Op zoek naar tulpen

Mijn naam is meer verbonden met de roos maar ik hou nu eenmaal van tulpen. Dat komt ook doordat als ze bloeien, het voorjaar aanbreekt en rokjesdag aanstaande is. Ik ga bij voorkeur naar de omgeving van Hillegom, Lisse en De Zilk. Een aanrader is daar te gaan fietsen, zodat je gemakkelijk kan stoppen om foto’s te maken. Elk nadeel heeft zijn voordeel, normaal ligt de top van de bloei in de tweede helft van april. Maar door de kou, duurt het nu langer. Dus ik zou zeggen, grijp die kans. Inmiddels worden er buiten Zuid-Holland ook veel tulpen geteeld. Flevoland, de Noordoostpolder en het zogenaamde Noordelijke zandgebied (Breezand, Anna Paulowna en Julianadorp vormen samen zelfs de grootste leveranciers van tulpen.

Zing mee met tulpen

“Als de lente komt, dan stuur ik jou….tulpen uit Amsterdam!” Zing de tekst en je voelt je meteen een stuk vrolijker. Toepasselijke tekst dus voor het initiatief van het Amsterdamse Paradiso, dat inmiddels navolging krijgt in het land. Op 16 mei wordt in een aantal bibliotheken een meezing-uurtje van half vier tot half vijf ‘s middags gehouden. Voor autochtonen en asielzoekers. Uit onderzoek blijkt dat de taal zingend het gemakkelijkst wordt opgepikt. Als u Engels wilt leren kunt u dus ook meezingen met het komische tulpenlied van René de Lange van de groep Goldcase, terwijl u nog geniet van de foto’s van Kees Rooze: https://www.youtube.com/watch?v=DwKQ_Gj4k5M&feature=youtu.be. Voor meer info over de meezingmiddagen:  https://kopgroep.biblio-shop.nl/

De grootste tulpen-genenbank ter wereld

Het aantal tulpentelers in Nederland is sinds de eeuwwisseling met bijna de helft afgenomen. Maar het areaal tulpenvelden is juist toegenomen met zo’n 16 procent. Over de hele wereld worden jaarlijks 1,6 miljard tulpen verkocht. Wilt u optimaal genieten van uw aangeschafte bosje, kies dan een ruime vaas, waarin de stelen ruimte hebben om nog te groeien. Snijd de tulpenstelen schuin af en zet de tulpen in een laagje koud water. Het is een fabeltje dat een speldenprikje onder de kop voorkomt dat ze gaan hangen. Dat is juist slecht voor de bloem! Nieuwsgierig geworden naar onze bollencultuur? Dan is een bezoekje aan de Hortus Bulborum in Limmen misschien een leuk idee. In deze tuin staan ruim 3500 verschillende soorten tulpen, narcissen, hyacinten en andere voorjaarsbolgewassen. Het is de grootste genenbank ter wereld voor bolgewassen.

64ste Tulpenrallye

Misschien zijn de eigenaren van deze klassieke Amerikaan op weg naar de start van de 64ste editie van de Tulpenrallye dit weekeinde. Een week lang doorkruisen de deelnemers dan weer een gedeelte van Europa in de oudste, bekendste en grootste autorallye van Nederland. De deelnemers strijden om de tijd op de klok en de juiste route. Maar ontspannen, lekker eten en netwerken op leuke locaties staan echter op nummer 1. En de winnaar ontvangt natuurlijk een bos tulpen!