De in Ierland geboren Yvette van Boven is kok, schrijfster en presentatrice. We kennen Yvette van haar columns in Libelle en De Volkskrant, van het tv-programma Koken met Van Boven en van haar kookboeken. Het eerste, Home Made, verscheen in 2010 en werd meteen uitgeroepen tot Kookboek van het Jaar. Haar zesde kookboek, Home Made Basics, werd dit jaar uitgroepen tot Het Gouden Kookboek.

Yvette van Boven schreef voor tweede keer prijswinnend boek. Foto: Mediamatic/Flickr.com

Makkelijke recepten voor elke dag die echt iedereen kan maken. Dat staat op de cover van het lijvige kookboek Home Made Basics van Yvette van Boven. Mijn eerste gedachte bij de titel is stamppot, pannenkoeken en groentesoep. Blijkbaar zijn dat gerechten die ik onder ‘basics’ versta. In het register (op ingrediënt) en in de inhoudsopgave zul je ze echter niet tegenkomen. Basic kun je in dit kookboek lezen als ‘door iedereen te maken’ en ‘stap voor stap uitleg’.

In welk kookboek vind je recepten voor huisdier?

Het boek is zwaar in de hand maar luchtig van toon. Na het voorwoord is er in Home Made Basics een hoofdstuk ‘Beetje info om mee te beginnen’ gevolgd door ‘Uitleg van moeilijke ingrediënten’. De recepten zijn onderverdeeld in verrassende categorieën: de morgen, de middag, etenstijd, na en – nooit eerder gezien – het huisdier. In welk kookboek vind je recepten voor je hond en kat? Voor alle duidelijkheid: recepten voor in de etensbakken van je huisdier, niet om Fikkie of Siepie te bereiden. Een uitzondering wordt gemaakt voor Flappie, die kun je combineren met papardelle, rozemarijn en mandarijn. Vind je dat zielig, dan kun je in plaats van konijn kip nemen.

Ontdekkingstocht naar nieuwe smaken en combinaties

Oof Verschuren de man van Yvette, maakte mooie foto’s van gerechten, ingrediënten, etende mensen, winkels en prachtige natuur. Het boek is mede daardoor een heerlijk boek om in te bladeren, te lezen en te kijken. Ik lees het kookboek als een roman. Een ontdekkingstocht naar nieuwe smaken en combinaties. Het is lastig kiezen, welk gerecht zal ik als eerste maken? Ik heb behoefte aan comfortfood en dan kom ik al gauw uit op soep. De keuze valt op rodelinzensoep. Een volle maaltijdsoep. Yvette schrijft: ‘Deze stevige soep maak ik op vele manieren. Ik hou van de rokerige, vettige smaak van chorizo, maar ik eet zo weinig vlees, dat ik dat ook gewoon vervang door bijvoorbeeld feta of geitenkaas’. Ik hoef niet verder te lezen. Er ligt nog een stukje feta in de koelkast. Dit wordt het. Vijftien minuten voorbereiden, dertig minuten koken en klaar.

In tijden niet zo lekker gekookt en gegeten

Voor een etentje met vrienden maak ik een driegangenmenu. Veel kan ik een dag tevoren voorbereiden zodat ik als de vrienden er zijn niet lang in de keuken hoef te staan. Halverwege het voorgerecht, een salade van kriel, in zuur ingelegde radijs en komkommer met rolmops, moet ik het kookboek gaan halen. De vrienden smullen en willen zien waaruit ik dit recept heb opgediept. Ook het stoofvlees met gember & steranijs dat ik combineer met zilvervliesrijst en geblakerde spruiten met gebrande honingdressing gaan erin als koek. We sluiten af met gebakken ananas met honing en chilipeper. Ik heb in tijden niet zo lekker gekookt en gegeten. Met dank aan Yvette. Terecht dat Home Made Basics is uitgroepen tot Het Gouden Kookboek 2020. Gelukkig telt het meer dan 450 pagina’s. Ik kan nog even vooruit.

Meer lezen over kookboeken?

Brigitte schreef eerder over haar oudste kookboek, over smullen van baksels zonder gluten en over kookboeken waarmee je de strijd tegen Diabetes type 2 aan kunt gaan. Wendy Voois recenseerde het bijzondere kookboek Vrouwvolk en Wiette van Klingeren vertelt hoe de aardpeer in haar leven kwam dankzij de Groentebijbel.