Elke week geven we op Meerdanvijftig.nl een tip om op het scherm naar te kijken. Deze week Die Kaiserin, een nieuwe Netflix-serie over het leven van Keizerin Elisabeth van Oostenrijk.

Gewaagde remake van Sissi-films

De Sissifilms met Romy Schneider in de hoofdrol zijn al jaren vaste prik tijdens de feestdagen. De trilogie uit midden jaren vijftig van de vorige eeuw, hoort tot de best bekeken Duitstalige films uit de geschiedenis. Een nieuwe serie maken over hetzelfde hoofdstuk uit de geschiedenis, met dezelfde personages in de hoofdrol is een gewaagde stap. Op Netflix is het resultaat te zien: Die Kaiserin.

Opmerkelijk verschil

De verhaallijn van Die Kaiserin is globaal gezien hetzelfde. De keizer van Oostenrijk, Franz Jozef, wordt verliefd op Elisabeth van Beieren, zijn nicht. Eigenlijk is hij voorbestemd te trouwen met Helene, de oudere zus van Elisabeth, maar hij valt als een blok voor de wat rebelse vijftienjarige. De liefde is wederzijds. Tot zover de overeenkomsten. Het eerste opmerkelijke verschil is de stellige verbetering, telkens als Elisabeth met Sissi wordt aangesproken. ‘Elisabeth’ zegt ze kortaf. De toon is gezet. Geen zoetsappige, lieflijke beelden. Geen vergoelijkend ‘Aber Sissi’ van Magda Schneider.

Womanizer

In Die Kaiserin zien we wat in de Sissifilms achterwege werd gelaten: de verhoudingen die Franz Jozef voor en tijdens zijn huwelijk had. Ik raadpleegde Wikipedia om te zien wat er waar was van deze nieuwe informatie. Ik vroeg me even af of het extra spannend werd gemaakt. Wat minder preuts met meer naakt. Maar die bleue Franz Jozef bleek echt een womanizer te zijn geweest.

Wat is gebleven is de rol van de moeder van de keizer, Sophie. Ze heeft weinig op met de dochter van haar zus. Vindt Elisabeth volkomen ongeschikt als echtgenote van haar zoon en houdt haar op afstand. Sophia is een politiek intrigante die regelmatig botst met haar zoon en helemaal met zijn broer, Maximiliaan. Maximiliaan wordt in deze serie echt weggezet als de gek van de familie.

Eerste seizoen van ‘Die Kaiserin’ eindigt met cliffhanger

Het was in het begin even wennen, deze nieuwerwetse versie van het bekende verhaal. Er spelen geen bekende acteurs in. Devrim Lingnau heeft de rol van Elisabeth en Philip Froissant kruipt in de huid van Franz Jozef. Zij weten snel te boeien en als de 6e aflevering eindigt met een echte cliffhanger, kun je niet wachten op het vervolg. Of en zo ja wanneer die er komt is nog niet duidelijk, maar laat je dat niet weerhouden om te gaan kijken.

Meer Kijk Eens

Ook RTL durfde het eind vorig jaar aan om in de kersttijd met een televisieserie over Keizerin Elisabeth te komen, Sisi. Voor liefhebbers van het romantische genre is The Crown natuurlijk ook een aanrader. Ter herdenking van de dood van prinses Diana kwam ook een mooie documentaire uit: The Princess. Engelsen zijn natuurlijk uitblinkers in het kostuumdrama. Brigitte Leferink keek ook met plezier naar Downton Abbey, a new era.

Openingsfoto: ©Netflix