Na elke persconferentie over de coronamaatregelen bak ik een cake. Eén keer liet ik het achterwege, maar toen stond ik een uur later snikkend in de keuken. Dan toch maar liever bakken. Over troosteten gesproken. Nu de sportclub en het zwembad gesloten blijven en ook de hondenwandelclub geen wekelijkse wandeling organiseert, is het consumeren van roomboter, eieren en suiker echt geen goed idee! Op het internet vind ik gelukkig veel alternatieve recepten. De vegan wortelcake die ik voor het eerst bak, blijkt best lekker. Maar kan volgens mij -ja, ik ben eigenwijs- veel beter.

De laatste persconferentie van premier Rutte en directeur van het Centrum voor infectieziektenbestrijding Van Dissel afgelopen week.

Enkele weken experimenteren

En zo experimenteer ik de volgende weken -ná elke persconferentie- met grote en kleine aanpassingen; méér koek- en speculaaskruiden, gehakte walnoten erdoor en citroenrasp voor een frisje! Na enkele weken is mijn coronapersconferentie-cake perfect van smaak. Dat vindt ook mijn buurvrouw die drie weken binnen is gebleven met verkoudheidsklachten. Ze voelt eindelijk haar ‘longen niet meer zitten’ en smult met -teruggekeerde- smaak van het stuk cake dat ik haar breng.

Experimenteren betekent ook afzien in de keuken

De coronapersconferentie-cake is perfect van smaak

-Dat vindt ook mijn echtgenoot met wie ik twee keer per week een enorme wandeling door de polder maak om toch vooral in beweging én optimistisch te blijven.

-Zegt ook mijn bioscoopvriendin, wiens gezelschap ik nog véél meer mis dan de films die we altijd samen zien. In de tuin, op gepaste afstand, praten we bij en lachen we vertrouwd om malle grapjes.

-Ook zwager Piet en neef Jaap, die langsfietsen om te horen hoe het met me gaat en voor wie ik een stuk cake op de brievenbus neerzet, zodat zij het eraf kunnen pakken, likken hun -eigen- vingers af bij deze gezonde cake.

Want zo ziet het ‘nieuwe normaal’ eruit: we leven van persconferentie naar persconferentie, we passen een beetje op elkaar en heel goed op onszelf, we houden anderhalve meter afstand, we wassen onze handen stuk, we blijven thuis én bakken coronapersconferentie-cake, ook wel bekend als vegan wortelcake.

Recept voor Coronapersconferentie-cake of vegan wortelcake

Nodig voor ongeveer 16 stukjes:

 • 100 gr amandelmeel
 • 60 gr boekweitmeel
 • 80 gr kokosmeel
 • 200 gr dadels ontpit
 • 2 bananen in stukjes
 • 100 ml amandelmelk
 • 400 gr geraspte worteltjes
 • 80 gr rozijnen
 • 1 el citroenrasp
 • 75 gr grof gehakte walnoten
 • ½ el koek- en speculaaskruiden
 • 2 tl vanillesuiker
 • 1 tl bakpoeder snufje zout

Bereiding: Verwarm de oven op 180 graden. Meng amandelmeel, boekweitmeel en kokosmeel met koek-en speculaaskruiden, vanillesuiker, bakpoeder en zout. Bananen en dadels in stukjes snijden en met de amandelmelk even in de blender. Meng deze massa met de geraspte wortelen, de rozijnen, de citroenrasp, en de gehakte walnoten. Nu kunnen alle ingrediënten door elkaar. Zorgvuldig en goed doorroeren. De bodem van een bakblik met een doorsnede 24 cm. en een rand van minstens 4 cm. Hoogte bekleden met bakpapier. De rand licht invetten met olie. Bak de wortelcake in het midden van de voorverwarmde oven gedurende 50 minuten. Zelf vind ik het niet nodig om deze cake verder op te leuken maar het kan wel. Met een ‘icing’ laagje, geraspte wortelsliertjes of walnoten kan je het zo mooi maken als je maar wilt.

Varieer vooral zoveel je wilt, volg vooral je eigen smaak. Maar  bovenal: blijf gezond!

Zin om meer te bakken of te koken? Lees dan ook op Meerdanvijftig.nl: