Repareren is mannen- én vrouwenwerk

In deze rubriek van ‘Het tweede leven voor….’ die begon met het opknappen van een designstoel, volgt nu het verhaal van de reparatie van een kapotte printer. Deze reparatie is echt mannenwerk om het eens politiek incorrect te zeggen. Manlief en ik houden de verdeling van klussen traditioneel. Zo was immers onze opvoeding. Gewoon luiigheid, want ik kan kasten in elkaar zetten en met de boor dingen aan de muur ophangen maar naai- en breiwerk hebben mijn voorkeur. Diverse van mijn alleenstaande vriendinnen zijn inmiddels uit nood volleerde klussers geworden. Één van hen schuwt verbouwingen niet. Wie weet zijn er dus vrouwen die een kapotte printer gaan repareren…. Dan hebben ze, evenals mannelijke klussers, misschien iets aan dit verhaal.

Je moet niet bang zijn om je printer te demonteren….

De zoveelste printer is weer eens kapot

Tandenknarsend bekijk ik de printer die het begeven heeft. De zoveelste. Ze gaan maar vijf of zes jaar mee. Het lijkt wel of ze gemaakt zijn om kapot te gaan, welk merk je ook neemt. Manlief gaat hem onder handen nemen. Mijn schoonmoeder zei al dat ik in hem een “goudklompie” had gevonden en intussen heeft hij bewezen dat dit idee niet alleen ingegeven was door moederliefde. Talloos zijn de door hem gerepareerde spullen. Nu wacht ik met spanning af of hij de printer aan de praat krijgt.

Zoektocht naar mankement

Genadeloos sloopt hij de printer uit elkaar en controleert de inhoud op voor hem bekende, zichtbare fouten. Hij is gediplomeerd elektricien, hoewel zijn vakkennis intussen betrekkelijk over de datum is. De basis wijzigt niet en hij heeft nog diverse meetapparaatjes met piepjes en lichtjes die hem van alles vertellen. In elk geval of een lampje het nog doet en of een batterij echt leeg is. Of er nog stroom staat op allerlei onderdelen. Maar dat helpt dit keer allemaal niet.

Het euvel is dat de printer het papier niet meer transporteert voor het fotokopiëren. Uiteindelijk blijkt dat de rollers (zie foto) het papier niet meer oppakken omdat ze doorslippen. Hoe dit nu aan te pakken?

Inspiratiebron You Tube

Natuurlijk kun je denken aan de verkoper of een firma bellen van het merk van de printer. Of je kunt de printer laten repareren bij een bedrijf of een Repair Café, als je weinig geld hebt. Al deze mogelijkheden liepen dood op het al uit de tijd zijn van dit printertype en de onmogelijkheid om nog nieuwe onderdelen voor deze printer te krijgen. Gelukkig bood het in deze zaken onvolprezen internet uitkomst. Talloos zijn de filmpjes op You Tube die je laten zien hoe je simpele fouten in je printer kunt oplossen.

Een van de filmpjes op Youtube voor wie zelf zijn printer wil repareren.

Printer met zaag te lijf

Na het uren bekijken van veel filmpjes die geen soelaas boden, kwam manlief een film van een Duitse meneer tegen waarbij er iets in de printer weggezaagd kon worden. Hij ging met het filmpje bij de hand met een decoupeerzaag de printer te lijf. Na het wegzagen van een klepje, kon hij bij de radertjes die het papier oppakken. Deze heeft hij met een druppeltje secondelijm minutieus op de goede plek vastgelijmd, waardoor ze niet meer doorslipten. Precies zoals in het filmpje te zien is. Achterkant weer dicht en dan het spannende moment: “Doet ‘ie het of doet ‘ie het niet?! En ja hoor! Hij doet het!

Meer lezen over repareren

Karin de Lange schreef eerder over onze generatie als trendsetters in herstelwerkzaamheden. Ze gaf ook haar patroon voor clowntje Bumba, een populair televisiefiguurtje. haar kleinkinderen zijn ook blij met het speelgoed dat ze heeft bewaard. Marlies Mielekamp ontspant tijdens het haken, dat ze inmiddels al jaren doet. Zo maakt ze de mooiste stukken. Ook geïnteresseerd in haken? Klik dan hier. Stella Ruisch schreef over haar brei’kunst’. Brigitte Leferink houdt meer van borduurwerk.