100 jaar geleden stierf Betzy Akersloot-Berg. De geboren Noorse kunstenares leidde een avontuurlijk leven dat eindigde op Vlieland. Ze reisde in haar eentje langs de Noorse kust, ging mee op walvisjacht, was kind aan huis bij de familie Mesdag en ontving Koningin Wilhelmina in haar atelier.

Betsy wilde meer dan trouwen en kinderen krijgen

Met De zee, de zee alleen schreef Tineke Hendriks een boeiende roman over het leven van Betzy Akersloot-Berg (1850-1922). In de tijd dat voor de meeste meisjes het belangrijkste levensdoel het vinden van een echtgenoot, trouwen en kinderen krijgen was, had Betzy andere ambities. Zij wilde tekenen en schilderen. Eerst keek ze de kunst af van een oom, ze volgde wat tekenlessen maar een kunstopleiding zat er vanwege de beperkte financiële middelen van haar ouders niet in. Dat weerhield haar er niet van om haar grote hobby te blijven uitoefenen en op allerlei manieren te proberen les te krijgen.

Tineke Hendriks trekt je het verhaal in. Van de eerste tot de laatste bladzijde hang je aan haar lippen. Wat een ongewoon leven had de jonge Betzy. Voor geen kleintje vervaard. In haar eentje naar Lapland, München, Parijs en Den Haag. Volhardend op zoek naar leermeesters. Via listen proberen op de Akademie der Bildenden Künste in München te komen (helaas niet gelukt) en bijna geadopteerd worden door het schildersechtpaar Mesdag. Het boek leest als een avonturenroman.

De zee, een geliefd onderwerp van de schilderijen van Betzy Akersloot-Berg

Geen zee te hoog voor Betzy Akersloot-Berg

Betzy stuurt haar schilderijen in voor tentoonstellingen. Af en toe verkoopt ze wat maar het is geen vetpot. Het meest geliefde onderwerp van haar schilderijen is de zee. De ruwe zee rond de Noordkaap, de woeste golven aan de Noorse kust. Het zicht vanaf een vuurtoren of vanaf een walvisvaarder. Er is haar geen zee te hoog om haar doel te bereiken: schilderen, schilderen, schilderen.

De omslag van het boek is een portret van Betzy door Sientje Mesdag-Van Houten.

Aan het schrijven van het boek ging uitgebreid onderzoek vooraf. Veel informatie vond Tineke Hendriks in Het Tromp’s Huys op Vlieland. De voormalige woning van Betzy en haar Nederlandse echtgenoot Gooswinus Akersloot is nu een museum. In 2022 zijn er in het museum verschillende exposities, lezingen en activiteiten vanwege het honderdste sterfjaar van Betzy Akersloot-Berg. De zee, de zee alleen heeft me zo nieuwsgierig gemaakt dat ik beslist een bezoek aan Vlieland ga brengen. Lopen door de kamers waar Betzy en Gooswinus liepen, kijken naar de zee door haar ogen. En natuurlijk haar schilderijen in het echt bewonderen. Ik verheug me er nu al op.

Auteur Tineke Hendriks.
Foto: ©Chris van Houts

Meer over boeken

Brigitte Leferink is gek op lezen. Ze doet al jaren mee aan de uitdaging een boek per week en laat ons meegenieten.  In Elke week een boek en Van lezen krijg je nooit genoeg deelt ze favoriete titels. Ook licht ze er regelmatig één uit: zoals van Raynor Winn of Bart Chabot. De zee is ook regelmatig onderwerp van artikelen op onze site. Stella Ruisch liep in Wijk aan Zee tussen surfers en strandzeilers en Kees Rooze fietste naar Zeeland.