Aantal kookboeken voor mensen met speciale eetwensen groeit

De een heeft een lactose-intolerantie, de ander is allergisch voor gluten. De volgende is vegetariër of veganist. Het samenstellen van een maaltijd voor een wat grotere groep mensen is soms een hele toer. Ook in de familie van Brigitte Leferink. Gelukkig zijn er tegenwoordig kookboeken met speciale recepten.

“Ik snap niet waarom iedereen tegenwoordig allergisch is”, verzuchtte mijn moeder toen we plannen maakten voor een familiediner. “Vroeger hoorde je nooit over lactose-intolerantie”. Nee, daarover hoorde je vroeger niet. Toen hadden mensen ‘gewoon’ vage klachten. Altijd buikpijn. Diarree. Maagkrampen. Een opgeblazen gevoel na het eten. Je kwam er niet vanaf want je at gewoon wat de pot schaftte.

Familiediner in buffetvorm

Gelukkig is dat nu anders. Kunnen veel van die ‘vage klachten’ verklaard worden en kun je je dieet aanpassen. Maar lastig is het wel, soms. Als wij een familiebijeenkomst hebben moeten we rekening houden met een allergie voor steenvruchten, lactose-intolerantie en iemand die vegan eet. Tel daarbij op dat sommigen ziek worden van garnalen en mosselen en dat er ook dingen zijn die echt niet lekker gevonden worden. Niet gek dat we meestal kiezen voor een maaltijd in buffetvorm met voldoende keus voor iedereen.

Zoektocht naar recepten

Omdat we allemaal van koken en bakken houden, proberen we er elke keer iets lekkers en verrassends van te maken. Bij ons komen er geen zogenaamde klassiekers op tafel. We verzinnen liever telkens iets nieuws. We grossieren in kooktijdschriften, verzamelen recepten via internet, scheuren menu’s uit blaadjes van de supermarkt en beschikken over een rijke verzameling kookboeken. Daar zijn dit jaar twee boeken bij gekomen: Oh my pie! Deel 1 en 2, geschreven door Marike Bol.

Baksels zonder gluten

Marike heeft een gluten intolerantie en maakte van de nood een deugd. Ze bakt met natuurproducten zonder gluten en zonder suikers en blogt daarover en onderhoudt een Facebookpagina. In deel 1 van Oh my pie! bundelde ze de beste recepten en vulde deze aan met persoonlijke verhalen. In plaats van tarwebloem gebruikt ze onder andere amandelmeel en havermoutmeel. Suiker wordt vervangen door gedroogde vruchten, agavesiroop of kokosbloemsuiker.

De twee titels van Marike Bol, die bij haar kookboekenverzameling zijn gekomen.

Tarwe in de ban

In deel 2 Bakken zonder tarwe gaat Marike op zoek naar bijzondere meelsoorten. De recepten in dit boek zien er verrukkelijk uit maar niet alle ingrediënten zijn in de doorsnee supermarkt verkrijgbaar. Helaas zijn natuurvoedingswinkels ook niet in alle dorpen in Nederland voorhanden. Dat betekent dat je niet op zaterdagochtend kunt bedenken wat je ’s middags wilt bakken. Het vraagt wat meer voorbereiding en tijdig bestellen via internet. Dat is wel de moeite waard. Zeker als je een grote lach op iemands gezicht kunt toveren als je bij het ontbijt een verrukkelijke mango- en kokos ontbijtcake serveert.

Marike Bol was te gast bij het tv-programma Koffietijd in november 2018.

Alles went

Het is misschien even zoeken en wennen. Maar als je bedenkt dat de avocado en aubergine pas in de jaren zeventig van de vorige eeuw hun intrede in de Nederlandse keuken deden en de kiwi slechts tien jaar eerder in de Nederlandse supermarkt te koop was, zullen tijgernotenmeel en kastanjemeel over een tijdje ook gemeengoed zijn.

Meer lezen

Brigitte schreef eerder over recepten tegen diabetes en over de wereld van veganistisch koken. Marlies werd gedwongen door een te hoog cholesterolniveau beter te eten en door haar kleinzoon met een notenallergie interviewde ze ook Marlous Collins van het Allergieplatform. Karin schreef over haar lactose-intolerantie en hoe ze door het eliminatiedieet haar voedselintolerantie kon bepalen. Wiette deelde haar recept voor vegan wortelcake.  

Openingsfoto: Pixabay/PicJumbo