De wind is deze dag in het Noord-Hollandse Wijk aan Zee de wandelaars gunstig gestemd. Hij waait uit het noorden, dus geen last van de vervuilende lucht van de Hoogovens. De zon breekt door het wolkendek. En waar eens vissersboten het strand werden opgesleept, lopen nu surfers met kites naar de branding. Niet alleen voor hen maar ook voor ons, wandelaars, is het heerlijk fris strandweer.

Geliefde badplaats voor stadse gasten

Zandvoort is in de zomer dé bestemming voor Amsterdammers. Lang geleden, toen de Hoogovens nog niet hun rookwolken over de omgeving verspreidden, was ook Wijk aan Zee een geliefd vakantieoord voor stedelingen. Ingeklemd tussen prachtige duinlandschap, de Noordzee en het Noordzeekanaal en vooral het complex van de Hoogovens lukt het Wijk aan Zee nu ternauwernood zich staande te houden als aantrekkelijk badplaats(je).

Strand bij Wijk aan Zee

Het is nog te vroeg voor de strandhuisjes die al klaar staan tegen de duinen. Wijk aan Zee, ooit als ‘Boedzand’ het decor van de goed bekeken televisieserie Vuurzee verkeert in zondagse rust. Het ruim 2000 zielen tellende plaatsje, dat tot de gemeente Beverwijk hoort, ligt in de luwte van een hoge duinrug die de Noordzee hier duizend jaar geleden heeft gevormd. Daarachter slaan de golven op een breed strand, waar anderhalve meter afstand houden geen enkel probleem is. Aan de einder zien we in de zee de toekomst van duurzaam Nederland, een viertal windmolenparken. Daartussen bieden de kitesurfers met hun capriolen een boeiende aanblik.

Genoeg horeca in Wijk aan Zee

De wandelroute die we via Routeyou.nl  hebben gekozen, is niet ingewikkeld: 3,5 kilometer langs het strand en weer terug door de duinen. Honger en dorst hoeven we niet te hebben, want er zijn genoeg strandtentjes open om consumpties mee te nemen. Vlak voor de Noordpier, kunnen we nog genieten van strandzeilers die met de wind in de zeilen razendsnelle rondjes draaien.

Zandkastelen bouwen of vissen bij de Noordpier aan de monding van het Noordzeekanaal. Aan de andere kant ligt IJmuiden.

Jammer van de duidelijke aanwezigheid van de Hoogoverns, ook al is er nog een aardig beeldenparkje van stalen kunstwerken aan vastgeplakt. En dan staat hier in de duinen ook nog een vijfde windmolenparkje lustig te draaien. Het wekt niet alleen groene energie op maar ook ons begrip voor bewoners die niet gediend zijn van het permanente gezoem in hun achtertuin.

Een korte impressie van de wandeling die wij maakten bij Wijk aan Zee.

Stadskinderen bouwen hier met veel plezier hun eerste zandkasteel

Wie voor- zij- en achterkant van Nederland in een dag wil meemaken, komt bij Wijk aan Zee ruimschoots aan zijn trekken. En dan maken Nederlanders overal het beste van. Dat blijkt wel uit de recreatievoorzieningen tussen beton, rokende pijpen en stalen molenmasten. Nog steeds bouwen hier stadskinderen in de zomer met veel plezier hun eerste zandkasteel. Net als mijn wandelmaatje dat als peuter in de jaren zestig een aantal vakanties in Wijk aan Zee heeft doorgebracht.

Nog meer wandelen of fietsen?

Leuk om je eigen land te ontdekken per voet of per tweewieler. Vorige week leidde Marlies Mielekamp ons rond door haar woonplaats Nijmegen, daarvoor ervoer Stella Ruisch de lente bij Renderklippen. Kees Rooze vertelde hoe mooi de vestingstadjes Weesp en Naarden liggen langs de Hollandse Waterlinie. Eerder wandelden we bij Wouwse Plantage in Brabant en staken we (stiekem!) de grens over in Limburg bij Vaals.