Wonderlijk hoeveel troost een kop soep te bieden heeft! Je handen gevouwen om de warme kom, het huiselijke geluid terwijl je de warme vloeistof naar binnen slurpt; het leven ziet er altijd beter uit ná een kop soep. Geen wonder dat elke opkomende griep effectief bestreden wordt met verse kippensoep en elke barre schaatstocht wordt afgesloten met een dampende kop groene snert. Zelfs bloemkool smaakt als soep  lekker!

Doet u mee?

Herinnert u zich nog smaken van vroeger? Samen met onze lezers wil Meerdanvijftig in de koude wintermaanden op de bank kruipen en genieten van die recepten die soms van generatie op generatie werden overgeleverd. Doet u mee? Stuur uw verhaal met recept naar info@meerdanvijftig! Wiette van Klingeren vertelt deze keer over haar haat-liefde verhouding met bloemkool.

Bloemkoolsoep, ik kijk bedenkelijk

Mijn dochter appt: “Ik ben een grote pan soep aan het maken! Kom je eten?” Niets prettigers te bedenken dan aan tafel schuiven bij mijn dochter en haar gezin. Twee oren zijn niet genoeg om de verhalen van mijn kleinkinderen te beluisteren; ze struikelen over woorden en zinnen in hun haast om oma alles te vertellen wat er de afgelopen week is gebeurd. Ondertussen zet mijn dochter een grote pan op tafel. “Bloemkoolsoep”, zegt ze tevreden. Mijn kleinkinderen juichen; zelf kijk ik wat bedenkelijk.

De ‘aparte’ geur van bloemkool met papje…

bloemkool

Als kind moest wiette kokhalzen van de geur van bloemkool…

Bloemkool! Ik heb altijd moeite met deze groentesoort. De eetbare bloem van een koolsoort. Als je de bloemkool te lang kookt komt er een heel ‘aparte’ geur vrij die nog lang blijft hangen. Mijn moeder was bepaald géén keukenprinses, zodat ik, anders dan collega en vriendin Karin, met weinig plezier terugdenk aan de ‘smaken van vroeger’. Daarvoor heb ik als kind té vaak kokhalzend boven mijn bord gezeten. De specifieke walm van ‘bloemkool met een papje’ die mijn kinderneus bereikte, deed weinig goed aan de situatie.

Maar de soep smaakt heerlijk!

Gelukkig heeft mijn dochter wél een goede hand van koken. Dat ze een neusje heeft voor goede recepten en ze bovendien smakelijk kan bereiden, bewijst ze óók vandaag weer. De bloemkoolsoep smaakt heerlijk! Gevoed en getroost ga ik naar huis. Met het recept voor een overheerlijke bloemkoolsoep in mijn zak!

Goed bereid is bloemkool heerlijke groente!

bloemkool

Dankzij haar dochter maakt Wiette nu zelf ook graag bloemkoolsoep.

Dit weet ik nu: bloemkool is, mits goed bereid, een heerlijke groente! Lang koken is sterk af te raden, maar bakken, wokken en kort koken gaat uitstekend. Bovendien is bloemkool óók nog eens supergezond; veel vitamine C, calcium en vezels. Daarnaast bevat bloemkool weinig koolhydraten en calorieën.
Alle reden dus om veel bloemkool te eten!!

Nodig voor bloemkoolsoep:
Een flinke ui
Mespunt zout, snufje peper.
Olijfolie
Een bloemkool in kleine roosjes
Bouillon
150 gr. gorgonzola of andere pittige kaas
Recept:

Snipper de ui en bak even aan, met een klein beetje zout, in een droge pan. (Hierdoor komt de pectine, die een gunstig effect heeft op de groei van darmbacteriën, vrij.) Wanneer de ui zacht en glanzend is, een eetlepel olijfolie toevoegen.
De bloemkoolroosjes even meebakken en na een minuutje de bouillon toevoegen.
Zelf getrokken bouillon is uiteraard het allerlekkerste, maar ik gebruik kippenbouillonpoeder uit de biologische winkel, en ben daar heel tevreden over.
Na 8 minuten pruttelen, als de bloemkool zacht is, de soep pureren met de staafmixer.
Eventueel een snufje peper erbij.
Bij het opdienen bestrooien met stukjes gorgonzola.