aan kleptomanie lijdt, een bodyguard die teveel praat, een hacker van beveiligingssystemen en een tweedimensionale bankrover met een eetprobleem, zijn bereid hem te helpen.

Film wordt thriller…

Wat volgt is een spannende art-mystery-thriller waarbij het vijftal schilderijen steelt uit musea over de hele wereld. De autoriteiten reageren door een grote beloning uit te loven voor de arrestatie van ‘De Verzamelaar’, zoals Ruben Brandt is gedoopt. Dat ontketent een achtervolging door dwaze premiejagers én een privédetective, Mike Kowalski.

Whodunnit wordt quiz

Spannende thriller, kunstquiz….Ruben Brandt Collector is veelzijdige animatiefilm.

De personages in de animatiefilm lijken zo te zijn weggelopen uit het werk van Picasso. Er zijn ontelbare verwijzingen terug te vinden naar meesterwerken op elk gebied. Je zou er bij wijze van spreken een leuke prijsvraag aan kunnen verbinden!

Het plezier spat er bij Ruben Brandt vanaf

Beroemde schilderijen van o.a. Manet, Hopper en Warhol spelen een rol in het verhaal. De film zit vol verwijzingen naar actiescènes uit films als Mission Impossible en Rambo. Er komen zelfs ijsblokjes in de vorm van de beroemde filmregisseur Alfred Hitchcock in voor. Gecombineerd met fantastische klassieke-, film-, pop- en jazzmuziek spat het plezier bij Ruben Brandt Collector anderhalf uur lang van het doek af.

Ruben Brandt Collector wordt uitgebracht door Periscoop Film

Meer spannende film- en tv-tips

Wiette van Klingeren is aan het bijkomen van de klap van een ernstige aanrijding. Films en tv bieden daarbij uitkomst…Zo heeft ze 5 gouden tips voor tv-kijkers. En van rampenfilms weet ze ook het nodige. Is Frankrijk uw vakantieland? Dan weet Wiette daaruit ook nog wel wat leuke filmtips Wist u dat er ook nog een prachtige animatiefilm bestaat over Vincent van Gogh?